Skip to main content

Γιατί μηδένισε το «κοντέρ» του πληθωρισμού τον Ιούλιο

Πληθωρισμός… 0% τον Ιούλιο στην Ελλάδα και η ανησυχία που επικρατεί σε ολόκληρη την Ευρωζώνη, αναγκάζοντας την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα να προετοιμάζει ήδη μέτρα νομισματικής χαλάρωσης, αγγίζει πλέον και τη χώρα μας. 

Το κοντέρ μηδένισε τον Ιούλιο σύμφωνα με την Ελληνική Στατιστική Αρχή, καθώς ο Δείκτης Τιμών Καταναλωτή (ΔΤΚ) παρέμεινε στα ίδια επίπεδα με τον Ιούλιο του 2018. Έτσι, η αλλαγή τάσης που αποτυπώθηκε τον Ιούνιο -τον συγκεκριμένο μήνα η ΕΛΣΤΑΤ κατέγραψε αρνητική μεταβολή της τάξεως του 0,3%- φαίνεται ότι έχει και συνέχεια, με το σερί της αύξησης του ΔΤΚ να σταματάει οριστικά στους 13 μήνες.  Η μεγαλύτερη αύξηση παρατηρήθηκε στα αεροπορικά εισιτήρια (+28,5%), ενώ ακολούθησαν τα νωπά λαχανικά με 11,4%, τα φαρμακευτικά προϊόντα με 7%, το πετρέλαιο θέρμανσης με 5,8% και οι πατάτες με 5,6%. Αντίθετα, η μεγαλύτερη μείωση εντοπίστηκε στο φυσικό αέριο (-10,6%), στον οπτικοακουστικό εξοπλισμό (-10,4%), στον ηλεκτρισμό (-6,2%), στα νωπά φρούτα (-5,9%) και στους χυμούς φρούτων (-5,9%). 

Η μηδενική μεταβολή προκλήθηκε από την ισορροπία θετικών και αρνητικών μεταβολών στους επιμέρους δείκτες, με τις αρνητικές μεταβολές να είναι οι εξής:  

  • 1,4% στη διατροφή και στα μη αλκοολούχα ποτά, λόγω μείωσης των τιμών σε ψωμί και δημητριακά, αλλαντικά, γιαούρτι, τυριά, έλαια και λίπη, νωπά φρούτα, αποξηραμένα φρούτα και ξηρούς καρπούς, λαχανικά διατηρημένα ή επεξεργασμένα, ζάχαρη-σοκολάτες-γλυκά-παγωτά, λοιπά τρόφιμα, καφές-κακάο-τσάι και χυμούς φρούτων. Μέρος της μείωσης αυτής αντισταθμίστηκε από την αύξηση των τιμών σε χοιρινό, πουλερικά, νωπά ψάρια, νωπά λαχανικά και πατάτες. 
  • 0,9% στη στέγαση, λόγω μείωσης των τιμών σε ηλεκτρισμό (λόγω ΦΠΑ) και φυσικό αέριο. Μέρος της μείωσης αυτής αντισταθμίστηκε από την αύξηση των τιμών στο πετρέλαιο θέρμανσης.
  • 2,1% στα διαρκή αγαθά και στα είδη νοικοκυριού λόγω μείωσης των τιμών σε υφαντουργικά προϊόντα οικιακής χρήσης, οικιακές συσκευές και επισκευές, αλλά και είδη άμεσης κατανάλωσης νοικοκυριού.
  • 1,7% στην αναψυχή και στις πολιτιστικές δραστηριότητες, λόγω μείωσης των τιμών στον οπτικοακουστικό εξοπλισμό και στην επισκευή υπολογιστών.
  • 0,8% στην εκπαίδευση λόγω μείωσης των τιμών στα δίδακτρα δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης. 
  • 1,7% στα υπόλοιπα αγαθά και υπηρεσίες λόγω μείωσης τιμών στα είδη ατομικής φροντίδας. 

Αυξήσεις από την άλλη καταγράφηκαν στους ακόλουθους επιμέρους κλάδους: 

  • 0,4% στα αλκοολούχα ποτά και στον καπνό. Αύξηση υπήρξε στον καπνό και μέρος αυτής της αύξησης αντισταθμίστηκε από τη μείωση τιμών στα αλκοολούχα ποτά.
  • 0,3% στην ένδυση και υπόδηση.
  • 2,3% στην υγεία λόγω αύξησης τιμών στα φαρμακευτικά προϊόντα. 
  • 2,5% στις μεταφορές λόγω αύξησης των τιμών στα αεροπορικά εισιτήρια. Μέρος της αύξησης αντισταθμίστηκε από τη μείωση τιμών στα καύσιμα και λιπαντικά. 
  • 3,6% στις επικοινωνίες λόγω αύξησης κυρίως τιμών στις τηλεφωνικές υπηρεσίες. 
  • 0,4% στα ξενοδοχεία – καφέ – εστιατόρια λόγω αύξησης τιμών σε εστιατόρια-ζαχαροπλαστεία-καφενεία, κυλικεία και υπηρεσίες παροχής καταλυμάτων.

Ο εναρμονισμένος δείκτης έκλεισε με αύξηση 0,4% τον Ιούλιο του 2019 συγκριτικά με τον αντίστοιχο περσινό μήνα. 
Τον Ιούλιο του 2018 σε σχέση με τον Ιούλιο του 2017 είχε καταγραφεί η διπλάσια αύξηση (0,8%). 
Συγκριτικά με τον Ιούνιο παρατηρήθηκε μείωση 1,2%, όταν τον Ιούνιο του 2018 συγκριτικά με τον Ιούνιο του 2017 είχε σημειωθεί μείωση 1,4%.