Skip to main content

Ανεβαίνει η πίεση για κόκκινα δάνεια – πλειστηριασμούς

Από την έντυπη έκδοση

Του Θάνου Τσίρου
[email protected] 

Για τριπλή σκληρή διαπραγμάτευση με τους θεσμούς με αντικείμενο τα κόκκινα δάνεια και την προστασία των δανειοληπτών προετοιμάζεται το οικονομικό επιτελείο. Την προσεχή Τρίτη, στο πλαίσιο της διαπραγμάτευσης σε επίπεδο επικεφαλής, θα μπει στο τραπέζι το πιεστικό αίτημα των δανειστών να ξεκινήσουν εκ νέου οι πλειστηριασμοί και να επιταχυνθούν οι διαδικασίες για την ενεργοποίηση του νέου πτωχευτικού κώδικα. Η ελληνική πλευρά θα επιχειρήσει να παρατείνει όσο το δυνατόν περισσότερο την περίοδο πλήρους αναστολής των πλειστηριασμών.

Το αίτημα για γενικευμένη αναστολή των πλειστηριασμών επί μακρόν αναμένεται να συναντήσει μεγάλες αντιδράσεις από την πλευρά των δανειστών, γι’ αυτό και στο τραπέζι υπάρχει ήδη έτοιμο το plan Β. Προβλέπει παράταση της περιόδου αναστολής των πλειστηριασμών μόνο για τα νοικοκυριά που πλήττονται, προκειμένου να προστατευτεί η κύρια κατοικία τους.

Επιχειρηματικά δάνεια

Ταυτόχρονα, η κυβέρνηση βάζει στο τραπέζι το πρόγραμμα «Γέφυρα» για τα επιχειρηματικά δάνεια. Όπως τόνισε χθες ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, έχει ήδη προβλεφθεί ένα κονδύλι της τάξεως των 300 εκατ. ευρώ στον φετινό προϋπολογισμό προκειμένου να χρηματοδοτηθούν οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις επί εννέα μήνες για να εξυπηρετήσουν τα δάνειά τους. Εφόσον στην κρίσιμη συνεδρίαση της Τρίτης με τους θεσμούς ανάψει το πράσινο φως, θα ξεκινήσουν οι διαδικασίες επιλογής των κριτηρίων βάσει των οποίων θα κριθεί ποιες επιχειρήσεις θα ενισχυθούν για την αποπληρωμή των δανείων. Αυτή η διαδικασία εκτιμάται ότι θα κρατήσει το λιγότερο δύο μήνες, οπότε η έναρξη της διαδικασίας επιδότησης δεν αναμένεται να ξεκινήσει πριν από το τέλος Απριλίου.

Διπλή πίεση

O φάκελος των κόκκινων δανείων και των συσσωρευμένων οφειλών είναι ο πιο «βαρύς» που πρέπει να διαχειριστεί το οικονομικό επιτελείο στο πλαίσιο αυτής της διαπραγμάτευσης με τους εκπροσώπους των δανειστών. Παρά την ασφυκτική πίεση που δημιουργεί στην οικονομία η πανδημία, τα αιτήματα των θεσμών να διατηρηθεί η κουλτούρα πληρωμών, να εφαρμοστεί άμεσα ο νέος πτωχευτικός και να συνεχιστεί η επιχείρηση μείωσης των κόκκινων δανείων επανέρχονται πιεστικά στο τραπέζι.

Το ζητούμενο για την ελληνική πλευρά είναι να διασφαλίσει την προστασία όσων δανειοληπτών θα μπορούσαν να εξυπηρετήσουν τις υποχρεώσεις τους αν δεν υπήρχε η πανδημία, αλλά και να περιορίσει τις πιθανότητες δημιουργίας μιας νέας γενιάς κόκκινων δανείων. Ο κίνδυνος είναι υπαρκτός και μάλιστα έχει ποσοτικοποιηθεί από τον ίδιο τον διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος, ο οποίος έχει μιλήσει για ένα ποσό της τάξεως των 8-9 δισ. ευρώ.

Τα επιχειρήματα

Στη σύσκεψη της Τρίτης η κυβέρνηση θα προσέλθει με επιχειρήματα:

1. Την επιτυχία του προγράμματος «Γέφυρα», το οποίο έχει τρέξει μέχρι σήμερα και έχει ήδη βοηθήσει πάνω από 57.000 νοικοκυριά να εξυπηρετήσουν τη δόση του στεγαστικού τους δανείου. Μάλιστα, η «Γέφυρα» των στεγαστικών δανείων θα αποκτήσει ακόμη μεγαλύτερη συμμετοχή από τον Απρίλιο, καθώς θα λήξει η περίοδος αναστολών. Δυνητικά, οι δικαιούχοι μπορεί να φτάσουν έως και τους 160.000.

2. Το πρόγραμμα επαναπροσδιορισμού δικασίμου για όσους έχουν προσφύγει στον νόμο Κατσέλη «τρέχει» με μεγάλη ταχύτητα, παρά το γεγονός ότι οι προθεσμίες εκπνέουν εν μέσω καραντίνας. Ήδη έχουν ολοκληρωθεί περισσότερες από 9.000 αιτήσεις, ενώ συνολικά βρίσκονται υπό επεξεργασία πάνω από 20.000 αιτήσεις.

Η επανεκκίνηση των πλειστηριασμών, όταν ακόμη δεν έχει λήξει η πανδημία, εκτιμάται ότι θα προκαλέσει τα αντίθετα από τα επιθυμητά αποτελέσματα. Ακόμη και οι διοικήσεις των τραπεζών αλλά και των servicers φέρονται να συμφωνούν με την εκτίμηση ότι σε αυτή τη φάση η αγορά πρέπει να στηριχτεί τουλάχιστον σε ό,τι αφορά τα νοικοκυριά που πλήττονται από την κρίση που προκαλούν τα περιοριστικά μέτρα.

Διαρκής η στήριξη της ρευστότητας της οικονομίας

Η κυβέρνηση συνεχίζει και θα συνεχίσει να ενισχύει τη ρευστότητα των επιχειρήσεων, αξιοποιώντας κατά τον βέλτιστο τρόπο, στον μέγιστο δυνατό βαθμό, όλα τα διαθέσιμα μέσα, εργαλεία και πόρους, αποφασίστηκε κατά τη χθεσινή πρώτη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ρευστότητας με τη συμμετοχή του υπουργείου Οικονομικών, του υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων, της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας, της Τράπεζας της Ελλάδος και της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών.

Το Συμβούλιο Ρευστότητας αποτελεί το αρμόδιο όργανο για την επιτέλεση του σκοπού του Παρατηρητηρίου Ρευστότητας, ο οποίος είναι η παρακολούθηση της ρευστότητας στην αγορά, αυτοτελώς, καθώς και σε συνάρτηση με την πιστωτική επέκταση, στο πλαίσιο της κατεύθυνσης στήριξης της οικονομίας και της μέγιστης δυνατής αξιοποίησης των χρηματοδοτικών μέσων για την κάλυψη των αναγκών ρευστότητας των επιχειρήσεων.

Στην πρώτη συνεδρίαση του Συμβουλίου παρουσιάστηκαν απολογιστικά στοιχεία που αποδεικνύουν ότι η κυβέρνηση παρείχε ουσιαστική στήριξη στη ρευστότητα των επιχειρήσεων, ιδιαίτερα κατά την περίοδο της υγειονομικής κρίσης, σχεδιάζοντας και υλοποιώντας, είτε αυτοτελώς είτε σε συνεργασία με την Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα και το τραπεζικό σύστημα, στοχευμένα χρηματοδοτικά εργαλεία.

Εκταμιεύσεις

Ειδικότερα, μέσω της Επιστρεπτέας Προκαταβολής, του ΤΕΠΙΧ ΙΙ και των Εγγυοδοτικών Προγραμμάτων διοχετεύτηκαν το 2020 κεφάλαια ύψους 12,2 δισ. ευρώ στην πραγματική οικονομία. Πιο αναλυτικά, μέσω των τεσσάρων κύκλων της Επιστρεπτέας Προκαταβολής πιστώθηκαν 5,5 δισ. ευρώ σε 482.271 δικαιούχους. Παράλληλα, μέσω των Προγραμμάτων της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας εκταμιεύτηκαν 6,6 δισ. ευρώ, τα οποία αντιστοιχούν σε 27.945 δάνεια.

Επιπλέον, σύμφωνα με τα στοιχεία της Ειδικής Γραμματείας Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους, ρυθμίστηκαν επιτυχώς 396.621 δάνεια συνολικού ύψους 21,2 δισ. ευρώ, από τον Ιούλιο του 2019 έως τα τέλη Δεκεμβρίου του 2020.

Ακόμη, δόθηκε η δυνατότητα αναστολής πληρωμής σε 405.473 δάνεια, συνολικού ύψους 28,4 δισ. ευρώ, από τις τράπεζες και τις Εταιρείες Διαχείρισης Απαιτήσεων από Δάνεια και Πιστώσεις, από την αρχή της υγειονομικής κρίσης, στα μέσα Μαρτίου του 2020, έως τα τέλη Δεκεμβρίου του 2020.

Επιπροσθέτως, στη σημερινή συνεδρίαση αποφασίστηκε το Συμβούλιο Ρευστότητας να προβεί σε μία σειρά ενεργειών με σκοπό τη συστηματικότερη και πιο στοχευμένη συλλογή, επεξεργασία και δημοσιοποίηση στοιχείων παροχής ρευστότητας, προκειμένου να υπάρξει ορθότερη παρακολούθηση, αξιολόγηση και βελτίωση των υφιστάμενων χρηματοδοτικών εργαλείων, καθώς και σχεδιασμός νέων.

Η κυβέρνηση συνεχίζει και θα συνεχίσει να ενισχύει τη ρευστότητα των επιχειρήσεων, αξιοποιώντας κατά τον βέλτιστο τρόπο, στον μέγιστο δυνατό βαθμό, όλα τα διαθέσιμα μέσα, εργαλεία και πόρους, ώστε να αντιμετωπιστούν όσο πιο γρήγορα γίνεται οι επιπτώσεις της υγειονομικής κρίσης και να επιτευχθεί δυναμική ανάκαμψη και ανάπτυξη.