Skip to main content

Λαουτενσλέγκερ: Ώρα για μείωση του QE από την ΕΚΤ

Προσθέστε την «Ν» ως προτιμώμενη πηγή στο Google

Την άποψη ότι έχει έρθει η ώρα η ΕΚΤ να μειώσει το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων (QE) εξέφρασε το μέλος του Εκτελεστικού Συμβουλίου της κεντρικής τράπεζας Ζαμπίνε Λαουτενσλέγκερ.

Όπως υποστήριξε, η ισχυρή ανάπτυξη, σε συνδυασμό με τα χαμηλά επιτόκια θα μας επαναφέρει σε ένα επίπεδο πληθωρισμού που είναι ευθυγραμμισμένο με τον στόχο μας.

Η αξιωματούχος, που είναι η πιο ξεκάθαρη υπέρμαχος αυστηρής νομισματικής πολιτικής στο Συμβούλιο της ΕΚΤ, πρόσθεσε πως «τώρα είναι η ώρα να αποφασίσουμε τη μείωση των αγορών ομολόγων στην αρχή του επόμενου έτους».

Ο πληθωρισμός στην Ευρωζώνη έχει σταθεροποιηθεί μόλις λίγο πάνω από το 1% και απέχει ακόμη από τον μεσοπρόθεσμο στόχο της ΕΚΤ, που είναι λίγο κάτω από το 2% και δεν έχει επιτευχθεί για περισσότερο από τέσσερα χρόνια.

Την ώρα που η Λαουτενσλέγκερ έκανε τις παραπάνω δηλώσεις, τα στοιχεία έδειχναν ότι οι μισθοί στην Ευρωζώνη αυξήθηκαν με τον υψηλότερο ρυθμό δύο ετών στο δεύτερο τρίμηνο του 2017, αν και ο ρυθμός αυτός εξακολουθεί να είναι χαμηλότερος από τον μέσο μακροπρόθεσμο ρυθμό.

Η Λαουτενσλέγκερ παραδέχθηκε ότι ο πληθωρισμός «χρειάζεται λίγο περισσότερο χρόνο από ό,τι συνήθως για να αυξηθεί», αλλά πρόσθεσε ότι τα ομόλογα, αξίας άνω των 2 τρισ. ευρώ, που έχει αγοράσει έως τώρα η ΕΚΤ και τα «τυπικά μέτρα νομισματικής πολιτικής» παρέχουν αρκετή διευκόλυνση επί του παρόντος.

Η Λαουτενσλέγκερ αναγνώρισε ότι η επικοινωνία πρέπει να είναι προσεκτική. «Από τη μία πλευρά, πρέπει να βοηθήσουμε τις αγορές να έχουν μία ιδέα για το πώς θα είναι η έξοδος (από το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης). Από την άλλη πλευρά, δεν πρέπει να προκαλέσουμε σύγχυση σε αυτές με ασαφείς ή διφορούμενες ιδέες».

Πηγές: ΑΜΠΕ, Reuters

Προτιμώμενη πηγή στην Google

Για να εμφανίζονται περισσότερα άρθρα της Ναυτεμπορικής στις αναζητήσεις σας εύκολα και γρήγορα, πρέπει να προσθέσετε το site στις προτιμώμενες πηγές σας. Μπορείτε να το κάνετε πηγαίνοντας εδώ.