Skip to main content

Αδ. Γεωργιάδης: «Επί ΝΔ δουλεύουμε λιγότερες ημέρες για το κράτος και περισσότερες για τον εαυτό μας»

Σε μια εφ’ όλης της ύλης συζήτηση εξελίχθηκε η τοποθέτηση του υπουργού Ανάπτυξης και Επενδύσεων, ‘Αδωνι Γεωργιάδη, κατά την ολοκλήρωση και της επί των άρθρων, συζήτηση του σχεδίου νόμου για την «Απλούστευση του πλαισίου άσκησης οικονομικών δραστηριοτήτων αρμοδιότητας Υπουργείων Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Υποδομών και Μεταφορών, Υγείας και Τουρισμού, ρυθμίσεις για τις παραγωγικές δραστηριότητες και άλλες διατάξεις για την ενίσχυση της ανάπτυξης» στην Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής.

Ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, ‘Αδωνις Γεωργιάδης χαιρέτησε την διαφαινόμενη ευρύτερη αποδοχή του νομοσχεδίου τονίζοντας πως σήμερα, με το τρίτο αυτό νομοσχέδιο, ουσιαστικά κλείνει μια προσπάθεια για την απλούστευση των διαδικασιών αδειοδοτήσεων των επιχειρήσεων, που ξεκίνησε το 2016 και αποτελούσε μνημονιακή δέσμευση της χώρας. Ουσιαστικά είπε «εισάγουμε στο ελληνικό δίκαιο τις προτάσεις της Παγκόσμιας Τράπεζας για το πως μπορεί η οικονομία μας να γίνει περισσότερο αποτελεσματική. Δεν αποτελεί κάποια εφεύρεσή μας, είναι μια συλλογική διυπουργικής εργασίας μαζί τους συμβούλους της Παγκόσμιας Τράπεζας για να υιοθετήσουμε και στην Ελλάδα πρακτικές που ήδη έχουν υιοθετηθεί σε άλλες χώρες για να επιταχυνθεί η οικονομική δραστηριότητα».

Απαντώντας, σε επικρίσεις βουλευτών της αντιπολίτευσης γιατί υπάρχει πρόβλεψη έκδοσης πολλών εφαρμοστικών ΚΥΑ, ο υπουργός ανέφερε πως «είναι πάνω στο ίδιο μοντέλο με το πρώτο νόμο του ΣΥΡΙΖΑ, με τον οποίο ξεκίνησε αυτή η προσπάθεια».

Σε γενικότερες παρατηρήσεις σχετικά με την «αποτελεσματικότητα» των νομοθετικών έργων της κυβένρησης και τους σχετικούς διεθνείς πίνακες και δείκτες, ο κ. Γεωργιάδης ανέφερε πως «πράγματι η χώρα μας φαίνεται να μην έχει ανέβει στον δείκτη της “κυβερνητικής αποτελεσματικότητας” εφέτος, όμως, πέρυσι είχαμε ανέβει 8 θέσεις». Η Ελλάδα, είπε, «χθες, ανακηρύχθηκε στην 46η θέση, που είναι η καλύτερη θέση που είχε ποτέ. Παραλάβαμε την Ελλάδα στην 58η θέση και δύο χρόνια μετά είμαστε στην 46η θέση και αυτό είναι μια επιτυχία της κυβερνήσεως».

Για δε τον πίνακα της “επιχειρηματικής αποτελεσματικότητας” ανέφερε πως έχουμε ανέλθει 14 θέσεις! Συνεπώς, ανέφερε ο υπουργός, «τα νομοσχέδια αυτά αυξάνουν το δείκτη της “επιχειρηματικής αποτελεσματικότητας” και αυτό είναι που κάνουμε και σήμερα και με το παρόν σχέδιο νόμου για να είμαστε άλλες 14 θέσεις πάνω στον πίνακα της επιχειρηματικής αποτελεσματικότητας του χρόνου». Υπογράμμισε πως η προσπάθεια διευκόλυνσης της επιχειρηματικής δραστηριότητας «είναι μια προσπάθεια που δεν γίνεται σε μια ημέρα, ούτε με ένα νόμο, αλλά θέλει διαρκή πίεση σε πολλά διαφορετικά επίπεδα, σε διαφορετικά νομοσχέδια και μέτωπα».

Αναφερόμενους σε δείκτες και διεθνείς κατατάξεις, ο υπουργός αντέτεινε στα σχόλια περί υψηλής φορολογίας, λέγοντας πως «η κυβέρνηση δεν έχει κρύψει την επιθυμία της να μειώσει τους φορολογικούς συντελεστές σε νομικά και φυσικά πρόσωπα, όπως άλλωστε έχει κάνει και θέλουμε ακόμα μεγαλύτερη», σημειώνοντας ότι όπως προκύπτει από τον πίνακα της Ημέρας Φορολογικής Ελευθερίας, «η θέση της χώρας μας βελτιώθηκε επί κυβέρνησης ΝΔ, δηλαδή, δουλεύουμε λιγότερες ημέρες για το κράτος και περισσότερες για τον εαυτό μας, από ότι επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, που οι ημέρες που χρειαζόντουσαν να δουλεύει κανείς για να πληρώνει τους φόρους συνεχώς αυξανόντουσαν» θυμίζοντας πως η κατάργηση του μειωμένου ΦΠΑ στα νησιά, μια απαίτηση της τρόικα που εκείνος είχε αρνηθεί, έγινε με υπουργό Οικονομικών τον Γιάνη Βαρουφάκη.

Στρατηγικές επενδύσεις

Ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων αναφερόμενος στις μεγάλες στρατηγικές επενδύσεις είπε ότι «τα εμβληματικά έργα του Ελληνικού και της Αφάντου ξεκινούν επί κυβέρνησης ΝΔ», ενώ το τρίτο τρίμηνο του 2021 από τις μεγάλες επενδύσεις που υπογράφουμε και τις αιτήσεις για ανάλογες επενδύσεις στην ενέργεια, θα είναι ακόμα πολύ καλύτερο.

Ειδικότερα, για το Ελληνικό ανέφερε ότι «είμαι ιδιαίτερα ευτυχής που εγώ κατάφερα και έφερα τα 700 εκατ. ευρώ στο δημόσιο, ενώ εσείς από τον ΣΥΡΙΖΑ πέντε χρόνια δεν φέρατε τίποτα…» και πρόσθεσε «την επόμενη Παρασκευή, η εταιρεία ΛΑΜΔΑ καταβάλει στο ελληνικό δημόσιο τα πρώτα 300 εκατ. ευρώ και καταθέτει την εγγυητική επιστολή των 340 εκατομμυρίων ευρώ. Και αυτό έγινε επί κυβερνήσεως Κυριάκου Μητσοτάκη, το δημόσιο παίρνει τα λεφτά και η εταιρεία ξεκινάει τα έργα, η οποία θα αποφασίσει εάν τα ξεκινήσει μέσα στον Ιούλιο …». Το ίδιο, ανέφερε, έγινε και με την επένδυση στην Αφάντου της Ρόδου, όπου κατατέθηκε η εγγυητική επιστολή από την εταιρεία στο ΤΑΙΠΕΔ και ο επενδυτής και προχωράει το έργο. Η επένδυση της Κασσιόπης στην Κέρκυρα χτίζεται από πέρυσι το καλοκαίρι. Χθες είχαμε το πολύ ευχάριστο νέο της επένδυσης των 150 εκατ. ευρώ από την εταιρεία ΠΑΠΑΣΤΡΑΤΟΣ, που είναι ένα άλλο καλό νέο για την οικονομία. Και κάλεσε τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ να «σταματήσουν να είναι μεμψίμοιροι γιατί η μεμψιμοιρία δεν φέρνει ψήφους και δεν κάνει καλό στη ζωή, αντίθετα σε βάζει ως γκρίζο στο περιθώριο».

Σχολιάζοντας την καταψήφιση του νομοσχεδίου από το ΚΚΕ, ο υπουργός αναγνώρισε ότι αυτό έχει μια ιδεολογική συνέπεια καθώς, όπως είπε, «εσείς είστε κομμουνιστές και δεν θέλετε να υπάρχει επιχειρηματική δραστηριότητα αλλά κρατική».