Skip to main content

Β. Κορκίδης: Ανησυχητικές οι διαστάσεις του παρεμπορίου στην Ελλάδα

Του Γιάννη Κανουπάκη

[email protected]

Το παρεμπόριο εξακολουθεί να αποτελεί, για το οργανωμένο εμπόριο, μάστιγα που πλήττει τόσο την ελληνική όσο και στην ευρωπαϊκή οικονομία εν γένει. Ιδιαίτερα για τη χώρα μας σε εποχή κρίσης συνιστά δυσάρεστη πραγματικότητα και προσλαμβάνει ανησυχητικές διαστάσεις.

Αυτά τόνισε ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ, Βασίλης Κορκίδης, με την ευκαιρία της Ημέρας Ελληνικού Εμπορίου, προσθέτοντας οτι οι εκτιμήσεις για απομύζηση δυνητικών πορων, περιπου 17-20 δισ. ευρώ σε ετήσια βάση, οι οποίοι θα κατευθύνονταν στην πραγματική οικονομία, αλλά και η απώλεια κάρπωσης ετήσιων φορολογικών εσόδων ύψους περίπου 3,5 δισ. μόνο από ΦΠΑ, ταυτίζονται με τα αποτελέσματα της πρόσφατης έκθεσης του ΟΟΣΑ για τη διακίνηση παραποιημένων προϊόντων στη διεθνή αγορά.

Το γεγονός πως η Ελλάδα κατατάσσεται στις 10 πρώτες θέσεις στην Ε.Ε. σε ό,τι αφορά στις επιπτώσεις από τη συνεχή επέκταση παραβατικών δραστηριοτήτων, δημιουργεί έντονο προβληματισμό ως προς τις συνθήκες αθέμιτου ανταγωνισμού και τις στρεβλώσεις που αυτές προκαλούν, σημείωσε ο κ. Κορκιδης.