Skip to main content

Άρση των κυρώσεων κατά των εταιρειών του Ντεριπάσκα- ανάσα για την αγορά αλουμινίου

Στην άρση των κυρώσεων, που είχαν επιβληθεί σε τρεις εταιρείες του Ρώσου ολιγάρχη, Όλεγκ Ντεριπάσκα, προχώρησαν οι ΗΠΑ. Πρόκειται για μία εξέλιξη, η οποία γίνεται δεκτή με ανακούφιση από την παγκόσμια αγορά αλουμινίου και τις βιομηχανίες, που στηρίζονται στο βασικό μέταλλο.

Όπως ανακοινώθηκε οι κυρώσεις κατά του Ντεριπάσκα- συμμάχου του Ρώσου προέδρου, Βλαντιμίρ Πούτιν- παραμένουν, κάτι που σημαίνει ότι τα περιουσιακά στοιχεία του θα μείνουν παγωμένα. Ωστόσο το υπουργείο Οικονομικών αποφάσισε να αποσύρει τις κυρώσεις στη Rusal, την ΕΝ+ Group και την EuroSibEnergo JSC.

Οι τρεις εταιρείες συμφώνησαν σε άνευ προηγουμένου διαφάνεια προς το υπουργείο Οικονομικών, μέσω εκτεταμένων λογιστικοοικονομικών ελέγχων και δημοσίευσης οικονομικών καταστάσεων. 

Παράλληλα η EN+ ανακοίνωσε την προσθήκη επτά ανεξάρτητων στελεχών στο διοικητικό συμβούλιο, καθώς και συμφωνία για ανταλλαγή μετοχών με την Glencore του Ιβάν Γκλάσενμπεργκ της Glencore. Βάσει της συμφωνίας η Glencore θα λάβει μερίδιο 10,55% στο νέο διευρυμένο μετοχικό κεφάλαιο της EN+ με αντάλλαγμα το υφιστάμενο μερίδιο 8,75% στην Rusal. 

H Rusal από την πλευρά της ανακοίνωσε την παραίτηση του προέδρου, Ζαν Πιέρ Τομάς, ύστερα από απαίτηση των αμερικανικών αρχών. Στον απόηχο των εξελίξεων η μετοχή της εταιρείας παρουσιάζει άνοδο της τάξης του 5% στο Χονγκ Κονγκ. Είναι η όγδοη διαδοχική συνεδρίαση ανόδου για τη μετοχή. 

Την ίδια ώρα η μετοχή του αλουμινίου υποχωρεί 1,4% στο Χρηματιστήριο Μετάλλων του Λονδίνου (LME) και αναμένεται να αποκλιμακωθεί περαιτέρω το προσεχές διάστημα, δίνοντας μία ανάσα στους αγοραστές του. 

naftemporiki.gr με πληροφορίες από Bloomberg