Skip to main content

Εκτός της λευκής βίβλου των πιο έμπιστων εμπορικών συνεργατών της Ν. Κορέας η Ιαπωνία

Την απομάκρυνση της Ιαπωνίας από την λευκή βίβλο των πιο έμπιστων εμπορικών συνεργατών της, αποφάσισε η Νότια Κορέα, μετά την υλοποίηση μιας παρόμοιας κίνησης από το Τόκιο στις αρχές του μήνα.

Ο υπουργός Εμπορίου της Νότιας Κορέας, Σουνγκ Γιαν-μο δήλωσε στην διάρκεια μιας συνέντευξης Τύπου, ότι ο έλεγχος των εξαγωγών εμπορευμάτων στρατηγικού χαρακτήρα από την Σεούλ, θα γίνεται σύμφωνα με την βασική αρχή του διεθνούς συστήματος ελέγχου των εξαγωγών.

Ο ίδιος τόνισε ότι θα είναι δύσκολο να υπάρξει μία στενή συνεργασία με μία χώρα, η οποία – όπως είπε – παραβιάζει την βασική αρχή του διεθνούς συστήματος ελέγχου των εξαγωγών ή συνεχίζει την λειτουργία (ενός συστήματος ελέγχου των εξαγωγών) με ακατάλληλο τρόπο, κάνοντας μία έμμεση αναφορά στην Ιαπωνία.

Στις αρχές του μήνα ο Ιάπωνας υπουργός Βιομηχανίας Εμπορίου Χιροσίγκε Σέκο ανακοίνωσε τον αποκλεισμό της Σεούλ από τη «λευκή λίστα» χωρών που χαίρουν προνομιακής μεταχείρισης στο πεδίο του εμπορίου, σε συνέχεια της αυστηροποίησης των περιορισμών στις εξαγωγές αγαθών ιαπωνικής παραγωγής αναγκαίων σε νοτιοκορεάτικες βιομηχανίες για την παραγωγή καρτών μνήμης και οθονών.

naftemporiki.gr με πληροφορίες από ΑΜΠΕ, Xinhua