Skip to main content

ΗΠΑ: Η σημερινή ψηφοφορία στη Γερουσία για την Τζ. Γέλεν κρίνει το πακέτο στήριξης του Μπάιντεν

Η Επιτροπή Οικονομικών της Γερουσίας θα ψηφίσει σήμερα, Παρασκευή, για τον επίσημο διορισμό της Τζάνετ Γέλεν ως Υπουργού Οικονομικών, μια πρώιμη δοκιμασία της διμερούς υποστήριξης για τα φιλόδοξα σχέδια του Προέδρου Μπάιντεν για το πακέτο στήριξης για τον κορωνοϊό, για επενδύσεις σε υποδομές και φορολογικές αυξήσεις.

Η κ. Γέλεν, η οποία θα είναι η πρώτη γυναίκα που θα ηγηθεί του Υπουργείου Οικονομικών αφότου «έσπασε» την αντίστοιχη παράδοση με την προεδρία της Ομοσπονδιακής Τράπεζας (Federal Reserve) από το 2014 έως το 2018, εκτιμάται ιδιαίτερα από τους συναδέλφους της Δημοκρατικούς και από τους Ρεπουμπλικάνους. Η ψηφοφορία δύο ημέρες μετά την ορκωμοσία Μπάιντεν θα είναι η πιο γρήγορη βάσει των σύγχρονων προτύπων.

Ο κ. Μπάιντεν πρότεινε σχέδιο ανακούφισης από την πανδημία, ύψους 1,9 τρισεκατομμυρίων δολαρίων και δεσμεύτηκε να επενδύσει 2 τρισεκατομμύρια δολάρια σε υποδομές, έργα πράσινης ενέργειας, εκπαίδευση και έρευνα για την ενίσχυση της αμερικανικής ανταγωνιστικότητας.

Η ψηφοφορία της Παρασκευής για τον διορισμό της κ. Γέλεν μπορεί να αποκαλύψει το επίπεδο της αντιπολίτευσης των Ρεπουμπλικανών στα σχέδια του Δημοκρατικού Προέδρου, για τα οποία ζητά διμερή υποστήριξη.

Ήδη ορισμένοι Ρεπουμπλικάνοι εκφράζουν ανησυχίες σχετικά με το κόστος του πακέτου στήριξης και το αυξημένο χρέος σε μια επιστροφή στον φορολογικό συντηρητισμό μετά την αύξηση των ελλειμμάτων με τις φορολογικές περικοπές του 2017 και σχεδόν 5 τρισεκατομμύρια δολάρια στις δαπάνες για την Covid-19 πέρυσι υπό τον Ρεπουμπλικανό Πρόεδρο Τραμπ.

Ο γερουσιαστής των Ρεπουμπλικανών Πατ Τούμεϊ, μακροχρόνιο «γεράκι» των δημοσιονομικών κατά τους συναδέφλους του, είπε στην ακρόαση της Τζάνετ Γέλεν: «Εξετάζουμε μια άλλη έκρηξη δαπανών».

Ο προκάτοχος της κ. Γέλεν στο ΥΠΟΙΚ,  Ρεπουμπλικανός, Στίβεν Μουτσίν, δεν επιβεβαιώθηκε παρά μόνο τρεις εβδομάδες μετά την ορκωμοσία του Τραμπ και, στη συνέχεια, με ψηφοφορία 53-47 σχεδόν σε μια Γερουσία που ελεγχόταν από τους Ρεπουμπλικάνους.

Η ψηφοφορία στην επιτροπή έχει προγραμματιστεί για τις 10 το πρωί (τοπική ώρα) και οι Γερουσιαστές δήλωσαν ότι θα μπορούσε να ανοίξει το δρόμο για μια πλήρη ψηφοφορία από τη Γερουσία αργότερα την ίδια ημέρα την Παρασκευή.

Η κ. Γέλεν αντιμετωπίζει τόσο μια ομοιόμορφη διαιρεμένη επιτροπή όσο και μια ομοιόμορφα διχασμένη Γερουσία, με την Αντιπρόεδρο Κάμαλα Χάρις να ψηφίζει αν χρειαστεί.

naftemporiki.gr με πληροφορίες από το Reuters