Skip to main content

Ξένα ΜΜΕ: Μνημόνια τέλος, προκλήσεις πολλές

Η έξοδος της Ελλάδας από τα οκταετή προγράμματα είναι ένα ορόσημο για την ανάδυση της χώρας από τα βάθη της λιτότητας. Ωστόσο η χώρα έχει ακόμη σωρεία προκλήσεων να αντιμετωπίσει. Αυτό επισημαίνουν στο σύνολό τους τα ξένα ΜΜΕ, αναφερόμενα στις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει η χώρα για τα πρωτογενή πλεονάσματα διαρκείας και την ολοκλήρωση των μεταρρυθμίσεων. 

«Δεν είμαστε ακόμη στο τέλος του δρόμου. Εξακολουθούν να υπάρχουν βραχυπρόθεσμες και μεσοπρόθεσμες προκλήσεις μπροστά μας» δηλώνει στους Financial Times κυβερνητικός αξιωματούχους. Ο Αρίστος Δοξιάδης συνοψίζει τις προκλήσεις στα ακόλουθα: «Ερχόμαστε από ένα μέρος, όπου η τοπική ζήτηση έχει πεθάνει. Η μεγαλύτερη πρόκληση τώρα είναι να δημιουργήσουμε ένα περιβάλλον, στο οποίο μπορούν να γίνουν επενδύσεις» τονίζει. 

Από την πλευρά τους αξιωματούχοι της Ε.Ε. υπογραμμίζουν στη βρετανική εφημερίδα ότι τα σενάρια για τα επόμενα 15 χρόνια είναι δύο. Το ένα θέλει μία φερέγγυα, αλλά «στάσιμη» Ελλάδα, που θα εξακολουθεί να βαρύνεται από επίμονα υψηλό χρέος και ανεργία. Το άλλο, πιο φωτεινό, κάνει λόγο για μία αναγεννημένη χώρα, που αποδεσμεύεται από την κληρονομιά των προβλημάτων. 

Το τέλος των μνημονίων δεν τερματίζει τις δεσμεύσεις της Ελλάδας έναντι των πιστωτών, τονίζουν οι FT, υπενθυμίζοντας την υποχρέωση για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ έως το 2022. Δίνουν επίσης έμφαση στην υπερφορολόγηση, που θέτει εμπόδια στην ανάπτυξη της οικονομίας, αλλά και στα προβλήματα των τραπεζών, που δεν μπορούν ακόμη να συμβάλλουν στην ανάπτυξη. «Πετυχαίνουμε τους στόχους μας για τη μείωση των κόκκινων δανείων, αλλά έχουμε ακόμη μακρύ δρόμο μπροστά μας» παραδέχεται τραπεζίτης στη βρετανική εφημερίδα.

Οι FT δεν είναι η μόνη εφημερίδα, που αναφέρονται στο σημερινό ορόσημο και τις προκλήσεις, που έχει η Ελλάδα στο εξής.  Oι Νew York Times σε ανταπόκρισή τους από την Αθήνα, υπογραμμίζουν ότι το πρόγραμμα τελείωσε, αλλά ο πόνος θα μείνει. Φιλοξενούν δε δηλώσεις πολιτών, που σκιαγραφούν μία ζοφερή εικόνα για τις προοπτικές.

Το ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters κάνει λόγο για σοβαρές προκλήσεις και παρατηρεί: «Καθώς η Αθήνα βλέπει τώρα την επάνοδο στην ομαλότητα και την ανάκτηση της οικονομικής κυριαρχίας της, τα σημάδια παραμένουν – οι τράπεζες είναι φορτωμένες με πολύ μεγάλα χαρτοφυλάκια κόκκινων δανείων και το ελληνικό δημόσιο χρέος εξακολουθεί να είναι το υψηλότερο στην Ευρωζώνη, στο 180% του ΑΕΠ». 

«Ωστόσο, το φως του ήλιου ξεπροβάλλει μέσα από τα σύννεφα. Η οικονομία, που συρρικνώθηκε κατά 26% στα χρόνια της κρίσης, έχει αρχίσει να αναπτύσσεται, ο τουρισμός εκτινάσσεται και η ανεργία μειώνεται σταδιακά – στο 19,5% από το ανώτατο επίπεδο του σχεδόν 28%» συμπληρώνει το πρακτορείο. 

Το CNBC κάνει λόγο για ιστορική ημέρα για την Ελλάδα. «Πιθανότατα θα χρησιμοποιηθεί από τον σημερινό κυβερνητικό συνασπισμό, για τις βουλευτικές εκλογές του 2019» δηλώνει στο αμερικανικό δίκτυο ο Ρικάρντο Γκαρσία, επικεφαλής οικονομολόγος της ευρωζώνης στη UBS. «Πριν από τις γενικές εκλογές του επόμενου έτους, ο Τσίπρας θα θελήσει να πουλήσει αυτή τη στιγμή ως βασικό ορόσημο που κατάφερε να επιτύχει αυτός και το κόμμα του. Θα πρέπει επίσης να ενισχύσει την εμπιστοσύνη των επιχειρήσεων και των καταναλωτών στην Ελλάδα, καθώς και να προσελκύσει περισσότερες ξένες άμεσες επενδύσεις» υπογραμμίζει. 

 Η WSJ επισημαίνει ότι οι προοπτικές για τη χώρα εξακολουθούν να είναι θολές, ενώ ο Guardian επιχειρώντας έναν απολογισμό κάνει λόγο για «κολοσσιαία αποτυχία». 

Την έξοδο της Ελλάδας από τα μνημόνια καλύπτουν με εκτενή δημοσιεύματά τους και οι γαλλικές εφημερίδες. Την απαισιοδοξία του ελληνικού λαού ενόσω ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας πανηγυρίζει την έξοδο της χώρας από το πρόγραμμα, υπογραμμίζει η Liberation. Η γαλλική εφημερίδα αναφέρει μάλιστα έρευνα του Καποδιστριακού Πανεπιστημίου σχετικά με την αύξηση κατανάλωσης αντικαταθλιπτικών και αγχολυτικών από το 2010 καταλήγοντας ότι η Ελλάδα «βιώνει μία ομαδική κατάθλιψη όπου η απουσία προοπτικής προστίθεται στην καθημερινή αγωνία».  

Στην έξοδο της Ελλάδας από το πρόγραμμα αναφέρεται η Monde. Μετά την Ιρλανδία το 2013, την Ισπανία και την Πορτογαλία το 2014, την Κύπρο το 2016, η Ελλάδα είναι το τελευταίο κράτος-μέλος της Ε.Ε. που βγαίνει από τα μνημόνια, αναφέρει η Monde σημειώνοντας ωστόσο και αυτή ότι η χώρα δεν έχει τελειώσει με τη λιτότητα.

naftemporiki.gr