Skip to main content

Με το βλέμμα στις προγραμματικές και νέο ραντεβού τον Σεπτέμβριο

Από την έντυπη έκδοση

Του Θάνου Τσίρου
[email protected]

Μπορεί ο χθεσινός πολύωρος κύκλος επαφών με τους επικεφαλής των θεσμών να χαρακτηρίστηκε από την κυβέρνηση ως «πρώτος γύρος συναντήσεων γνωριμίας», ωστόσο είναι σαφές ότι το ελληνικό στρατόπεδο κατάφερε να σχηματίσει σαφή εικόνα για το πλαίσιο εντός του οποίου θα πραγματοποιηθούν οι εξαιρετικά κρίσιμες διαβουλεύσεις του Σεπτεμβρίου. Μάλιστα, τα όσα ειπώθηκαν χθες (αλλά και τις προηγούμενες ημέρες στις επαφές του Χρήστου Σταϊκούρα με τους επικεφαλής των θεσμών) αναμένεται να αποτυπωθούν και στην αυριανή ανάγνωση των προγραμματικών δηλώσεων. Ο πρωθυπουργός, όπως έγινε χθες γνωστό, αναμένεται να λύσει τον «γρίφο» του φορολογικού και να ξεδιαλύνει τα σενάρια ως προς το χρονοδιάγραμμα κατάθεσης των φορολογικών ελαφρύνσεων στο Κοινοβούλιο. Το χρονοδιάγραμμα είναι άμεσα συνδεδεμένο με τις συζητήσεις με τους θεσμούς, καθώς διαμορφώνεται βάσει του διαθέσιμου δημοσιονομικού χώρου. Το ποιος είναι αυτός ο χώρος είναι και το μεγάλο ζητούμενο των διαπραγματεύσεων του Σεπτεμβρίου.

Τα βασικά ζητούμενα

Από αυτόν τον γύρο των επαφών με τους θεσμούς που ολοκληρώθηκε χθες, τα βασικά ζητούμενα για την κυβέρνηση ήταν τα εξής:

1. Να ξεκαθαρίσει το τοπίο όσον αφορά το ποιες διατάξεις μπορούν να συμπεριληφθούν στο πρώτο φορολογικό νομοσχέδιο της νέας κυβέρνησης και ποιες όχι. Οι οριστικές αποφάσεις θα ανακοινωθούν μέσα στο επόμενο 10ήμερο, ενώ αρκετά αναμένεται να ειπωθούν τόσο από τον Κυριάκο Μητσοτάκη όσο και από τον Χρήστο Σταϊκούρα μέσα στο Σαββατοκύριακο στο πλαίσιο ανάγνωσης των προγραμματικών δηλώσεων. Πάντως, είναι πλέον δεδομένο ότι θα υπάρξει ένα ακόμη φορολογικό νομοσχέδιο το οποίο θα «συνοδεύσει» τον προϋπολογισμό του 2020.

2. Να συντονιστούν οι δύο πλευρές όσον αφορά το περιεχόμενο του καταλόγου των εκκρεμοτήτων για το κλείσιμο της 3ης και της 4ης μεταμνημονιακής αξιολόγησης οι οποίες εκ των πραγμάτων συγχωνεύονται. Κρίθηκε σκόπιμο αυτό να γίνει τώρα για να μη χαθεί χρόνος. Ο Αύγουστος είναι μήνας διακοπών για την Ευρώπη ενώ οι δύο πλευρές έχουν από τώρα ανανεώσει το ραντεβού τους για τις 8-9 Σεπτεμβρίου, δηλαδή αμέσως μετά τα εγκαίνια της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης. Στη συγκεκριμένη χρονική περίοδο θα πρέπει να κλείσουν πολλά ανοικτά μέτωπα (μεταρρυθμίσεις, εκκρεμότητες 3ης και 4ης αξιολόγησης, κλείσιμο προϋπολογισμού 2019 και κατάρτιση προσχεδίου προϋπολογισμού 2020), οπότε κρίθηκε σκόπιμο να υπάρξει ο χθεσινός γύρος επαφών ώστε η ελληνική πλευρά να έχει τη δυνατότητα προετοιμασίας και μέσα στον Αύγουστο.

3. Να αποκτήσει η νέα κυβέρνηση εικόνα από πρώτο χέρι σχετικά με τις δημοσιονομικές εκτιμήσεις των θεσμών τόσο για το 2019 όσο και για το 2020. Όπως προέκυψε και από τις δηλώσεις Ρέγκλινγκ επί ελληνικού εδάφους, οι θεσμοί επιμένουν στην ύπαρξη δημοσιονομικού κενού στον φετινό προϋπολογισμό. Οι «φόβοι» των θεσμών θα πρέπει να διασκεδαστούν άμεσα προκειμένου να υπάρξουν βάσεις συζήτησης και για τον προϋπολογισμό του 2020. Μάλιστα, όσο βρίσκεται σε εκκρεμότητα η διαδικασία της ρύθμισης των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς την εφορία, τόσο διατηρείται η απόσταση στις εκτιμήσεις της ελληνικής πλευράς με τις αντίστοιχες των δανειστών όσον αφορά την εκτέλεση του φετινού προϋπολογισμού.

Οι χθεσινές επαφές

Οι χθεσινές επαφές διήρκεσαν από τις 9 το πρωί μέχρι και τις 4 το απόγευμα.

Εκτός από τον υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα αλλά και τους υφυπουργούς Οικονομικών Θεόδωρο Σκυλακάκη και Γιώργο Ζαββό, συνάντηση με τους επικεφαλής των κλιμακίων είχαν ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης (αλλά και η υφυπουργός Δόμνα Μιχαηλίδου, που συζήτησε το θέμα της αύξησης του προϋπολογισμού του Κοινωνικού Εισοδήματος Αλληλεγγύης αλλά και τη βελτίωση της διαδικασίας χορήγησης των αναπηρικών επιδομάτων) και ο υπουργός Ενέργειας Κωστής Χατζηδάκης, που άνοιξε το θέμα της ΔΕΗ.

Από το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης όπου έγιναν οι συζητήσεις πέρασαν επίσης ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνις Γεωργιάδης και ο υπουργός Δικαιοσύνης Κώστας Τσιάρας.