Του Κώστα Ιωαννίδη
Εδώ και μήνες η στήλη επιμένει να ειδοποιεί σταθερά τα ακόλουθα:
Η στήλη δεν μπορεί να πάρει θέση ως προς το ποιο θα είναι το μέλλον της ελληνικής οικονομίας και συνεπώς περιμένει τις εξελίξεις. Σεβόμαστε το άγχος των επενδυτών και δεν θα προβούμε σε προβλέψεις παρά μόνο αφού ο ορίζοντας ξεκαθαρίσει. Με την οικονομία να γλιστράει σε αχαρτογράφητα εδάφη οι αντιδράσεις των θεσμικών παραμένουν απρόβλεπτες.
Με το κλίμα στις ασιατικές αγορές να έχει δώσει στους βασικούς δείκτες όλων των ασιατικών χρηματιστηρίων αρνητικές μεταβολές ασυνήθιστα μεγάλες, είναι μάλλον απίθανο οι ξένοι θεσμικοί να εμφανίσουν αγοραστικές διαθέσεις. Η εικόνα από την κατάσταση στο εσωτερικό και η ύπαρξη προεκλογικής ατμόσφαιρας δεν είναι δυνατό να συμβάλλουν στην αύξηση της διάθεσης για ανάληψη ρίσκου. Θα λέγαμε ότι σήμερα ταιριάζει στην αγορά της Αθήνας η έκφραση «Ήταν στραβό το κλήμα το έφαγε και ο γάιδαρος».
Η εκτίμησή μας από την περασμένη βδομάδα ήταν σαφής. Αν δεν ξεκολλήσουν οι δείκτες από τα επίπεδα που ήταν λίγο χαμηλότερα από ισχυρές τέως στηρίξεις τους, ή αν δεν βρεθούν αντίστοιχα οι FTSE25 και ΓΔ πάνω από τις 210 και 680 μονάδες, τότε οι τιμές θα αναζητήσουν νεότερα χαμηλά για το 2015. Τελικά είχαμε με το κλείσιμο της Παρασκευής το κατώτερο επίπεδο κλεισίματος για τον ΓΔ (635,31 μονάδες) στο 2015 αφού το αμέσως προηγούμενο ήταν στις 5 Αυγούστου στις 643,22 μονάδες. Αλλά και για τον 25άρη με κλείσιμο στις 186,99 από 188,88 που έκλεισε τη μέρα (Τετάρτη 5/8) της εκτόνωσης των πιέσεων που ασκήθηκαν στις τρεις πρώτες συνεδριάσεις μετά την αργία. Το κατώτερο ιστορικά κλείσιμο ήταν στις 169,88 στις 5/6/12 ακολουθεί αυτό στις 6/6/12 στις 171,16 μονάδες, στις 7/6 στις 177,54, και το ίδιο την επόμενη για να φθάσει στις 180,65 μονάδες στις 11/6/12.
Σαν να θέλουν οι θεσμικοί να αναιρέσουν κάθε κέρδος που έδωσαν στις μετοχές μετά την κατάληξη και την ψήφιση του τρίτου μνημονίου αλλά και από την εποχή της ανάδειξης της κυβέρνησης των ΝΔ ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ τον Ιούνιο του 2012. Αυτό συμβάλει στη διατήρηση της καθοδικής ορμής που έχουν λάβει οι τιμές και αυτή τη βδομάδα που ξεκινά και δεν πρόκειται να προκύψει μια ροή θετικών ειδήσεων σχετικά με τις ανησυχίες τους περί της αστάθειας που προκαλείται αναγκαστικά πάντα λόγω προεκλογικής περιόδου. Η αβεβαιότητα των αναπόφευκτων εξελίξεων εντείνεται από τα αποτελέσματα δημοσκοπήσεων που ουδείς επιθυμεί να δημοσιευτούν, αλλά κυκλοφορούν στο παρασκήνιο. Όσοι διαχειρίζονται εκατομμύρια ευρώ πληρώνουν και τις μελετούν.
Εντυπωσιακή ήταν η καθοδική κλιμάκωση του τζίρου των τραπεζικών blue chip. Τη Δευτέρα ο τζίρος τους ήταν περίπου 14 εκατ. ευρώ την Τρίτη πέρασε κάτω από τα 12 και την Τετάρτη ήταν στα 13,7 για να περάσει την Πέμπτη στα 9,3 και την Παρασκευή στα 7. Η μείωση του τζίρου τους με το συνολικό σταθερό δεν δικαιολογείται μόνο από την πτώση των τιμών. Άλλωστε αυτή έγινε με παράλληλη ενίσχυση ή τουλάχιστον διατήρηση του ημερήσιου τζίρου των ΟΤΕ, ΟΠΑΠ, ΦΦΓΚΡΠ, ΕΕΕ, ΜΠΕΛΑ και ΔΕΗ.
Η εικόνα των επιμέρους μετοχών του 25άρη είναι αποκαλυπτική σχετικά με τις διαθέσεις των ξένων θεσμικών κύρια. Η ομάδα των μετοχών με διψήφιες απώλειες σε πέντε συνεδρίες περιλαμβάνει τις ΕΥΡΩΒ -36,36%, ΠΕΙΡ -33,33%, (αμφότερες σημείωσαν νέα χαμηλά βίου) ΑΛΦΑ -29,23%, ΕΤΕ -23,24%, ΕΛΛΑΚΤΩΡ -13,33% και ΕΥΔΑΠ -12,20%. Ακολουθούν τα blue chip με απώλειες μεγαλύτερες των δεικτών ήτοι ΦΦΚΓΡΠ -8,37%, ΜΕΤΚ -8,29% και ΜΥΤΙΛ -7,57% ενώ κοντά στην πτώση του 25άρη ήταν οι μεταβολές των ΕΧΑΕ -6,21% και ΒΙΟ -5,29%. Στον αντίποδα με κέρδη λίγο πάνω από 5% εντοπίζονται οι ΓΕΚΤΕΡΝΑ +5,26%, ΓΡΙΒ +5,47%, ΟΤΕ +5,19% και ακολουθούν με μικρότερα κέρδη σε μια καθοδική βδομάδα οι ΜΠΕΛΑ +3% και ΤΕΝΕΡΓ +1,11%. Θα ορίζαμε αν θεωρηθεί το ποτήρι μισογεμάτο ως αμυντικές μετοχές όσες εμφάνισαν πτώση λιγότερη των δεκτών που έχασαν από -1,5% ως -4,5% και αλφαβητικά είναι ΑΡΑΙΓ -4,2%, ΔΕΗ -4,2%, ΕΕΕ -3,5%, ΕΛΠΕ -3,3%, ΛΑΜΔΑ -1,4%, ΜΟΗ -1,7%, ΟΛΠ -2,7%, ΟΠΑΠ -4,2% και ΤΙΤΚ -3%.
Η επίδραση της δυναμικής της περασμένης εβδομάδας
ΗΠΑ ΕΥΡΩΠΗ Κόσμος
Αναζήτηση ασφαλών επενδυτικών καταφυγίων από την αύξηση του πτωτικού βηματισμού
Έχοντας επί χρόνια ανεξαρτησία στον τρόπο ανάλυσης των δεδομένων και των γεγονότων που καθορίζουν το κλίμα στην παγκόσμια κεφαλαιαγορά η στήλη από τις αρχές Ιουλίου είχε ειδοποιήσει στη «Ν» 5/7 ότι: «Το πρώτο μισό του 2015 δικαίωσε όσους επένδυσαν στις αγορές μετοχών του ευρώ και της Ασίας, ενώ από την αγορά της Wall Street κέρδη προσέφεραν μόνο χαρτοφυλάκια με επιλεκτικές τοποθετήσεις, κύρια σε μετοχικές αξίες της μεσαίας και μικρής κεφαλαιοποίησης. Η κυριαρχία των επαγγελματιών προσέφερε μια εικόνα ανεκτικότητας των συναλλασσόμενων έναντι εξελίξεων που στο κοντινό παρελθόν θα προκαλούσαν επενδυτικό πανικό. Ωστόσο, οι τρεις τελευταίες εβδομάδες υπογραμμίζουν την πιθανότητα αυτό το καλοκαίρι να μην περάσει με ραθυμία και ξεγνοιασιά, αφού υπάρχουν ήδη παράμετροι που μπορούν να το μετατρέψουν σε δραματικό».
Στην αρχή δε αυτού του μήνα υπογραμμίζαμε και παρουσιάζαμε το ντόμινο που προκαλεί η επιβράδυνση των ρυθμών ανάπτυξης στην Κίνα: «Όταν η Κίνα φτερνίζεται, όλες οι άλλες αναδυόμενες οικονομίες κρυολογούν. Η επιβράδυνση της παραγωγής της Κίνας έχει συμπιέσει τις τιμές των βασικών εμπορευμάτων, λειτουργώντας συμπιεστικά για τις οικονομίες των χωρών που τα εξάγουν. Η πανωλεθρία των βασικών προϊόντων πιέζει επίσης τα νομίσματα πολλών αναδυόμενων οικονομιών, ιδίως των λεγόμενων «Εύθραυστων Πέντε». Η υποχώρηση της ισχύος στο νόμισμά τους άρχισε την άνοιξη του 2013, όταν ο τότε πρόεδρος της Fed, Ben Bernanke άρχισε να μιλάει για σταδιακή μείωση του QE».
Όσο για την δυναμική στις αγορές της Wall Street στο αμέσως προηγούμενο σχόλιο μας ξεκαθαρίσαμε τη θέση μας: «Στην πραγματικότητα, οι αγορές των ΗΠΑ είχαν το ξεπούλημα σαν τάση για αυτές τις ημέρες, πριν από οποιαδήποτε αλλαγή στην πολιτική από το Πεκίνο. Με τα οικονομικά στοιχεία των ΗΠΑ να επιδεινώνονται σε κάποιους τομείς, τα εταιρικά κέρδη να πέφτουν, και το 95% των οικονομολόγων να προβλέπει αύξηση των επιτοκίων στους επόμενους λίγους μήνες, ένα απότομο ξεπούλημα των ήδη «εξωφρενικής αξίας» μετοχών, θα μπορούσε να θεωρηθεί μια λογική αντίδραση, που δεν χρειάζεται εξηγήσεις από τα συμβαίνοντα στο εξωτερικό».
Η εβδομάδα σε αριθμούς
Για την εβδομάδα ο S&P500 κλείνοντας στις 1970,89 μονάδες είχε επίδοση -5,77% και στο 2015 -5,34%, εμφανίζοντας πάλι σημαντική αρνητική απόδοση. Ενώ ο Dow έχασε -5,82% και πλέον αποδίδει -8,49% στο έτος. Ο S&P400 της μεσαίας κεφαλαιοποίησης γλύστρισε -5,23% με επίδοση -3,13% φέτος, και ο Russell 2000, της μικρής κεφαλαιοποίησης, βυθίστηκε -4,61%, με επίδοση έτους -3,98%. Ο δε Nasdaq100 με μεταβολή -6,78%, έχει επίσης απώλειες για το 2015 -1,76%. Η τιμή του χρυσού εκτινάχθηκε κατά 4,20% στα 1159,9 δολάρια.
Ο Nikkei της Ιαπωνίας, έχασε -5,28% και η ετήσια επίδοσή του είναι +11,38%. Ο γερμανικός δείκτης DAX έπεσε -7,83% με απόδοση το 2015 +3,25% και ο CAC ακολούθησε με -6,57% και απόδοση φέτος +9,08%. Ο δείκτης IBEX της Ισπανίας έχασε -5,58% και στο τρέχον έτος χάνει οριακά -0,08%. Ο δείκτης FTSE MIB στην Ιταλία εμφάνισε πτώση -6,46% και στο 2015 κερδίζει 14,38%. Ο Bovespa της Βραζιλίας βούτηξε -3,77%, με απώλειες το τρέχον έτος -8,57%, ενώ ο Bolsa του Μεξικού έχασε -3,62%, το 2015 αποδίδει 2,28%. Ο δείκτης Kospi στη Νότια Κορέα βούτηξε -5,41% με επίδοση για φέτος -2,06%. Ο δείκτης Sensex για τις μετοχές στην Ινδία έχασε -2,50%, και στο 2015 αποδίδει -0,48%. Στο χρηματιστήριο του Χονγκ Κονγκ ο Hang Seng έχασε -6,59% και το 2015 υποχωρεί -5,06%.
Η στατιστική εικόνα είναι γεμάτη αρνητικά ρεκόρ. Η βιομηχανική δραστηριότητα στην Κίνα έπεσε σε επίπεδα που αντιστοιχούν στο χαμηλό έξη και μισό ετών τον Αύγουστο, οδηγώντας σε φυγή των κεφαλαίων προς ασφαλή λιμάνια. Την Παρασκευή οι αποδόσεις των δεκαετών ομολόγων ΗΠΑ υποχώρησαν για τρίτη μέρα στη σειρά προσδίδοντας τους τη μεγαλύτερη εβδομαδιαία πτώση σε πέντε μήνες, οδηγώντας τις στα χαμηλά των τελευταίων τεσσάρων μηνών. Όλα αυτά από την ανησυχία για την επιβράδυνση της παγκόσμιας ανάπτυξης.
Δέσμη αρνητικών εξελίξεων
Τα δεδομένα για την Κίνα ήρθαν μια βδομάδα μετά την απόφαση για υποτίμηση του γουάν και μια μέρα μετά το μεγαλύτερο στο τρέχον έτος ξεπούλημα μετοχών, την περασμένη Πέμπτη, στη Wall Street. Η αξία των ομολόγων ανέβηκε κατά την αντίθετη κατεύθυνση από τις αποδόσεις τους που κατέληξαν στο 2,052% την Παρασκευή. Τα παραπάνω «υπόσχονται» να διατηρηθούν οι αποδόσεις των ομολόγων ΗΠΑ χαμηλά ακόμα και με πέρασμα κάτω του 2%. Καθώς η συνεχιζόμενη αύξηση της ισχύος του δολαρίου κάνει τις αξίες των αγορών σταθερού εισοδήματος σε δολάρια γοητευτικές επενδυτικά. Άρα θα υπάρξει συνέχεια στη ζήτηση για αυτές. Παράλληλα διαπιστώνεται ότι η διαφορά των αποδόσεων μεταξύ των μακροπρόθεσμων και των βραχυπρόθεσμων κρατικών ομολόγων έχει μειωθεί. Στην Ευρώπη, ως αντίδραση στην είδηση ότι ο Έλληνας Πρωθυπουργός αποφάσισε εθνικές εκλογές που θα διεξαχθούν μέσα σε ένα μήνα, η απόδοση του ελληνικού 10ετούς ομολόγου αναφοράς αυξήθηκε 28,7 μονάδες βάσης στο 9,791%, μετά την απόκτηση 27 μονάδων βάσης την Πέμπτη. Εν τω μεταξύ, η απόδοση του γερμανικού 10ετούς ομολόγου αναφοράς (Bund) κινήθηκε 1,9 μονάδες βάσης χαμηλότερα στο 0,565%.
Οι ρευστοποιήσεις στις χρηματιστηριακές αγορές επισημάνουν ότι υπάρχει κάποιο πρόβλημα για την παγκόσμια οικονομία. Αλλά μάλλον δεν αφορά στον πλούσιο κόσμο. Η «εξάχρονη» ανοδική αγορά των ΗΠΑ μπορεί να είναι αδύναμη, αλλά η οικονομική ανάπτυξη της δεν είναι. Για τις αναδυόμενες αγορές, η κατάσταση είναι λίγο πιο ανησυχητική. Έχουν να αντιμετωπίσουν όχι μόνο την εξασθένηση των πωλήσεων στην Κίνα, ειδικά των πρώτων υλών, αλλά και ένα σκληρό ανταγωνισμό για τις εξαγωγές τους στον απόηχο της υποτίμησης του νομίσματος της Κίνας. Το αποτέλεσμα είναι πτωτικές πιέσεις στα νομίσματα, ανοδικές πιέσεις στα επιτόκια και ασθενέστερες προοπτικές ανάπτυξης.
Οι πλούσιες χώρες θα μπορούσαν να ωφεληθούν, επειδή το φθηνότερο πετρέλαιο, που φαίνεται γρήγορα να βυθίζεται κάτω από τα 40 δολάρια το βαρέλι, ενισχύει την αγοραστική δύναμη των καταναλωτών. Δεν υπάρχουν αρκετά στοιχεία για μια κάμψη στην οικονομική ανάπτυξη είτε στις ΗΠΑ ή σε άλλες προηγμένες οικονομίες. Η μεταποιητική δραστηριότητας επιταχύνθηκε όντως λίγο στην ευρωζώνη και την Ιαπωνία τον περασμένο μήνα, ενώ διαμορφώθηκε σε ελαφρώς βραδύτερο ρυθμό στις ΗΠΑ, σύμφωνα με τις έρευνες αγοράς, που κυκλοφόρησαν την Παρασκευή από την Markit. Η οικονομία των ΗΠΑ έκανε μια αργή εκκίνηση φέτος, αλλά τα τελευταία στοιχεία για τις λιανικές πωλήσεις και τη στέγαση είναι σχετικά αισιόδοξα. Η απασχόληση συνεχίζει να αυξάνεται με ταχείς ρυθμούς.
Η φούσκα των commodities
Τώρα φαίνεται ότι η φούσκα των αγορών για τα commodities έσπασε και αυτή τη χρονιά είναι γεμάτη με αρνητικές συνέπειες για την παγκόσμια οικονομία, ιδίως για τα βασικά προϊόντα που παράγουν οι εταιρείες και ορισμένες χώρες. Αυτό εξηγεί γιατί η παγκόσμια οικονομία είναι βυθισμένη σε παγκόσμια στασιμότητα. Το ερώτημα είναι: Μήπως αυτή μετατραπεί σε μια παγκόσμια ύφεση; Όλα εξαρτώνται από το αν η αμερικανική οικονομία μπορεί να αποσυνδέσει την παγκόσμια από το τέλμα, παρέχοντας αρκετή ανάπτυξη για να αντισταθμίσει την αδυναμία στην Κίνα, την Ιαπωνία και την Ευρωζώνη. Βεβαίως, αυτό είναι μια υπερβολική απαίτηση, αλλά αποτελεί την έκφραση της αισιοδοξίας που συντηρεί τις αγορές και τους αναλυτές που δεν βλέπουν την καταστροφή ως πιθανότερο σενάριο. Στο παρελθόν, όταν σκάζανε οι φούσκες, η ύφεση ήταν η πιθανότερη συνέχεια. Συνεπώς, η ιστορία δεν είναι με το μέρος μας.
Ενώ η βραχυπρόθεσμη προοπτική για τις ΗΠΑ και το μεγαλύτερο μέρος του πλούσιου κόσμου εξακολουθεί να είναι σχετικά καλή, είναι επίσης εύθραυστη. Διότι:
- Η ανάπτυξη μακροπρόθεσμα υπονομεύεται από τη γήρανση του πληθυσμού, την επιβράδυνση της ανάπτυξης του εργατικού δυναμικού και μια ανερμήνευτη πτώση του ρυθμού αύξησης της παραγωγικότητας, ήτοι του ποσού των προϊόντων που παράγει κάθε εργαζόμενος.
- Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο εκτιμά ότι ο μακροπρόθεσμος ρυθμός ανάπτυξης στις πλούσιες χώρες θα φθάσει κατά μέσο όρο μόλις 1,6% ετησίως, από το 2015 έως 2020, σε σύγκριση με το 2,2% από το 2001 έως το 2007.
- Σημαντικό είναι επίσης ότι ο πληθωρισμός έχει κολλήσει πεισματικά κάτω από το επίπεδο του 2% που η Fed, η ΕΚΤ και η Τράπεζα της Ιαπωνίας έχουν ως στόχο. Η πρόσφατη πτώση των τιμών του πετρελαίου και η υποτίμηση του γουαν, θα ωθήσει προς τα κάτω τις τιμές όσων εξάγει η Κίνα, και τον πληθωρισμό ακόμα χαμηλότερα. Με χαμηλό πληθωρισμό, είναι χαμηλά και τα επιτόκια. Φαινόμενο που δίνει στις κεντρικές τράπεζες λιγότερα πυρομαχικά για να ενισχύσουν την ανάπτυξη. Γι’ αυτό ανησυχούν ακόμα και επενδυτές που συχνά υποθέτουν πως οι κεντρικές τράπεζες θα βοηθήσουν ξανά, να τεθεί ένα τέλος στο bear market.
ΧΑ
Διαρκής η αναζήτηση νεότερων χαμηλών για το τρέχον έτος
Τα τρία στη σειρά καθοδικά ανά εβδομάδα βήματα του ΧΑ αποτελούν την αποτύπωση της προσοχής με την οποία παρακολουθούν τις εξελίξεις οι θεσμικοί, που είναι μόνοι και φυσικά κυρίαρχοι στις συναλλαγές του φετινού καλοκαιριού. Επίσης οι εβδομαδιαίες μεταβολές είναι ένα μέτρο των κινδύνων που θεωρούν πως αντιμετωπίζει η ελληνική οικονομική πραγματικότητα. Κοινό χαρακτηριστικό και των τριών είναι ότι οι fund managers αναγκάζονται και αλλάζουν θεώρηση για το μέλλον των μετοχών μέσα στη βδομάδα.
Στην πρώτη εβδομάδα, στις δυο τελευταίες συνεδριάσεις, ανέβασαν τιμές και δείκτες μετά από βουτιά πάνω από -22% στις πρώτες τρεις, διαμορφώνοντας πτώση βδομάδας πάνω από -15%. Τη δεύτερη, συνέχισαν με δυο ανοδικές και κατέληξαν με δυο υπολογίσιμα καθοδικές για να δώσουν στον ΓΔ οριακές απώλειες -0,35%. Την τρίτη, έδειξαν πως προτιμούν τη συσσώρευση, μετά το κλάδεμα της κεφαλαιοποίησης που προκάλεσε ο τρόπος με τον οποίο το τρίτο μνημόνιο «πέρασε» από την ελληνική Βουλή. Το ράλι ανακούφισης από την επισφράγιση της συμφωνίας σε Ελλάδα και άλλα ευρωπαϊκά κοινοβούλια δεν ήρθε. Αντίθετα, επέστρεψε η ανησυχία για πιθανές νέες βουλευτικές εκλογές. Μόλις οι ενδείξεις (για εκλογές) έγιναν αποδείξεις, οι επενδυτές πίεσαν γενικευμένα τις μετοχές του ταμπλό με ελάχιστες εξαιρέσεις που πιθανά αφορούν σε εξυπηρέτηση αναγκών από πλευράς στατιστικής και εντυπώσεων. Το αποτέλεσμα ήταν ο ΓΔ να χάσει -5,73% ο 25άρης -6,17% και ο FTSEM -3,02%.
Όλα αυτά έγιναν με διαρκώς χαμηλότερη συνολική αξία συναλλαγών, ειδικότερα στις τράπεζες, που λόγω βαρύτητας στους δείκτες που ανήκουν πρωταγωνιστούν σε επίπεδο μεταβολών. Χάνουν ωστόσο, τελευταία, μερίδιο από το ποσοστό του τζίρου τους έναντι του συνολικού. Οι τράπεζες ήταν οδηγός της καθόδου την πρώτη βδομάδα, στυλοβάτης της άμυνας που υπήρξε τη δεύτερη και αρνητικοί πρωταγωνιστές την τρίτη. Αιτία των διακυμάνσεων της αγοράς η πολιτική κατάσταση και το διεθνές κλίμα. Μόνο μέσω αυτού υπεισέρχονται και κάποια επενδυτικού τύπου κριτήρια στα όσα προκαλούν τις αποφάσεις των θεσμικών του ΧΑ.
Η δεύτερη εβδομάδα του Αυγούστου έκλεισε με ένα πτωτικό ξέσπασμα και τζίρο κάτω των 30 εκατ. ευρώ. Η περασμένη ξεκίνησε με δυο συνεδριάσεις διαφορετικής κατεύθυνσης και τζίρου κοντά στα 35 εκατ. ευρώ και τελείωσε με τρεις τζίρου κοντά στα 29. Εντυπωσιακή ήταν η καθοδική κλιμάκωση του τζίρου των τραπεζικών blue chip. Τη Δευτέρα ο τζίρος τους ήταν περίπου 14 εκατ. ευρώ, την Τρίτη πέρασε κάτω από τα 12 και την Τετάρτη ήταν στα 13,7, για να περάσει την Πέμπτη στα 9,3 και την Παρασκευή στα 7. Η μείωση του τζίρου τους με το συνολικό σταθερό δεν δικαιολογείται μόνο από την πτώση των τιμών. Άλλωστε αυτή έγινε με παράλληλη ενίσχυση ή τουλάχιστον διατήρηση του ημερήσιου τζίρου των ΟΤΕ, ΟΠΑΠ, ΦΦΓΚΡΠ, ΕΕΕ, ΜΠΕΛΑ και ΔΕΗ.
Τα ανωτέρω, παράλληλα με τη συσσώρευση των δεικτών στις τρεις πρώτες συνεδριάσεις της εβδομάδας, επέτρεψαν να αναπτυχθεί η εντύπωση πως οι θεσμικοί υλοποιούσαν αναδιάρθρωση χαρτοφυλακίων. Τελικά είναι πιθανό να περίμεναν τις αποφάσεις του Μαξίμου, μετά τα όσα έγιναν στη Βουλή κατά την ψήφιση του τρίτου μνημονίου. Όταν φάνηκε καθαρά πως οι εκλογές είναι γεγονός του άμεσου μέλλοντος, ο ΓΔ έφθασε την Παρασκευή στις 635,31 μονάδες με μεταβολή -2,49% από -3,52% την Πέμπτη και ο 25άρης με απώλειες -3,28% από -3,54% την προηγούμενη, κάθισε στις 186,99. Με κατώτερο κλείσιμο στο βίο του στο ευρώ τις 170 μονάδες τον Ιούνιο του 2012. Η εβδομαδιαία μεταβολή των βασικών δεικτών είναι σαφές πως σχηματίστηκε από τις δυο τελευταίες συνεδριάσεις.
Η διόρθωση του 25άρη μέσα στον Αύγουστο έφθασε στο -22,48% και αυτό, με βάση την στατιστική ανάλυση, είναι μια σοβαρή προϋπόθεση για να υπάρξει ανοδική αντίδραση αυτή την εβδομάδα. Αλλά αυτή απαιτεί βελτίωση του συναλλακτικού ενδιαφέροντος, πράγμα αρκετά δύσκολο αν μελετηθεί η επίδοση ανά μετοχή στο τρέχον έτος. Εκεί με βάση τις απώλειες η ΠΕΙΡ χάνει μετά από περίπου επτά μηνών συναλλαγές -89,23%, η ΑΛΦΑ -80,34%, η ΕΥΡΩΒ -77,54% και η ΕΤΕ -68,10%, με αμέσως επόμενη την ΕΛΛΑΚΤΩΡ -38,97%. Η ΦΦΓΚΡΠ στο -29,55% και οι ΔΕΗ ΟΠΑΠ στο -20% συμπληρώνουν τις πιο καθοδικές μετοχές στο 2015. Στον αντίποδα από τις 31/12/2014 με τον 25άρη στο -29,40% σημαντικά κέρδη σημειώνουν ΤΕΝΕΡΓ +45,21%, ΟΛΠ +39,05%, ΜΟΗ 33,85%, ΛΑΜΔΑ 22,92%, ΕΕΕ +22,13%, ΒΙΟ +15,59% και ΕΛΠΕ +9,21%.
Τεχνική ανάλυση
Όταν οι θεσμικοί αισιοδοξούν δεν διστάζουν να εκφράζουν αγοραστικό ενδιαφέρον δυνατό.
Η καθυστέρηση στην επίτευξη συμφωνίας τον Ιούνιο τους έκανε να φέρουν τον δείκτη στις συναλλαγές του οποίου κυριαρχούν στο χαμηλό των 196,83 μονάδων στις 18 Ιουνίου. Από τότε σε επτά συνεδριάσεις τον οδήγησαν στις 26/6 στις 244,2 με κλείσιμο στις 241,22. Δηλαδή του έδωσαν 48 μονάδες άνοδο στις 200. Οι εξελίξεις έδειξαν πως ήταν λάθος η θετική προεξόφληση, αφού επακολούθησε το λουκέτο στην αγορά καθώς άμεσα επιβλήθηκαν τα capital control. Η αντίδραση των θεσμικών παραγόντων ήταν, τον Αύγουστο που ξεκίνησαν οι συναλλαγές, να πάρουν τον 25άρη από τις 240 και να τον οδηγήσουν σε τρεις μέρες πιο κάτω από το χαμηλό του Ιουνίου στις 184,59 μονάδες.
Έχοντας ωστόσο μπροστά το τρίτο μνημόνιο, και τέλος πάντων μια συμφωνία που θα περνούσε από μερικά κοινοβούλια μαζί και από το Ελληνικό, από την πρώτη βδομάδα του Αυγούστου με δυο ανοδικές συνεδριάσεις και άλλες δυο τη δεύτερη εβδομάδα τον οδήγησαν στις 212,13 μονάδες με κλείσιμο στις 211. Ένα rebound ύψους περίπου 27 μονάδων έδειξε τα καλά ανακλαστικά τους όποτε επιτρέπουν οι πολιτικές εξελίξεις.
Η εικόνα από τη Βουλή έπεισε τους αναλυτές πως οι εκλογές είναι προ των πυλών και θα αποτελέσουν παράγοντα εμφάνισης κινδύνων και μάλιστα μια περίοδο που η παγκόσμια κεφαλαιαγορά βρίσκεται σε αναταραχή. Παρέμειναν σε στάση αναμονής και επέβαλλαν δυναμική συσσώρευσης κοντά στις 200 μονάδες. Αλλά, με την επίσημη εξαγγελία των εκλογών οδήγησαν τον 25άρη την Παρασκευή ως τις 185,96 μονάδες δηλαδή μια ψηλότερα από το χαμηλό του 2015 που σημειώθηκε πάνω στο ξέσπασμα της απογοήτευσης από την αργία πέντε εβδομάδων.
Η αβεβαιότητα και η αστάθεια που θα προκύψουν, μέσα σε ένα καλοκαίρι που για ολόκληρο τον πλανήτη δεν είναι και τόσο ανέμελο όσο συνήθως, τους οδήγησε στην απόφαση να φέρουν πάλι τον 25άρη στο κατώτερο της «νέας» περιόδου. Αναζητώντας νεότερα χαμηλά. Το κακό είναι πως λίγο πιο χαμηλά είναι οι 170 μονάδες, που αντιστοιχούν στο ελάχιστο του βίου του δείκτη στο ευρώ. Χρηματιστηριακά έχουμε επιστροφή στην εποχή που το Grexit ήταν μέσα στις αναλύσει των επενδυτικών Οίκων για τα καλά.
Τα επίπεδα των 180 μονάδων πιθανά να αποτελέσουν στήριξη του 25άρη και για την ακρίβεια μια ζώνη με κάτω όριο τις 178 και άνω τις 181 πριν από τις 167 μονάδες που είναι το ελάχιστο στο βίο του 25άρη στο ευρώ.
Σήμερα
Σήμερα στα ασιατικά χρηματιστήρια οι απώλειες των αγορών της Κίνας είναι πολύ μεγάλες και επηρεάζουν αρνητικά όλες τις υπόλοιπες αγορές μετοχών. Τα ποσοστά απωλειών τονίζουν την εμφάνιση απόλυτου επενδυτικού ΠΑΝΙΚΟΥ.
Οι Ασιατικές μετοχές υποχώρησαν έως τα χαμηλά 3 ετών σήμερα Δευτέρα 24/8 καθώς η πτώση για τις κινεζικές μετοχές επιταχύνθηκε, επιταχύνοντας την έξοδο κεφαλαίων από τα πιο ριψοκίνδυνα περιουσιακά στοιχεία, εκτινάσσοντας τους φόβους για την έλευση παγκόσμιας οικονομικής επιβράδυνσης υπό την ηγεσία της Κίνας που ανατάραξαν τις παγκόσμιες αγορές.
Ένα -2,6% πτώση στο δείκτη των futures του S&P500, φθάνοντας στο χαμηλότερο σημείο των τελευταίων 10 μηνών κατά τη διάρκεια της διαπραγμάτευσης των αξιών της Ασίας, δείχνει ότι οι πιέσεις θα συνεχιστούν αργότερα σε παγκόσμια κλίμακα.
«Οι αγορές πανικοβάλλονται. Τα πράγματα αρχίζουν να μοιάζουν με την ασιατική οικονομική κρίση στα τέλη της δεκαετίας του 1990. Οι κερδοσκόποι πωλούν περιουσιακά στοιχεία τα οποία φαίνεται να είναι τα πλέον ευάλωτα», δήλωσε ο Τακάο Μασάι, ο επικεφαλής έρευνας της Τράπεζας Shinsei του Τόκιο.
Ο χαλκός, που θεωρείται ως ένα βαρόμετρο της παγκόσμιας ζήτησης, υποχώρησε έως τα χαμηλά έξι ετών αφού το άγχος για την Κίνα υπέσκαψε την εμπιστοσύνη των επενδυτών.
Τα Χρηματιστήρια από την Ιαπωνία ως την Ινδονησία χτυπήθηκαν σκληρά επειδή οι κινεζικές μετοχές κατρακύλησαν από το ξεκίνημα τη Δευτέρα, με τους επενδυτές, να μην επηρεάζονται θετικά από την επισημοποίηση κανόνων διάρκεια του Σαββατοκύριακου που επιτρέπουν στα συνταξιοδοτικά ταμεία να επενδύουν στο χρηματιστήριο.
Οι Μετοχές της Σαγκάης βούτηξαν 8,5% σε μια μέρα, εξαφανίζοντας τα κέρδη του τρέχοντος έτους. Ο δείκτης MSCI των μετοχών της Ασίας-Ειρηνικού εκτός Ιαπωνίας βυθίστηκε πάνω από -4,6% σε επίπεδα χαμηλών σε βάθος τρία χρόνια. Ο Nikkei του Τόκιο ήταν κάτω περισσότερο από -4% και οι μετοχές της Αυστραλίας υποχώρησαν σε χαμηλά δύο χρόνων.
Ο Χρηματιστηριακός δείκτης της Ινδονησίας μειώθηκε κατά 3% στις αρχές των συναλλαγών τη Δευτέρα στο χαμηλότερο σημείο από τον Ιανουάριο του 2014, καθώς η παγκόσμια αγορά κατευθύνεται από τη διάθεση για ξεπούλημα. Από τις εντεινόμενες ανησυχίες σχετικά με την επιβράδυνση της οικονομίας της Κίνας. Μια έρευνα των Caixin / Markit για τον PMI την Παρασκευή έδειξε ότι η κινεζική μεταποιητική δραστηριότητα συρρικνώθηκε με τον ταχύτερο ρυθμό από το 2009.
Το δολάριο υποχώρησε 0,8% στα 121,00 γιεν, μετά από πρόσκρουση σε χαμηλό έξι εβδομάδων των 120,73 γιεν. Το ευρώ εκτινάχθηκε σε υψηλό ενός μηνός στα 1,1496 δολάρια.
Το αμερικανικό νόμισμα τέθηκε υπό πρόσθετη πίεση λόγω πτώσης στις αποδόσεις των ομολόγων ΗΠΑ ως επενδυτικά προϊόντας ασφαλείας. Η απόδοση στο 10ετές άγγιξε χαμηλό τεσσάρων μηνών κάτω του 2% σήμερα.
Το Brent και τα futures αργού πετρελαίου ΗΠΑ χτύπησαν φρέσκα χαμηλά σε βάθος 6-1 / 2-ετή καθώς οι ανησυχίες εκ του πλεονάσματος στην παγκόσμια προσφορά προστέθηκαν στις ανησυχίες για δυνητικά ασθενέστερη ζήτηση από την Κίνα.
Παρατηρήσεις εγχώριων αναλυτών
Δεν υπάρχουν
Ξένοι αναλυτές
Barclays: Η Κίνα οδηγεί το παγκόσμιο ξεπούλημα θέσεων σε μετοχές
Τα ξεπουλήματα θέσεων στις μετοχικές αγορές συνεχίζεται στην Ασία, μετά την κατάρρευση στην Ευρώπη και τις αμερικανικές αγορές την Παρασκευή. Υπό το φως της καθόδου των μετοχικών αξιών το Κρατικό Συμβούλιο της Κίνας εξέδωσε νέους κανόνες που επιτρέπουν στα συνταξιοδοτικά ταμεία να επενδύουν μέχρι 30% των κεφαλαίων τους σε περιουσιακά στοιχεία μετοχικού τύπου. Ωστόσο, η κινεζική αγορά έχει αδιαφορήσει για τα νέα μέτρα της κυβέρνησης για τη σταθεροποίηση των χρηματιστηρίων, με τους SHCOMP Δείκτης της Σαγκάης και Δείκτης της Σενζέν SZCOMP να πέφτουν κατά -8,5% και -7,6%, αντίστοιχα. Ο Topix υποχώρησε επίσης κατά -5,0%, ενώ futures του S&P500 μειώθηκαν κατά 2,5% κατά τη διάρκεια της συνόδου Ασίας.
Άνοδος για το γιεν, αλλά τα υπόλοιπα ασιατικά νομίσματα έχουν αποδυναμωθεί έναντι του δολαρίου ΗΠΑ μέσα στη γενική αποστροφή προς τον κίνδυνο. Το ραντ της Νότιας Αφρικής, επίσης, υποχώρησε 3,5% έναντι του δολαρίου κατά τη διάρκεια των συναλλαγών της Ασίας. Η απόδοση του 10Y ΗΠΑ πέφτει κάτω από το 2% για πρώτη φορά από τον Απρίλιο, λόγω αυξανόμενου σκεπτικισμού για τις πιθανότητες αύξησης των επιτοκίων της Fed το Σεπτέμβριο.
Οι τιμές του πετρελαίου παραμένουν κάτω από μεγάλη πίεση. Πράγματι, το Brent υποχώρησε κάτω από τα $ 45 / βαρέλι για πρώτη φορά από το Μάρτιο του 2009, γιατί το Ιράν δεσμεύτηκε να αυξήσει την παραγωγή «με κάθε κόστος» για να προστατέψει το μερίδιο αγοράς του. Οικονομολόγοι μας πιστεύουν ότι είναι επιτακτική ανάγκη για τη Σαουδική Αραβία η μεγιστοποίηση των εσόδων και δεν περιμένουμε την παραγωγή της χώρας να πέσει πολύ κάτω 10MB / d το 2015 και το 2016. Η ομάδα μας, επίσης, στα εμπορεύματα παραμένει με την απαισιόδοξη πλευρά.
Οι παγκόσμιες εξελίξεις της αγοράς μετά την δημοσίευση των πρακτικών της FOMC Ιούλιο υποδηλώνουν ότι η πιθανότητα μιας απογείωσης των επιτοκίων ίσως έρθει αργότερα. Περιμένουμε την ομιλία στο Jackson Hole που θα κάνει ο αντιπρόεδρος Φίσερ της Fed για να ρίξει φως σχετικά με το πόσο στο τρέχον σκηνικό ο πληθωρισμός βαραίνει σχετικά με την απόφαση της Fed να ξεκινήσει τη διαδικασία εξομάλυνσης.
Οι ευρωπαϊκές μετοχές πέρασαν σε περιοχή διόρθωσης παρά τη σταθερότητα που εμφάνισαν οι δείκτες PMI. Η έγκριση ενός τρίτου προγράμματος διάσωσης για την Ελλάδα ήταν ένα σημαντικό βήμα προς τα εμπρός, αλλά είδηση ότι η κυβέρνηση Τσίπρα θα καλέσει πρόωρες εκλογές για τις 20 Σεπτέμβρη πήρε έναν φόρο από τα Ελληνικά περιουσιακά στοιχεία.
Ειδήσεις από το εσωτερικό
Ειλικρινείς προσπάθειες υλοποίησης του πακέτο μέτρων εκ μέρους της Ελλάδας διαπιστώνει ο Έβαλντ Νοβόντι, μέλος του διοικητικού συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. Όσον αφορά τη συμμετοχή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, ο κ. Νοβότνι υποστήριξε ότι «είναι μεν πλεονεκτική, αλλά όχι και απαραίτητη». «Το ΔΝΤ είναι ένας διεθνής θεσμός, ο οποίος διαθέτει πολλή γνώση και εμπειρία, προσφέροντας επιπλέον αξιοπιστία για τις κεφαλαιαγορές, ώστε σε κάθε περίπτωση να είναι πλεονέκτημα, εάν αυτό συμμετάσχει» τόνισε χαρακτηριστικά, διευκρινίζοντας ωστόσο ότι «μπορεί να συζητηθεί εάν αυτή η συμμετοχή είναι απόλυτα αναγκαία».
Στην ισχύ των δεσμεύσεων της Αθήνας και μετά τις εκλογές στάθηκε ο αντιπρόεδρος της Κ.Ο. του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος της Γερμανίας (SPD) Κάρστεν Σνάιντερ, με δήλωσή του στο Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων.
Παράλληλα, τάχθηκε υπέρ της διασφάλισης «φιλοευρωπαϊκής πλειοψηφίας».
Στην αναστολή όλων των εργασιών της, των μεταλλευτικών και αναπτυξιακών της δραστηριοτήτων στη Χαλκιδική, προχωρά η Eldorado Gold, μέσω της θυγατρικής της Ελληνικός Χρυσός από τη Δευτέρα 24 Αυγούστου 2015. Η αναστολή που θα επηρεάσει το σύνολο των έργων στο Στρατώνι, τις Σκουριές και την Ολυμπιάδα, είναι το άμεσο αποτέλεσμα της απόφασης του ΥΠΑΠΕΝ να ανακαλέσει τις τεχνικές μελέτες των έργων της Ελληνικός Χρυσός στην Χαλκιδική.
Η ελληνική συμφωνία ισχύει ανεξάρτητα του ποιος βρίσκεται στην κυβέρνηση, υποστήριξε ο πρωθυπουργός της Ολλανδίας, Μαρκ Ρούτε, σύμφωνα με το πρακτορείο Bloomberg.
Στην αποκάλυψη ότι ο Βόλφγκανγ Σόιμπλε του εκμυστηρεύτηκε ότι η Ελλάδα δεν έχει καμία θέση στην Ευρωζώνη, προέβη ο Γιάνης Βαρουφάκης, σύμφωνα με δημοσίευμα της γερμανικής εφημερίδας «Bild». Επικαλούμενη συνέντευξη του πρώην υπουργού στον σκηνοθέτη ντοκιμαντέρ Στέφαν Λάμπι, η οποία πραγματοποιήθηκε το βράδυ της Πέμπτης (20/8), η εφημερίδα επισημαίνει ότι ο κ. Βαρουφάκης τόνισε ότι κατά τη διάρκεια κατ’ ιδίαν συζητήσεων με τον Γερμανό υπουργό, του εκμυστηρεύτηκε ότι η Ελλάδα δεν θα έπρεπε να είναι στη ζώνη του ευρώ. «Όλοι οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης, με εξαίρεση τον Γάλλο, τον θαυμάζουν» φέρεται να τόνισε ο κ. Βαρουφάκης.
Ειδήσεις από το εξωτερικό
«Βουτιά» σημειώνουν οι βασικοί χρηματιστηριακοί δείκτες στην Κίνα, σήμερα κάτι που αποδίδεται στην απογοήτευση των επενδυτών για τη μη παροχή ρευστότητας από την κεντρική τράπεζα της χώρας κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου.
Βασικοί δείκτες υποχώρησαν περισσότερο από 11% την περασμένη εβδομάδα, με τις ανησυχίες να επιτείνονται μετά από μια ένεση βραχυπρόθεσμης ρευστότητας στη διατραπεζική αγορά, κάτι που εκλήφθηκε σαν υποκατάστατο μιας βαθύτερης χαλάρωσης. Ο δείκτης CSI300 κατέγραφε απώλειες 6,7% στις 3.349,20 μονάδες στις 4.49 (ώρα Ελλάδας), ενώ ο δείκτης Shanghai Composite υποχωρούσε κατά 6,6% στις 3.277,94 μονάδες, το χαμηλότερο επίπεδό του από τον Μάρτιο.
Την αξιολόγηση «ΑΑ» του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF) επιβεβαίωσε ο οίκος Standard & Poor’s, διατηρώντας το outlook σε «αρνητικό». Η αξιολόγηση του EFSF, διευκρινίζει ο οίκος, δεν εξαρτάται από τις δανειζόμενες χώρες, δηλαδή την Ελλάδα, την Ιρλανδία και την Πορτογαλία. Αντίθετα, συνεχίζει, οι κίνδυνοι εδράζονται στις αρνητικές προοπτικές της αξιολόγησης της Γαλλίας, η οποία αποτελεί το δεύτερο μεγαλύτερο εγγυητή του Μηχανισμού, μετά την Γερμανία.
Σημειώνεται ότι από την 8η Oκτωβρίου του 2012, ο EFSF έχει αντικατασταθεί από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ESM).
Οριακή βελτίωση κατέγραψε το καταναλωτικό κλίμα στην Ευρωζώνη για τον μήνα Αύγουστο, σύμφωνα με στοιχεία που επικαλείται το Bloomberg. Ειδικότερα, ο δείκτης καταναλωτικής εμπιστοσύνης ενισχύθηκε τον Αύγουστο στις -6,8 μονάδες έναντι -7,1 μονάδες τον Ιούλιο. Οι αναλυτές ανέμεναν άνοδο στις -6,9 μονάδες.
Με το χαμηλότερο ρυθμό από τον Οκτώβριο του 2013 αυξήθηκε ο μεταποιητικός δείκτης της Markit, σύμφωνα με στοιχεία που επικαλείται το MarketWatch. Ειδικότερα, ο δείκτης μεταποίησης επιβραδύνθηκε τον Αύγουστο στις 52,9 μονάδες έναντι 53,8 μονάδων τον Ιούλιο. Σημειώνεται ότι το όριο των 50 μονάδων διαχωρίζει την ανάπτυξη από τη συρρίκνωση της μεταποίησης.
Πτώση 13% σημείωσαν τα κέρδη της Hewlett – Packard το γ’ τρίμηνο του 2015, σύμφωνα με στοιχεία που επικαλείται το MarketWatch. Ειδικότερα, τα καθαρά έσοδα διαμορφώθηκαν στα 854 εκ. δολάρια ή στα 0,47 δολάρια ανά μετοχή, υποχωρώντας από τα 985 εκ. ευρώ το αντίστοιχο τρίμηνο του 2015. Τα έσοδα υποχώρησαν κατά 8% διαμορφωμένα στα 25,3 δισ. ευρώ.