Skip to main content

HΠΑ: Μάχη των κολοσσών της Wall Street για την πίτα των 1,5 τρισ. δολαρίων

Σκληρή μάχη αναμένεται να δώσουν οι αμερικανικοί κολοσσοί διαχείρισης ενεργητικού για να κερδίσουν κομμάτι από μία πίτα 1,5 τρισ. δολαρίων. Αυτό υπολογίζεται ότι θα είναι το ποσό των κεφαλαίων, που θα επαναπατριστούν στις ΗΠΑ από τις μεγάλες επιχειρήσεις, βάσει της φορολογικής μεταρρύθμισης, που υιοθετήθηκε πέρυσι. 

Η Invesco εκτιμά ότι ήδη έχουν επιστρέψει στις ΗΠΑ κεφάλαια ύψους 400 δισ. δολαρίων και εταιρείες όπως η BlackRock, η JPMorgan Chase και η Goldman Sachs ανταγωνίζονται για τα κεφάλαια. Ένας παίχτης φαίνεται να μένει πίσω στην κούρσα. Πρόκειται για τη γερμανική Deutsche Bank. Η Cisco Systems ενώ προέβη στον επαναπατρισμό κεφαλαίων τα τελευταία τρίμηνα, φέρεται να απέσυρε 5 δισ. ευρώ από την αμερικανική μονάδα διαχείρισης κεφαλαίων της Deutsche Bank, την DWS. 

Οι απώλειες αυτές αντιστοιχούν, σύμφωνα με το Bloomberg, στο 40% των εκροών κεφαλαίων, με τα οποία ήρθε αντιμέτωπη η DWS το πρώτο εξάμηνο. 

Η νέα αμερικανική νομοθεσία προβλέπει εφάπαξ συντελεστή 15,5% για τη φορολογία ρευστού και ρευστοποιήσιμου ενεργητικού και 8% για τη φορολογία μη ρευστοποιήσιμου ενεργητικού, που θα επαναπατριστούν. Οι πληρωμές μπορούν να γίνουν σε περίοδο οχτώ ετών. Στο παρελθόν τέτοιου είδους κεφάλαια βαρύνονταν με φόρο 35%. 

Πηγή: Bloomberg