Skip to main content

Διπλό «όχι» Ντράγκι σε QE και waiver

Η συμμετοχή της Ελλάδας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης (QE) δεν είναι εφικτή χωρίς το waiver, το οποίο λήγει με την ολοκλήρωση του προγράμματος, δήλωσε ο πρόεδρος της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι.

Σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε για τις αποφάσεις της ΕΚΤ σε ό,τι αφορά τη νομισματική πολιτική, ο κ. Ντράγκι χαιρέτισε την πρόοδο που έχει συντελεστεί στην Ελλάδα και δήλωσε πως αναμένει την επιτυχή ολοκλήρωση του προγράμματος.

Ωστόσο, ερωτηθείς για ενδεχόμενη συμμετοχή της Ελλάδας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης, ανέφερε πως τα ελληνικά ομόλογα δεν είναι επιλέξιμα χωρίς την κατ΄ εξαίρεση αποδοχή τους (waiver), που -όπως πρόσθεσε- λήγει μαζί με το πρόγραμμα.

Ο κ. Ντράγκι εξέφρασε και την αλληλεγγύη του προς τον ελληνικό λαό με αφορμή τη δοκιμασία που υφίσταται από τη φονική πυρκαγιά.

Σε ό,τι αφορά την Ευρωζώνη, ο κ. Ντράγκι προειδοποίησε ότι η απειλή του προστατευτισμού είναι σημαντική, ωστόσο χαρακτήρισε «καλό σημάδι» τις συνομιλίες Τραμπ – Γιούνκερ για το εμπόριο.

Όπως είπε, ενώ οι αβεβαιότητες, κυρίως σε ό,τι αφορά το παγκόσμιο εμπορικό περιβάλλον, παραμένουν σημαντικές, η οικονομία της ζώνης του ευρώ προχωρά σε ένα σταθερό μονοπάτι ανάπτυξης. Εξέφρασε, δε, την εκτίμηση πως τα επιτόκια της ΕΚΤ θα παραμείνουν σταθερά τουλάχιστον μέχρι το καλοκαίρι του 2019.

Παράλληλα, δήλωσε αισιόδοξος για σύγκλιση του πληθωρισμού με τους στόχους που έχουν τεθεί την επόμενη περίοδο, εκτιμώντας πως η δυναμική της ευρωπαϊκής οικονομίας θα διατηρηθεί ακόμη και μετά από τη σταδιακή κατάργηση του προγράμματος καθαρών αγορών στοιχείων ενεργητικού (asset purchase programme – APP, στο οποίο εντάσσεται και το QE). Η κατάργηση του ΑΡΡ τοποθετείται στο τέλος του έτους.

Αναφερόμενος στη νομισματική πολιτική της ΕΚΤ, ο κ. Ντράγκι τόνισε πως εξακολουθεί να στηρίζει τις συνθήκες δανεισμού των επιχειρήσεων και των νοικοκυριών.

Τόνισε, δε, πως άλλοι τομείς πολιτικής πρέπει να συνδράμουν πιο αποφασιστικά στην ενίσχυση του μακροπρόθεσμου αναπτυξιακού δυναμικού και στη μείωση των τρωτών σημείων.

Σύμφωνα με τον κ. Ντράγκι, όλες οι χώρες θα επωφεληθούν από την εντατικοποίηση των προσπαθειών για την επίτευξη μιας πιο φιλικής προς την ανάπτυξη σύνθεσης των δημόσιων οικονομικών.

«Η καθοδήγησή μας προς τα εμπρός ήταν πολύ αποτελεσματική, δεν βλέπουμε την ανάγκη τροποποίησης της ρητορικής μας», είπε επίσης.