Skip to main content

Τραπεζική μόχλευση ευρωπαϊκών πόρων

Από την έντυπη έκδοση

Της Ειρήνης Σακελλάρη
[email protected]

H έκδοση ιδιωτικού χρέους από την πλευρά των τραπεζών αποκτά πλέον κατεύθυνση και επιχειρείται να συνδεθεί με την ανάπτυξη όπως αυτή προσδιορίζεται από τα έργα του Ταμείου Ανάκαμψης. Με τον τρόπο αυτόν αναμένεται να μοχλευτούν οι πόροι του Ταμείου Ανάκαμψης από τις τράπεζες και να διαμορφωθεί ένα νέο πεδίο επενδύσεων, με σημαντικές αποδόσεις για τους ξένους επενδυτές. Συγχρόνως με τον τρόπο αυτόν οι τράπεζες προετοιμάζονται για την επόμενη μέρα, την ημέρα δηλαδή που η ΕΚΤ θα σταματήσει να διατηρεί ελαστικούς τους κεφαλαιακούς κανόνες όπως πράττει τώρα στο πλαίσιο της πανδημίας. Τα ομόλογα αυτά μπορεί να σχετίζονται με την πράσινη ανάπτυξη και την ψηφιοποίηση, αλλά και με την απασχόληση.

Οι τράπεζες οφείλουν να καλύψουν σημαντικές ανάγκες που υφίστανται σε MREL μέχρι το 2025, δηλαδή με βάση τις ελάχιστες απαιτήσεις όπως αυτές διαμορφώνονται για ίδια κεφάλαια και επιλέξιμες υποχρεώσεις. Η Τράπεζα Πειραιώς εξέδωσε πρόσφατα ένα ομόλογο AT1 προς αυτήν την κατεύθυνση, ενώ φαίνεται πως σχεδιάζει και άλλες πράσινες εκδόσεις. 

Στη διαμόρφωση ενός πράσινου πλαισίου κινείται και η Eurobank, ενώ η Εθνική Τράπεζα έχει ήδη προχωρήσει στη διαμόρφωση μιας πράσινης έκδοσης, ενός ομολόγου 500 εκατ. ευρώ με απόδοση 2,75% τον Οκτώβριο του 2025.

Οι ελληνικές τράπεζες αναμένεται τώρα να στρέψουν την προσοχή τους στις εκδόσεις που αφορούν την κάλυψη των MREL, συσχετίζοντας τις εκδόσεις αυτές με την πράσινη ανάπτυξη και τις δομές βιωσιμότητας (ψηφιακός μετασχηματισμός, απασχόληση κ.λπ.), τομείς που θα μπορούσαν να τους βοηθήσουν να επιτύχουν τους στόχους τους. Αυτό αναφέρει η Global Capital σε πρόσφατο άρθρο της, ιχνηλατώντας τις εκδόσεις που θα λάβουν χώρα στην Ελλάδα κατά το προσεχές χρονικό διάστημα. 

Επενδυτική ζήτηση

Μάλιστα, το πρόσφατο ομόλογο της Τράπεζας Πειραιώς με βαθμολογία «CCC» κατέγραψε πως η επενδυτική κοινότητα αναζητάει επενδύσεις στη χώρα και δείχνει ενδιαφέρον για όλα τα επίπεδα κεφαλαιακής διάρθρωσης των πιστωτικών ιδρυμάτων, όπως επισημαίνει η επικεφαλής του Οικονομικού Σχεδιασμού, IR και ESG (Εnvironmental, Social and Governance) στην Τράπεζα Πειραιώς, Χρυσάνθη Μπερμπάτη, σύμφωνα με το άρθρο της Global Capital.

Τα δεδομένα από το Ενιαίο Συμβούλιο Εξυγίανσης (SRB) υποδηλώνουν ότι οι ελληνικές τράπεζες θα πρέπει να συγκεντρώσουν περίπου 13 δισ. ευρώ επιλέξιμων πόρων για να καλύψουν τις ελλείψεις MREL έως το τέλος του 2025.

Τώρα που η Πειραιώς πραγματοποίησε το ντεμπούτο της έκδοσης AT1, σκοπεύει να επιστρέψει στην αγορά αργότερα φέτος για να συγκεντρώσει 300 εκατ. ευρώ με ομόλογα senior.

Ομοίως, η Eurobank πρόκειται να συγκεντρώσει επιπλέον 500 εκατ. ευρώ το καλοκαίρι, μετά την έκδοση αξίας 500 εκατ. ευρώ που προηγήθηκε στα τέλη Απριλίου, ενώ η Alpha Bank προγραμματίζει να εκδώσει ένα benchmark ομόλογο αργότερα το 2021. Όλες οι εκδόσεις αυτές θα αφορούν senior bonds.

Η Ελλάδα αναμένεται να λάβει επιχορηγήσεις και δάνεια ισοδύναμα με το 17% του ετήσιου ΑΕΠ από το πρόγραμμα του Ταμείου Ανάκαμψης στο διάστημα μεταξύ 2021 και 2026. Υπάρχουν, ωστόσο, πιθανά έργα που μπορεί να τιτλοποιηθούν και τα οποία σχετίζονται με τη βιωσιμότητα της οικονομίας της χώρας. Τέτοια έργα είναι παραδείγματος χάρη ομόλογα τα οποία στηρίζουν την απασχόληση ή άλλα έργα.