Από την έντυπη έκδοση
Της Δανάης Αλεξάκη
[email protected]
Φθηνό αγροτικό εργόσημο και «οροφή» στο ασφάλιστρο του ΟΓΑ είναι τα σημεία που δύναται να υπάρξει επί του πρακτέου επεξεργασία ως προς το ασφαλιστικό των αγροτών, σύμφωνα με όσα αναφέρει στη «Ν» ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Βαγγέλης Αποστόλου, ενώ σχετικά με τις αξιώσεις των αγροτών για «διορθώσεις» στο φορολογικό, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Τρύφων Αλεξιάδης, υπογραμμίζει ότι η φορολόγηση των αγροτών γίνεται με λογιστικό τρόπο και η μόνη αλλαγή αφορά την αύξηση του συντελεστή στο 26%.
Παράλληλα, ο υπουργός Αμυνας Πάνος Καμμένος κάλεσε τους αγρότες να προσέλθουν στον διάλογο με τον πρωθυπουργό, τονίζοντας ότι η πρόταση της κυβέρνησης αφορά τον διαχωρισμό και τη στήριξη του κατά κύριο επάγγελμα αγρότη.
Αναλυτικότερα, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, υπογραμμίζοντας στη «Ν» την αναγκαιότητα να υπάρξει εξυγίανση του ΟΓΑ με γνώμονα ότι «εάν δεν ληφθούν μέτρα ο Οργανισμός δεν θα έχει τη δυνατότητα να καταβάλει ούτε ένα ευρώ σύνταξη το 2027», σημειώνει ότι υπάρχει περιθώριο να οριστεί ανώτατο πλαφόν στο ασφάλιστρο των αγροτών, προκειμένου να μην καταστεί δυσβάστακτο. «Στο θέμα της κλιμακωτής αύξησης του ασφαλίστρου των αγροτών στην κατεύθυνση εξομοίωσής του από 7% του εισοδήματος στο 20% που είναι σήμερα για όλους τους άλλους κλάδους, εξετάζεται η δυνατότητα να υπάρξει “οροφή” στο ύψος της εισφοράς προκειμένου να μπορεί να καλυφθεί από τους ασφαλισμένους» σημειώνει ο ίδιος.
Παράλληλα, προκειμένου να ενισχυθούν τα έσοδα του Οργανισμού, το υπουργείο στο νομοσχέδιο που αφορά τους συνεταιρισμούς εντάσσει σχετική ρύθμιση σύμφωνα με την οποία θεσπίζεται το «εργόσημο του ΟΓΑ». Οπως επισημαίνει ο κ. Αποστόλου, στη νέα ρύθμιση προβλέπεται ξεκάθαρα ότι «όλες οι πληρωμές του αγροτικού χώρου, πλην του αρχηγού της εκμετάλλευσης, θα γίνονται με εργόσημο». Σε αυτήν την κατεύθυνση το αγροτικό εργόσημο επιδιώκεται να είναι φθηνότερο, με γνώμονα ότι οι εισφορές θα είναι μικρότερες του 25% που ισχύει σήμερα για τα εργόσημα του ΙΚΑ που αφορούν τους εργάτες γης, ενώ θα καταχωρείται στις δαπάνες. Σύμφωνα με πληροφορίες, η ρύθμιση θα προβλέπει ασφάλιστρο 10% της αμοιβής των εργατών γης, καθώς και τσουχτερά πρόστιμα ύψους για την αδήλωτη εργασία.
Σχολιάζοντας τη σκληρή γραμμή κινητοποιήσεων που υιοθετούν οι αγρότες, ο υπουργός επανέλαβε ότι «οι αγρότες ζήτησαν να συναντήσουν τον πρωθυπουργό, πρόσκληση την όποια αποδέχτηκε», συμπληρώνοντας ότι «μην περιμένουν άλλου χαρακτήρα κινήσεις από την κυβέρνηση».
Οσον αφορά τις προσδοκίες των αγροτών για διορθώσεις στο φορολογικό, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Τρύφων Αλεξιάδης, μιλώντας στην Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων, ανέφερε ότι «επιθυμούμε τον διάλογο με τους αγρότες και είμαστε πρόθυμοι να πάμε σε όποιο μπλόκο θέλουν και να τους ενημερώσουμε, αρκεί να διασφαλίζονται οι συνθήκες διαλόγου».
Επισημαίνοντας ότι «δεν φορολογούμε τους αγρότες με τεκμαρτό τρόπο, αλλά με λογιστικό, δηλαδή έσοδα μείον έξοδα και στα έξοδα περιλαμβάνονται και οι ασφαλιστικές εισφορές», υποστήριξε ότι οι αγρότες έχουν πέσει θύματα παραπληροφόρησης. Οπως ανέφερε ο κ. Αλεξιάδης «δεν αλλάζουμε τίποτε από όσα ίσχυαν έως τώρα. Το μόνο που αλλάζει είναι η αύξηση του φορολογικού συντελεστή από το 13% στο 20% και στο 26%, με διάταξη που ψήφισαν το καλοκαίρι 221 βουλευτές».
Ταυτόχρονα, δηλώνοντας ότι «το ασφαλιστικό πρέπει να λυθεί και η κυβέρνηση αυτή θα το λύσει», ο υπουργός Αμυνας Πάνος Καμμένος σε τηλεοπτική του συνέντευξη αναφερόμενος στις κινητοποιήσεις των αγροτών τάχθηκε «υπέρ του αφορολόγητου πετρελαίου στους πραγματικούς αγρότες» και τους κάλεσε να προσέλθουν στον διάλογο με τον πρωθυπουργό για να βρεθεί λύση.
«Οι αγρότες να καταλάβουν ότι είναι η ώρα του διαλόγου» είπε, ενώ τόνισε παράλληλα ότι δεν μπορεί κάποιοι «να είναι επιχειρηματίες με πολυκαταστήματα στην επαρχία και την ίδια ώρα να έχουν και 100 στρέμματα και να παράγουν και να φορολογούνται το ίδιο με τον αγρότη». «Ποια είναι η πρότασή μας λοιπόν; Διαχωρισμός των πραγματικών αγροτών με το μητρώο αγροτών, όπου εκεί θα φανούν όλα τα προνόμια και εκείνοι οι οποίοι έχουν άλλη δραστηριότητα θα φορολογούνται με το φορολογικό συντελεστή της άλλης δραστηριότητας».
Επισήμανε, τέλος, ότι «το μητρώο των αγροτών ή θα γίνει τώρα ή δεν θα γίνει ποτέ», υπογραμμίζοντας ότι «εάν δεν ξεχωρίσει αυτή τη στιγμή ο πραγματικός αγρότης, ο οποίος θα βοηθηθεί, από τον “μαϊμού” αγρότη ή αν θέλετε τον “παράλληλο” αγρότη, δεν πρόκειται ποτέ να έχουμε αγροτική παραγωγή». «Ολα τα λεφτά και “όλα τα κιλά” που λέγαμε παλιά, πήγαιναν σε εκείνους που είχαν ως πάρεργο την αγροτική παραγωγή, αλλά είχαν πολύ μεγάλες εκτάσεις. Πρέπει να τελειώσει αυτό το θέμα. Οι πραγματικοί αγρότες να βοηθηθούν. Πιστεύω ότι είναι ξεκάθαρο ότι τις προτάσεις αυτές θα τις δεχθούν και οι αγρότες και οι δανειστές» κατέληξε ο υπουργός.
Δεν κάνουν πίσω οι αγρότες
Στο μεταξύ, σκληρή γραμμή κινητοποιήσεων με διεύρυνση των αποκλεισμών δρόμων και τελωνείων αποφάσισε ο αγροτοκτηνοτροφικός κόσμος στις δύο συνελεύσεις που πραγματοποιήθηκαν χθες σε Νίκαια και Σίνδο, ενώ οι αγρότες διεμήνυσαν ότι δεν προτίθενται να συναντηθούν με τον πρωθυπουργό αν δεν αποσύρει ασφαλιστικό και φορολογικό.
Πιο συγκεκριμένα, στο μπλόκο της Νίκαιας, με τη συμμετοχή αντιπροσώπων από 37 μπλόκα, οι αγρότες αποφάσισαν να προχωρήσουν σε εξάωρους -ή και περισσότερο- αποκλεισμούς δρόμων, λιμανιών και τελωνείων σε διαστήματα που θα αποφασίζουν τα κατά τόπους μπλόκα. Η πρόθεσή τους είναι οι αποκλεισμοί να γίνονται συντονισμένα και κατά τις ίδιες ώρες.
Ανακοινώνοντας την απόφαση που ελήφθη, ο αγροτοσυνδικαλιστής Βαγγέλης Μπούτας είπε ότι προϋπόθεση για συνάντηση με τον πρωθυπουργό είναι η απόσυρση του σχεδίου για το ασφαλιστικό και το φορολογικό.
Παράλληλα οι αγρότες που επιδιώκουν τη συγκρότηση ενός λαϊκού μετώπου και με τις λοιπές κοινωνικές δυνάμεις, θα συμμετέχουν δυναμικά και σε ευρύτερες απεργιακές κινητοποιήσεις, όπως η γενική απεργία της 4ης Φεβρουαρίου.
Στις προθέσεις των αγροτών που συμμετείχαν στη σύσκεψη της Νίκαιας, με τη συμμετοχή εκπροσώπων 45 μπλόκων που πρόσκεινται στην Πανελλήνια Συντονιστική Επιτροπή Αγροτών, Κτηνοτρόφων, Αλιέων και Μελισσοκόμων, είναι αφενός οι κινητοποιήσεις να κλιμακωθούν με επέκταση του χρόνου των μπλόκων (12:00 με 14:00 και 18:00 με 21:00), αλλά και άρνηση να συναντήσουν τον πρωθυπουργό αν δεν αποσυρθούν οι προτάσεις της κυβέρνησης σε ασφαλιστικό και φορολογικό. Επίσης, οι αγρότες στη Θεσσαλονίκη ανακοίνωσαν πως αύριο θα πραγματοποιήσουν συγκέντρωση διαμαρτυρίας στην πλατεία ΧΑΝΘ με αφορμή τα εγκαίνια της έκθεσης Agrotica.
Αξίζει να σημειωθεί ότι έπειτα από σχεδόν μία ώρα συνεδρίασης οι αγρότες των Τεμπών αποχώρησαν από τη διάσκεψη στη Σίνδο, αποφασισμένοι να συνεχίσουν τον αγώνα τους στα μπλόκα και να μη συναντηθούν με τον Αλέξη Τσίπρα εάν δεν αποσυρθεί εντελώς το νομοσχέδιο από την κυβέρνηση.
Οπως δήλωσε ο εκπρόσωπός τους Παναγιώτης Καλογιάννης αμέσως μετά, οι αγρότες θα παραμείνουν στους δρόμους, χωρίς να βιάζονται, όπως είπε χαρακτηριστικά, ενώ προσανατολίζονται στο να κλείσουν επ’ αόριστον το εθνικό οδικό δίκτυο της χώρας, εντείνοντας την πίεση προς την κυβέρνηση.
Αξίζει να σημειωθεί ότι στόχος των αγροτών ήταν σε κάθε περίπτωση το ραντεβού με τον πρωθυπουργό να πραγματοποιηθεί μετά τα εγκαίνια της έκθεσης Agrotica στη Θεσσαλονίκη, όπερ σημαίνει ότι η συνάντηση δύναται να πραγματοποιηθεί από την Παρασκευή και μετά.
Πάντως, συνεχώς δημιουργούνται νέα μπλόκα τα οποία συνενώνονται και στην πλειοψηφία τους ενισχύονται στην Κεντρική και Δυτική Μακεδονία, όπως στον κόμβο του αεροδρομίου στη Θεσσαλονίκη αλλά και στη Χαλκιδική.
Ειδικό καθεστώς
Οι μεταποιητικές δραστηριότητες των αγροτών εφόσον δεν φέρουν τα χαρακτηριστικά της βιομηχανικής, ή βιοτεχνικής δραστηριότητας, έτσι ώστε να δημιουργείται νέο προϊόν και εφόσον δεν έχουν μαζική παραγωγή, τότε εντάσσονται στο πλαίσιο των αγροτικών δραστηριοτήτων και κατά συνέπεια οι αγρότες παραμένουν στο ειδικό καθεστώς φορολόγησής τους.
Θα πρέπει να αναφερθεί ότι με βάση το εν λόγω καθεστώς οι αγρότες οι οποίοι κατά την προηγούμενη διαχειριστική περίοδο πραγματοποίησαν ακαθάριστα έσοδα από την πώληση αγροτικών προϊόντων παραγωγής τους και την παροχή αγροτικών υπηρεσιών κατώτερα των 15.000 ευρώ και δικαιούνταν να λάβουν δικαιώματα ενιαίας ενίσχυσης κατώτερα των 5.000 ευρώ, υπάγονται στο ειδικό καθεστώς και δεν υποχρεούνται στην τήρηση βιβλίων και την έκδοση στοιχείων, ενώ δικαιούνται επιστροφής του φόρου που επιβάρυνε τις αγορές αγαθών ή λήψεις υπηρεσιών, τις οποίες πραγματοποίησαν για την άσκηση της εκμετάλλευσής τους.
Αυτά γνωστοποιήθηκαν με την υπ’ αριθμ. ΔΕΕΦ/Α1010632/ΕΞ/ 25.1.2016 εγκύκλιο του υπ. Οικονομικών, με την οποία δόθηκαν διευκρινίσεις ως προς τον χαρακτηρισμό βοτάνων που συσκευάζονται με ιδία μέσα ως βιομηχανικά ή βιοτεχνικά προϊόντα. Με βάση δε το κείμενο της ανωτέρω εγκυκλίου ως αυτούσιο αγροτικό προϊόν, σύμφωνα και με σχετικές γνωμοδοτήσεις του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους, θεωρείται όχι μόνο το ακατέργαστο αλλά και αυτό που έχει υποστεί στοιχειώδη επεξεργασία, με την προϋπόθεση ότι η επεξεργασία αυτή είναι απαραίτητη για την προσήκουσα διάθεσή του στην αγορά και εμφανίζεται ως προέκταση των αγροτικών ασχολιών.
Στο πλαίσιο αυτό, όπως αναφέρεται στην εγκύκλιο, τα βότανα που διατίθενται σε πρόχειρα συσκευασμένα σακουλάκια (στοιχειώδης επεξεργασία) είναι αυτούσια αγροτικά προϊόντα. Το γεγονός ότι στα σακουλάκια αυτά τοποθετούνται κάποια αυτοκόλλητα με την επωνυμία του παραγωγού, δεν καθιστά το προϊόν βιοτεχνικό ή βιομηχανικό, δεδομένου ότι η επεξεργασία αυτή είναι απαραίτητη για την προσήκουσα διάθεσή του στην αγορά, και κατά συνέπεια ο αγρότης παραμένει στο ειδικό καθεστώς.
Agrotica διπλής ανάγνωσης
Του Γιώργου Χατζηλίδη
[email protected]
Στη φετινή έκθεση Agrotica, που ανοίγει αύριο τις πύλες της στη ΔΕΘ, xτυπάει κανονικά η καρδιά του αγροτικού κόσμου. Από τη μία προκαλούν αίσθηση τα μεγέθη της έκθεσης, που την καθιστούν τη μεγαλύτερη Agrotica όλων των εποχών: Οι συμμετοχές των εκθετών ξεπερνούν κάθε προηγούμενο και όπως χαρακτηριστικά τόνισαν χθες οι επικεφαλής της ΔΕΘ-Helexpo, δεν έχει μείνει ελεύθερο ούτε ένα τετραγωνικό μέτρο.
Για πρώτη φορά καλύφθηκαν και τα 34.000 τ.μ. του διαθέσιμου εκθεσιακού χώρου, ενώ αναμένονται τουλάχιστον 125.000 επισκέπτες. Οι αριθμοί αυτοί απλώς επιβεβαιώνουν το ολοένα αυξανόμενο ενδιαφέρον για την πρωτογενή παραγωγή και την αγροδιατροφική οικονομία ως των βασικών πυλώνων για την έξοδο της χώρας από την κρίση.
«Oύτε 1.000 τρακτέρ»
Πτώση πωλήσεων 18% κατέγραψε το 2015 η αγορά γεωργικών μηχανημάτων στην Ελλάδα, με τις εκτιμήσεις για το τρέχον έτος να κάνουν λόγο για ακόμα μεγαλύτερη μείωση, της τάξης του 30%, αν δεν μπουν στη γραμμή εκκίνησης τα νέα προγράμματα των σχεδίων βελτίωσης.
Οπως τόνισε σε συνέντευξη Τύπου για την 26η Agrotica o πρόεδρος του Συνδέσμου Εισαγωγέων Αγροτικών Μηχανημάτων Σάββας Μπαλουκτσής, το 2014, λόγω της ισχύος των προγραμμάτων, πουλήθηκαν 1.817 τρακτέρ, ωστόσο το 2015 πουλήθηκαν μόλις 1.490, ενώ, φέτος, αν δεν αλλάξει κάτι, εκτιμάται ότι δεν θα πουληθούν πάνω από 1.000 τρακτέρ. Να σημειωθεί ότι ο ετήσιος τζίρος της αγοράς γεωργικών μηχανημάτων υπολογίζεται σε τουλάχιστον 250 εκατ. ευρώ.