Skip to main content

Η start up του Τζακ Μα φέρνει τα πάνω κάτω στον τραπεζικό τομέα

Ελέγχει το μεγαλύτερο fund διαχείρισης διαθεσίμων στον κόσμο, πέρυσι διαχειρίστηκε περισσότερες πληρωμές από τη Mastercard και έχει εκδώσει δάνεια σε δεκάδες εκατομμύρια ανθρώπους. Ο λόγος για την Anf Financial Services, που ίδρυσε ο Κινέζος δισεκατομμυριούχος ιδιοκτήτης της Alibaba, Tζακ Μα, και της οποίας η ηλεκτρονική πλατφόρμα ολοκλήρωσε πέρυσι συναλλαγές αξίας άνω των 8 τρισ. δολαρίων- ποσού υπερδιπλάσιου του γερμανικού ΑΕΠ. 

Η start up του Μα έχει αναδειχθεί η κορυφαία εταιρεία στον τομέα του fintech, προωθώντας καινοτομίες, που επιτρέπουν στους πολίτες να χρησιμοποιούν το κινητό τους για την αγορά ασφαλειών ή άλλων χρηματοοικονομικών προϊόντων. Η επιτυχία της όμως έχει πυροδοτήσει ανησυχία στον χρηματοπιστωτικό τομέα και τους παραδοσιακούς παίχτες του, που φοβούνται ότι το χαλαρότερο πλαίσιο ευνοεί την ανάπτυξη τέτοιου είδους εταιρειών εις βάρος τους. 

Ειδικά οι τράπεζες της Κίνας διαμαρτύρονται ότι η Ant τους «κλέβει» καταθέσεις, αναγκάζοντάς τις να αυξήσουν τα επιτόκια. Ορισμένες από αυτές μάλιστα διαμαρτύρονται ότι αναγκάστηκαν να κλείσουν υποκαταστήματα και ATMs. Ενδεικτικό των ανησυχιών που επικρατεί είναι το σχόλιο αναλυτή στην κρατική τηλεόραση της Κίνας ότι το fund διαχείρισης διαθεσίμων της Ant είναι σαν «ένα βαμπί που πίνει αίμα από τις τράπεζες».

Δεν αποκλείεται οι κινεζικές αρχές να επιχειρήσουν να θέσουν υπό αυστηρότερη εποπτεία την εταιρεία ή και να επιδιώξουν περιορισμούς στις δραστηριότητές της. 

Πηγή: Wall Street Journal