Skip to main content

Συγκρατημένη αισιοδοξία στην Αθήνα για στήριξη Μακρόν στο θέμα των πλεονασμάτων

Του Γιάννη Καμπουράκη
[email protected]

Στην ολιγόλεπτη συζήτηση που είχε με τους δημοσιογράφους ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης μετά την 90λεπτη επίσκεψή του στα Ηλύσια Πεδία, δεν αποκάλυψε τίποτε συγκεκριμένο για τη συζήτηση που είχαν με τον Γάλλο πρόεδρο για το μείζον ζήτημα της μείωσης των πρωτογενών πλεονασμάτων και ποια θα είναι η στάση που πρέπει να περιμένει η Ελλάδα από τη Γαλλία. 

Άφηνε ωστόσο να φανεί ότι η συνάντησή του με τον Γάλλο πρόεδρο Εμμανουέλ Μακρόν, είχε πάει καλά, ενώ συνεργάτες του στην Αθήνα, εφόσον είχαν πληροφορηθεί τα της συνάντησης, υποστήριζαν ότι «στο κατάλληλο κλίμα και το σωστό timing η Γαλλία θα στηρίξει το ελληνικό αίτημα εκεί που πρέπει».   

Με την επιστροφή του στην Αθήνα, ο πρωθυπουργός βρέθηκε σήμερα το πρωί στο οικόπεδο στο Μάτι που καθαρίστηκε μετά από ένα χρόνο, στο επιτελείο του ωστόσο επικρατεί ακόμα κλίμα …Παρισιού.

Υπάρχει ικανοποίηση, κυρίως για τη στήριξη που παρείχε δημοσίως ο Γάλλος πρόεδρος σε Ελλάδα και Κύπρο με φόντο τις τουρκικές προκλήσεις και τις παράνομες ενέργειες της γειτονικής χώρας στην κυπριακή ΑΟΖ.

Υπάρχει όμως ικανοποίηση και για τα όσα άκουσε ο κ. Μητσοτάκης από τον κ. Μακρόν και στο πεδίο της οικονομίας και την ανάγκη της Ελλάδας να «ανασάνει» μετά από δέκα χρόνια κρίσης, αλλά και για την υπόσχεση ότι θα συμβάλλει ώστε να στραφεί το γαλλικό επενδυτικό ενδιαφέρον προς την Ελλάδα. 

«Ταμείο, στο τέλος» λένε ωστόσο στο πρωθυπουργικό επιτελείο, υπενθυμίζοντας τις συναντήσεις σε Βερολίνο, Χάγη, Ουάσινγκτον, αλλά και τις διαπραγματεύσεις με τους Θεσμούς και τις δύο κρίσιμες συνεδριάσεις του Eurogroup που ακολουθούν, τον Σεπτέμβριο και τον Οκτώβριο.