Skip to main content

Η Aramco κοιτάζει προς… Σίλικον Βάλεϊ

Εντείνονται οι προσπάθειες της Σαουδικής Αραβίας να διαφοροποιήσει την οικονομία της και να περιορίσει την εξάρτησή της από το πετρέλαιο και η Aramco, όπως φαίνεται, θα έχει κεντρικό ρόλο σε αυτό, ανεξάρτητα από το εάν τελικά θα περάσει το κατώφλι του χρηματιστηρίου. 

Σύμφωνα με πληροφορίες της WSJ, που επικαλείται καλά πληροφορημένες πηγές, εθνικός πετρελαϊκός κολοσσός εξετάζει τη σύσταση venture capital fund για επενδύσεις σε διεθνείς τεχνολογικές εταιρείες. Το κεφάλαιό του θα ανέρχεται σε 1 δισ. δολάρια- σε πρώτη φάση τουλάχιστον.  

Παράλληλα η Aramco σχεδιάζει να ανοίξει γραφείο στη Σίλικον Βάλεϊ ή αλλού στις ΗΠΑ, σε μία προσπάθεια να είναι πιο κοντά στο κέντρο των εξελίξεων και πιο αποτελεσματική στο κλείσιμο των deals, όπως ανέφεραν οι ίδιες πηγές. 

Να σημειωθεί ότι η εταιρεία ήδη επενδύει σε startups και επιχειρήσεις υψηλής ανάπτυξης στον ενεργειακό χώρο μέσω του fund Saudi Aramco Ventures αξίας 500 εκατ. δολαρίων, αλλά και του Aramco Enterpreneurship Center, το οποίο έχει στη διάθεσή του περί τα 200 εκατ. δολάρια για επενδύσεις τοπικές επιχειρήσεις. 

Το νέο fund θα μπορούσε να εστίασει σε τεχνολογίες, που ευνοούν την ανάπτυξη των δραστηριοτήτων της Aramco, χωρίς απαραίτητα να αφορούν την ενέργεια, σύμφωνα με τη WSJ, που πάντως δεν προσδιορίσει τι δραστηριότητες θα μπορούσε να είναι αυτό. 

Στόχος της Aramco είναι οι εταιρείες στις οποίες θα επενδύσει, να δημιουργήσουν θέσεις εργασίας και στη Σαουδική Αραβία. 

naftemporiki.gr