Skip to main content

LME: Αμφίβολο το μέλλον των συμβολαίων χρυσού και αργύρου

Τα συμβόλαια χρυσού και αργύρου του London Metal Exchange (LME) θα τεθούν εν αμφιβόλω, μετά την επικείμενη παραίτηση της Societe Generale, μίας εκ των τραπεζών που συμμετείχε στην κυκλοφορία του, όπως μεταδίδει το Reuters. 

Για το λανσάρισμα των συμβολαίων to 2017 το LME είχε ενώσει δυνάμεις με πέντε τράπεζες που διασφάλιζαν την αξιοπιστία των δεδομένων για την αγορά. Εάν επιβεβαιωθεί η είδηση της παραίτησης της γαλλικής SocGen, απομένουν μόνο δύο αμερικανικές τράπεζες στο «παιχνίδι»: η Goldman Sachs και η Morgan Stanley. 

Η εξέλιξη αυτή έχει πυροδοτήσει έντονες συζητήσεις για το μέλλο των χρηματιστηριακών συμβολαίων. Όπως ανέφεραν χαρακτηριστικά πηγές του χρηματιστηρίου μετάλλων στο Reuters «εάν οι όγκοι συναλλαγών παραμείνουν υπερβολικά χαμηλοί, θα πρέπει να καθίσουμε και να αποφασίσουμε ποιο είναι το επόμενο στάδιο- έξοδος, αναδιάρθρωση ή κάτι άλλο». 

Το LME πόνταρε πολλά σε αυτά τα συμβόλαια. Και ενώ το ράλι στις τιμές του χρυσού έχει απογειώσει σε επίπεδα ρεκόρ τον όγκο συναλλαγών στο COMEX της Nέας Υόρκης και το Shanghai Gold Exchange, ο όγκος στο LME για τα λεγόμενα LMEprecious, εξακολουθεί να βρίσκεται σε τροχιά πτώσης. 

Η SocGen αρνήθηκε να σχολιάσει τις πληροφορίες του ειδησεογραφικού πρακτορείου. 

naftemporiki.gr