Skip to main content

Ο Τραμπ απογειώνει τον χάλυβα και … τα κέρδη της ArcelorMittal

Εντυπωσιακή αύξηση παρουσίασε η κερδοφορία της ArcelorMittal το δεύτερο τρίμηνο, καθώς η απόφαση του Ντόναλντ Τραμπ να επιβάλλει δασμούς στον χάλυβα έχουν οδηγήσει σε μεγάλη άνοδο την τιμή του μετάλλου, χωρίς ωστόσο να κάμψουν τη ζήτηση. 

Η κορυφαία, βάσει πωλήσεων, χαλυβουργία του πλανήτη, εμφάνισε τα υψηλότερα τριμηνιαία κέρδη εδώ και επτά χρόνια, ενώ εμφανίστηκε ιδιαιτέρως αισιόδοξη για το προσεχές μέλλον. Συγκεκριμένα τα κέρδη προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων σκαρφάλωσαν στα 3,07 δισ. δολάρια από 2,11 δισ. δολάρια το δεύτερο τρίμηνο του έτους. Tα καθαρά κέρδη αυξήθηκαν 41% στα 1,87 δισ. δολάρια.

«Οι προοπτικές για το δεύτερο εξάμηνο είναι ενθαρρυντικές, καθώς εκτιμούμε ότι το ευνοϊκό περιβάλλον θα διατηρηθεί» δήλωσε ο Λακσμί Μιτάλ, διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας.

Η εταιρεία υπολογίζει ότι η παγκόσμια κατανάλωση χάλυβα θα αυξηθεί έως και 3% το 2018, έναντι προηγούμενης εκτίμησης για 2,5%. Η ισχυρή αυτή ζήτηση σε συνδυασμό με τους αμερικανικούς δασμούς 25% στις εισαγωγές χάλυβα, που κρατούν σε υψηλά επίπεδα τις τιμές, στηρίζει τις χαλυβουργίες. Στόχος του Τραμπ βεβαίως ήταν να προστατεύσει τις αμερικανικές εταιρείες, αλλά ο αντίκτυπος ενός εμπορικού πολέμου είναι δύσκολο να προβλεφθεί. 

naftemporiki.gr