Skip to main content

Σχεδόν 5 δισ. σε έναν μήνα για το χρυσό «καταφύγιο» των αγορών

Οι επενδυτές δεν έχουν πια πολλές επιλογές σε έναν κόσμο, στον οποίο οι εμπορικές αντιπαραθέσεις μαίνονται, οι πολιτικές εξελίξεις αιφνιδιάζουν και τρομάζουν και οι ανατροπές είναι διαρκείς. Επιζητούν ασφάλεια και πιστεύουν ότι αυτήν μπορεί να τους την προσφέρει ο χρυσός. Το πολύτιμο μέταλλο λειτουργεί παραδοσιακά ως καταφύγιο, αλλά τα προηγούμενα χρόνια δεν είχε «λάμψει» όσο θα περίμενε κανείς. Το 2019 όμως φαίνεται πως είναι η χρονιά του. 

Η τιμή του ενισχύθηκε 8% μόνο τον Αύγουστο, καθώς οι επενδυτές έριξαν 5 δισ. δολάρια σε διαπραγματεύσιμα αμοιβαία (ETFs) συνδεόμενα με το πολύτιμο μετάλλο. Αγόρασαν συγκεκριμένα 101,9 τόνους χρυσού μέσω των ETFs τον περασμένο μήνα, ανεβάζοντας τις συνολικές τοποθετήσεις τους στους 2.453 τόνους, τα υψηλότερα επίπεδα από το Φεβρουάριο του 2013. Ήταν ο τρίτος διαδοχικός μήνας καθαρών αγορών. 

Το κορυφαίο ETF χρυσού, το SPDR Gold Shares, έχει αναδειχθεί στο 10ο μεγαλύτερο των ΗΠΑ, με υπό διαχείριση ενεργητικό άνω των 43 δισ. δολαρίων και παρουσιάζει επίδοση καλύτερη από τον δείκτη των μετοχών S&P 500 φέτος. Η τιμή του χρυσού έχει ενισχυθεί 19% στα 1.525 δολάρια ανά ουγκιά από τις αρχές του 2019. Η βουτιά στις αποδόσεις των κρατικών ομολόγων έρχεται να ενισχύσει ακόμη περισσότερο την ελκυστικότητα του μετάλλου. Αν και ορισμένοι επενδυτές έχουν ρευστοποιήσει μέρος των κερδών τους από τις 25 Αυγούστου, όταν η τιμή έφτασε στο εφετινό ζενίθ των 1.554 δολαρίων, εκτιμάται ότι υπάρχουν περιθώρια για νέα άνοδο τους επόμενους μήνες. 

naftemporiki.gr με πληροφορίες από Financial Times, Bloomberg