Skip to main content

Mε τις αποδόσεις των ομολόγων σε ναδίρ περιμένει η αγορά τον επίσημο χρησμό της Moody’s

Με την περιοδική έκθεσή του για τη χώρα μας ο οίκος Moody’s ξεκαθάρισε ποια πιστεύει ότι είναι τα τρωτά σημεία της ελληνικής οικονομίας, αλλά και πού έχει σημειωθεί πρόοδος. Αυτό ωστόσο που περιμένουν οι επενδυτές είναι η επίσημη αξιολόγηση για το ελληνικό αξιόχρεο. Και εκεί διαφαίνεται συγκρατημένη αισιοδοξία για μία θετική εξέλιξη, όπως αναβάθμιση των προοπτικών (outlook). 

Yπό τις συνθήκες αυτές, αλλά και με το διεθνές περιβάλλον να ευνοεί το κρατικό χρέος, διατηρείται το καλό κλίμα στην αγορά ομολόγων. Η απόδοση του 10ετους καταγράφει σήμερα νέα, έστω και οριακή πτώση, στο 1,96%. Την ίδια ώρα η απόδοση του ιταλικού δεκαετούς παραμένει επίσης εν πολλοίς αμετάβλητη σε σχέση με το χθεσινό κλείσιμο, στο 1,30%, ενώ σταθερή είναι η εικόνα και για τα Bunds, με το επιτόκιο του γερμανικού 10ετους στο -0,63%. 

Στο Χρηματιστήριο Αθηνών σε μία συνεδρίαση στην οποία η αξία των συναλλαγών παραμένει σε χαμηλά επίπεδα, οι επενδυτές αποφεύγουν τις όποιες μεγάλες κινήσεις. Έτσι ο Γενικός Δείκτης παρουσιάζει ελαφρά πτώση (-0,2%) στις 843,67 μονάδες. Σε ποσοστό 0,6% υποχωρεί ο τραπεζικός δείκτης, ενώ αντιθέτος κατά 1,2% ενισχύεται εκείνος των χρηματοοικονομικών υπηρεσιών. 

Στην περιοδική έκθεση του Moody’s τα προβλήματα του τραπεζικού τομέα προσδιορίζονται ως ένα από τα επίμονα αγκάθια της ελληνικής οικονομίας. Αυτά περιλαμβάνουν επίσης τα πολύ χαμηλά επίπεδα επενδύσεων, τις αρνητικές δημογραφικές τάσεις και βεβαίως το υψηλό χρέος. 

Παράλληλα ο οίκος κάνει λόγο για αδύναμες επιδόσεις στο Κράτος Δικαίου, την κυβερνητική αποτελεσματικότητα και τον έλεγχο της διαφθοράς, όπως αυτά μετρώνται από τους δείκτες Παγκόσμιας Διακυβέρνησης.

naftemporiki.gr