Skip to main content

Μοσκοβισί προς Ν. Χουντή: Αν διαπιστωθούν ανισορροπίες θα απευθύνουμε τις αναγκαίες συστάσεις

«Εάν η Επιτροπή θεωρήσει ότι ένα κράτος μέλος αντιμετωπίζει ανισορροπίες, το Συμβούλιο, μετά από σύσταση της Επιτροπής, μπορεί να απευθύνει τις αναγκαίες συστάσεις προς το εν λόγω κράτος μέλος». Τα παραπάνω αναφέρει ο Επίτροπος Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων Πιερ Μοσκοβισί, απαντώντας σε ερώτηση του ευρωβουλευτή της Λαϊκής Ενότητας, Νίκου Χουντή.

Στην ερώτησή του ο ευρωβουλευτής ζητούσε ενημέρωση από την Κομισιόν, σχετικά με την εφαρμογή των κανόνων διακυβέρνησης της Ευρωζώνης μετά τη λήξη του 3ου μνημονίου, και συγκεκριμένα της διαδικασίας Μακροοικονομικών Ανισορροπίων, σύμφωνα με την οποία ελέγχεται η απόκλιση επιλεγμένων μακροοικονομικών μεταβλητών, σε σχέση με συγκεκριμένες δεσμευτικές τιμές.

Στην απάντησή του ο Ευρωπαίος Επίτροπος Μοσκοβισί σημειώνει ότι η Κομισιόν έχει ενεργοποιήσει τη Διαδικασία Μακροοικονομικών Ανισορροπιών για 13 κράτη-μέλη, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα, λόγω ενδεχόμενων ανισορροπιών σε βασικά μακροοικονομικά μεγέθη, προσθέτοντας ότι θα διενεργηθεί «εμπεριστατωμένη επισκόπηση (IDR) με σκοπό να εκτιμηθεί εάν υφίστανται ανισορροπίες που απαιτούν δράση πολιτικής».

Ειδικότερα, από την οικονομική ανάγνωση σύμφωνα με τον κ. Μοσκοβισί, «αναδείχθηκαν ζητήματα που σχετίζονται με το υψηλό δημόσιο και εξωτερικό χρέος, τα χαμηλά επίπεδα αποταμίευσης και το υψηλό απόθεμα μη εξυπηρετούμενων δανείων (ΜΕΔ), υπό συνθήκες υψηλής ανεργίας, χαμηλής αύξησης της παραγωγικότητας και υποτονικής επενδυτικής δραστηριότητας».

Ως εκ τούτου, όπως αναφέρει ο Επίτροπος, η Κομισιόν θα εξετάσει τα θέματα αυτά στο πλαίσιο ανάλυσης σε εμπεριστατωμένη επισκόπηση, με σκοπό να αξιολογήσει εάν υπάρχει ανισορροπία. Οι εμπεριστατωμένες επισκοπήσεις αναμένεται να δημοσιευθούν τον Φεβρουάριο του 2019, διευκρινίζει ο ίδιος, συμπληρώνοντας πως αν η Επιτροπή θεωρήσει ότι ένα κράτος μέλος αντιμετωπίζει ανισορροπίες, το Συμβούλιο, μετά από σύσταση της Επιτροπής, μπορεί να απευθύνει τις αναγκαίες συστάσεις προς το εν λόγω κράτος μέλος.

Όπως επισημαίνει, στο παρελθόν, τα πορίσματα των εμπεριστατωμένων επισκοπήσεων συμπεριλήφθηκαν στις ειδικές ανά χώρα συστάσεις (CSR) στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Εξαμήνου για τον συντονισμό της οικονομικής πολιτικής.