Skip to main content

BlackRock: H εμπορική πολιτική Τραμπ η κορυφαία απειλή για την παγκόσμια οικονομία

Τις πολιτικές του Ντόναλντ Τραμπ στο μέτωπο του εμπορίου προσδιορίζει ως την κορυφαία απειλή για την παγκόσμια οικονομία σήμερα η BlackRock.

Μιλώντας στο CNBC ο αντιπρόεδρος της μεγαλύτερης εταιρείας διαχείρισης κεφαλαίων στον κόσμο, Φίλιπ Χίλντερμπραντ, χαρακτήρισε «υγιείς» και «αναγκαίες» τις αυξήσεις των επιτοκίων από τη Federal Reserve, αν και αναγνώρισε ότι εντείνουν τις πιέσεις σε αναδυόμενες οικονομίες, όπως η Τουρκία, η Αργεντινή και η Βραζιλία, που βλέπουν τα νομίσματά τους να κατρακυλούν έναντι του δολαρίου.

Ερωτηθείς εάν πιστεύει ότι ο Τραμπ συνιστεί μεγαλύτερη απειλή για την παγκόσμια οικονομία από τον διοικητή της FED, Τζερόμ Πάουελ, απάντησε: «Θα έλεγα ότι οι πολιτικές, που έχει υιοθετήσει η αμερικανική κυβέρνηση στο εμπόριο συνιστούν σήμερα τον μεγαλύτερο κίνδυνο για την παγκόσμια οικονομία». 

Πρόσθεσε δε ότι η πλέον ανησυχητική εξέλιξη είναι η κλιμακούμενη ένταση στις εμπορικές σχέσεις με την Κίνα. Υπενθυμίζεται ότι ο Αμερικανός πρόεδρος φέρεται έτοιμος να ενεργοποιήσει τους δασμούς σε κινεζικές εισαγωγές αξίας 200 δισ. δολαρίων, ενώ το Πεκίνο έχει διαμηνύσει ότι θα απαντήσει αναλόγως. 

Ήδη οι ΗΠΑ επιβάλλουν δασμούς σε κινεζικά προϊόντα αξίας 50 δισ. δολαρίων και η Κίνα έχει ενεργοποιήσει ως αντίποινα δασμούς σε ίσης αξίας αμερικανικά προϊόντα. 

naftemporiki.gr