Skip to main content

Τρόφιμα και πανδημία: Τι φοβάται ο Κιμ Γιονγκ Ουν

Οι ελλείψεις τροφίμων στη Βόρεια Κορέα ανησυχούν τον Κιμ Γιονγκ Ουν ο οποίος προέτρεψε τους αξιωματούχους στη χώρα να βελτιώσουν τη γεωργική παραγωγή.

Ο Κιμ είπε σε ανώτερα στελέχη ότι «η κατάσταση στα τρόφιμα γίνεται τώρα τεταμένη», αποδίδοντας την ευθύνη για τις ελλείψεις στα σιτηρά στις ζημιές που προκλήθηκαν πέρυσι από έναν τυφώνα, σύμφωνα με σχόλια που ανέφεραν τα κρατικά μέσα ενημέρωσης της Βόρειας Κορέας την Τετάρτη.

Ο ηγέτης της χώρας προειδοποίησε επίσης για «παρατεταμένη κατάσταση κατά της επιδημίας έκτακτης ανάγκης».

Τα σχόλια του Κιμ, τα οποία έγιναν κατά την προεδρία της κεντρικής επιτροπής του κυβερνώντος Εργατικού Κόμματος στην Πιονγιάνγκ, ήταν η τελευταία ένδειξη των πιέσεων που δέχεται η οικονομία της Βόρειας Κορέας.

Για σχεδόν 18 μήνες, η χώρα πλήττεται από τα κλειστά σύνορα λόγω της πανδημίας, οικονομικές κυρώσεις και μια σειρά ατυχών καιρικών φαινομένων (τυφώνων και πλημμυρών).

Από το ξέσπασμα της πανδημίας, η Βόρεια Κορέα έχει αποκοπεί από τον έξω κόσμο. Ενώ οι αποστολές – που πιστεύεται ότι είναι εισαγωγές τροφίμων, λιπασμάτων και καυσίμων – από την Κίνα, τον κύριο εμπορικό εταίρο της χώρας, συνεχίστηκαν με πολύ μειωμένο ρυθμό, η διασυνοριακή εμπορική δραστηριότητα μειώθηκε απότομα ή σταμάτησε εντελώς.

Τα δεδομένα σχετικά με τη μυστικοπαθή χώρα είναι δύσκολο να ληφθούν και συχνά οι πληροφορίες είναι αναξιόπιστες. Ωστόσο, ο Πίτερ Γουόρντ, εμπειρογνώμονας με έδρα τη Σεούλ στο Πανεπιστήμιο της Βιέννης, ο οποίος παρακολουθεί την οικονομία της Βόρειας Κορέας, επισήμανε αναφορές για «άνευ προηγουμένου» αυξήσεις τιμών σε βασικά είδη όπως το καλαμπόκι και το ρύζι τις τελευταίες εβδομάδες.

«Οι άνθρωποι που πραγματικά θα υποφέρουν είναι οι άνθρωποι που δεν έχουν πολιτική φωνή, οι άνθρωποι εκτός της Πιονγκγιάνγκ, ειδικά στις μικρότερες πόλεις», δήλωσε στους Financial Times. «Θα πληγούν σοβαρά από σοβαρές μεταβολές στην τιμή του φαγητού», εκτίμησε.

 Επιδεινώνοντας τη δυσοίωνη προοπτική, η Πιονγκγιάνγκ, η οποία συνεχίζει να ισχυρίζεται ότι η χώρα διαθέτει μηδενικές περιπτώσεις του κορωνοϊού, φαίνεται ότι έχει υιοθετήσει μια εξαιρετικά προσεκτική προσέγγιση για την αποδοχή ξένων προσφορών εμβολίων ή επισιτιστικής βοήθειας, αναφέρουν οι FT.

Οι επικριτές του σημείωσαν ότι, αντί να δεχτεί τη διεθνή βοήθεια, ο 37χρονος Κιμ συνέχισε να αναπτύσσει πυρηνικά όπλα, ενώ υποστηρίζει την Τζούτσε (juche), την ιδεολογία της αυτάρκειας του κράτους.

Η Ρέιτσελ Λι, πρώην αναλύτρια της αμερικανικής κυβέρνησης για τη Βόρεια Κορέα, δήλωσε ότι ο Κιμ μπορεί επίσης να επιθυμεί τις ελλείψεις τροφίμων για να αναγκάσει τον αγροτικό τομέα να εργαστεί σκληρότερα ώστε να αυξήσει την παραγωγή, ως δικαιολογία της αυτονομίας. «Η Βόρεια Κορέα θεωρεί την κατάσταση του κορωνοϊού ως μακρόχρονη και συνεπώς, θα συνεχίσει να εντείνει τις οικονομικές και ιδεολογικές εκστρατείες», είπε.

naftemporiki.gr