Από την έντυπη έκδοση
Του Αντώνη Τσιμπλάκη
[email protected]
Εντυπωσιακή ήταν τον περασμένο Ιούνιο η ανάκαμψη στα τουριστικά έσοδα για την Ελλάδα, αφού η αύξηση που παρουσίασε έφτασε το 14,2% σε σχέση με πέρσι τον ίδιο μήνα.
Παρ’ όλα αυτά, η μέση κατά κεφαλήν δαπάνη παραμένει σε χαμηλά επίπεδα και βρισκόταν τον περασμένο Ιούνιο μόλις 1,1% πάνω από τα δεδομένα του 2016.
Πάντως για τον συγκεκριμένο μήνα, σύμφωνα με τα στοιχεία του βαρόμετρου του πρώτου εξαμήνου του Παγκόσμιου Οργανισμού Τουρισμού (ΠΟΤ), η χώρα μας βρίσκεται πάνω από την Ισπανία σε όλους τους δείκτες.
Ειδικότερα, στις αφίξεις η άνοδος για την Ελλάδα είναι 13%, ενώ η Ισπανία εμφανίζει άνοδο διεθνών αφίξεων 11,6%. Στις ταξιδιωτικές εισπράξεις η αύξηση για τη χώρα μας είναι στο 14,2%, ενώ για την Ισπανία είναι 12,5% η οποία σημείωσε άνοδο και στη μέση κατά κεφαλήν δαπάνη 0,8%.
Όσον αφορά άλλους ανταγωνιστές μας, τον ίδιο μήνα, ιδιαίτερα εντυπωσιακή είναι η αύξηση των αφίξεων στην Τουρκία σε σύγκριση με την περυσιή καταστροφική περίοδο, κατά 47,6% χωρίς να είναι αντίστοιχα αυξημένα και τα έσοδα (μόλις κατά 19,8%), ενώ η μέση κατά κεφαλήν δαπάνη εμφανίζει πτώση κατά 18,8% σε σχέση με πέρσι. Μεγάλη άνοδο της τάξης του 35,3% σημειώνει στις αφίξεις τον Ιούνιο και η Κροατία.
Την ίδια ώρα, σε παγκόσμιο επίπεδο στο εξάμηνο του 2017, σύμφωνα με το βαρόμετρο του ΠΟΤ, οι προορισμοί παγκοσμίως υποδέχτηκαν 598 εκατ. διεθνείς τουρίστες το α’ εξάμηνο του 2017, περίπου 36 εκατ. περισσότερους από ό,τι την ίδια περίοδο του 2016.
Το α’ εξάμηνο του 2017 με άνοδο 6% στις διεθνείς αφίξεις, αύξηση πάνω από την τάση των τελευταίων ετών, καθίσταται η πιο δυναμική περίοδος από το 2010. Η ανάπτυξη αποτυπώνεται στην ταυτόχρονη ανάκαμψη πολλών προορισμών που τα προηγούμενα χρόνια κατέγραφαν πτωτική πορεία.
Οι περιοχές που κατέγραψαν τις μεγαλύτερες αυξήσεις είναι η Μέση Ανατολή (+9%), η Ευρώπη (+8%) και η Αφρική (+8%), ενώ ακολουθούν η Ασία-Ειρηνικός (+6%) και η Αμερική (+3%).
Ας σημειωθεί ότι στο α’ εξάμηνο του έτους αντιστοιχούν περίπου το 46% των συνολικών ετήσιων διεθνών αφίξεων, με το β’ εξάμηνο να διαρκεί περισσότερο κατά τρεις μέρες, ενώ συμπεριλαμβάνει και τους υψηλής κίνησης (για το βόρειο ημισφαίριο) καλοκαιρινούς μήνες Ιούλιο και Αύγουστο.
Η Μεσόγειος
H περιοχή της Μεσογείου επωφελήθηκε μεγάλο μέρος της ανάπτυξης, καθώς κατά το πρώτο εξάμηνο του 2017 η Νότια και μεσογειακή Ευρώπη παρουσίασε αύξηση κατά +12%, η Βόρεια Αφρική +16% και η Μέση Ανατολή +9%.
Η τάση αυτή πηγάζει από την συνεχώς αυξανόμενη δυναμική πολλών προορισμών της συγκεκριμένης περιοχής, σε συνδυασμό με τη σημαντική ανάκαμψη προορισμών που παρουσίαζαν πτώση τα προηγούμενα έτη, όπως η Τουρκία, η Αίγυπτος και η Τυνησία, εξαιτίας θεμάτων ασφάλειας.
Η συνολική άνοδος των διεθνών αφίξεων του α’ εξαμήνου τροφοδοτήθηκε από την ισχυρή ζήτηση για εξερχόμενα ταξίδια από μεγάλες αγορές – πηγές τουριστών.
Αξίζει να αναφερθεί ότι το συγκεκριμένο διάστημα σημειώθηκε επίσης έντονη άνοδος της ζήτησης από τη Βραζιλία (+35%) και τη Ρωσία (+26%) μετά από αρκετά έτη πτώσης στις διεθνείς τουριστικές δαπάνες τους.
Η ανάκαμψη της Ρωσίας θα πρέπει να έχει ενισχύσει προορισμούς στην Τουρκία και την Αίγυπτο.
Ως προς τις τουριστικές εισπράξεις στη Μεσόγειο, με ελάχιστες εξαιρέσεις, τα αποτελέσματα για το α’ εξάμηνο του 2017 ακολουθούν την τάση ανόδου των διεθνών αφίξεων.
Η Ελλάδα παρουσίασε αύξηση στις αφίξεις +7% και οι ανταγωνίστριες χώρες κατέγραψαν τα εξής αποτελέσματα: Τουρκία +24%, Πορτογαλία +13%, Ισπανία +11%, Κροατία +25% και Κύπρος +15%.
Οι εισπράξεις
Με ελάχιστες εξαιρέσεις, τα αποτελέσματα των διεθνών τουριστικών εισπράξεων για το α’ εξάμηνο του 2017 ακολουθούν την τάση ανόδου των διεθνών αφίξεων.
Τα αποτελέσματα που παρουσίασαν οι 10 πρώτες χώρες με βάση τις διεθνείς εισπράξεις ήταν ιδιαίτερα θετικά. Η υψηλότερη αύξηση στην πρώτη δεκάδα καταγράφεται στην Ισπανία (2η θέση ως προς τις εισπράξεις) με 12%.
Το Ηνωμένο Βασίλειο (7η θέση) παρουσίασε αύξηση 11% (έως τον Μάρτιο) και η Αυστραλία (10η θέση) 10% για το α’ εξάμηνο του 2017.
Η Ταϊλάνδη (3η θέση) και η Γαλλία (5η θέση) κατέγραψαν 8% αύξηση αντίστοιχα έως τον Ιούνιο.
Οι Ηνωμένες Πολιτείες (1η θέση) και η Γερμανία (8η) ανέφεραν 4% αύξηση, ενώ η Ιταλία (6η θέση) 3%.
Η Κίνα (4η θέση) κατέγραψε αύξηση 8% το α’ τρίμηνο και μόνο το Χονγκ Κονγκ παρουσίασε οριακή μείωση 1%.
Η Πορτογαλία το α’ εξάμηνο του 2017 σημείωσε αύξηση στις διεθνείς εισπράξεις 21% και η Σουηδία, η Ιαπωνία, η Τσεχία, η Ελλάδα και η Κολομβία κατέγραψαν αυξήσεις μεταξύ 7% και 9%.
Στον πίνακα παρατίθενται οι αφίξεις, τα έσοδα και η ΜΚΔ στην Ελλάδα και στον ανταγωνισμό το α’ εξάμηνο του 2017.
Αναφορικά με τις διεθνείς τουριστικές δαπάνες, η άνοδος των διεθνών αφίξεων του α’ εξαμήνου οφείλεται στην ισχυρή ζήτηση για εξερχόμενα ταξίδια από μεγάλες αγορές – πηγές τουριστών.
Συγκεκριμένα, ο Καναδάς (+7%) , η Κίνα (+9% το α’ τρίμηνο), η Γαλλία (+11%), η Δημοκρατία της Κορέας (+16%), η Ισπανία (+17%), το Ηνωμένο Βασίλειο (+8% το α’ τρίμηνο) και οι Ηνωμένες Πολιτείες (+6%) συνέχισαν να αναφέρουν σταθερή αύξηση στις δαπάνες για διεθνή ταξίδια.
Το α’ εξάμηνο σημειώθηκε επίσης έντονη ανάκαμψη της ζήτησης από τη Βραζιλία (+35%) και τη Ρωσία (+26%) μετά από αρκετά έτη πτώσης στις διεθνείς τουριστικές δαπάνες τους.
Η ανάκαμψη της Ρωσίας θα πρέπει να έχει ενισχύσει προορισμούς στην Τουρκία και την Αίγυπτο.
Η επόμενη μέρα
Τα στοιχεία που επεξεργάστηκε ο SETE Intelligence δείχνουν ότι οι διεθνείς αεροπορικές αναχωρήσεις από την Ευρώπη για το διάστημα Μαΐου – Αυγούστου 2017 αυξήθηκαν κατά 9%. Οι αεροπορικές αναχωρήσεις προς άλλες χώρες της Ευρώπης αυξήθηκαν κατά 10%, ενώ προς άλλες περιοχές εκτός Ευρώπης αυξήθηκαν κατά 6%. Το διάστημα Μαΐου – Αυγούστου 2017 οι αναχωρήσεις από Ευρώπη προς άλλες εκτός Ευρώπης περιοχές παρουσίασαν την εξής εικόνα: αύξηση προς την περιοχή της Αφρικής και της Μέσης Ανατολής κατά 10%, προς Ασία – Ειρηνικό 8% και προς Αμερική 3%. Οι κρατήσεις για διεθνή αεροπορικά ταξίδια από Ευρώπη για το διάστημα Σεπτεμβρίου – Δεκεμβρίου 2017 δείχνουν αύξηση 8% σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2016, με τις ενδοπεριφερειακές κρατήσεις να παρουσιάζουν αύξηση 11%. Τέλος, οι κρατήσεις για διεθνή αεροπορικά ταξίδια εκτός Ευρώπης δείχνουν αύξηση 6%, με τις κρατήσεις προς Αφρική – Μέση Ανατολή να παρουσιάζουν τη μεγαλύτερη αύξηση 11%.