Skip to main content

ΕΥ: Ανέκαμψαν στο β’ τρίμηνο οι δημόσιες εγγραφές

Αύξηση σημείωσαν οι δημόσιες εγγραφές (IPO) διεθνώς, κατά τη διάρκεια του β’ τριμήνου του 2016, σύμφωνα με την τριμηνιαία έκθεση της Ernst & Young (EY).

Έπειτα από το πλέον απογοητευτικό πρώτο τρίμηνο, κατά το οποίο η αγορά των δημόσιων εγγραφών κινήθηκε στα χαμηλότερα επίπεδα από την έναρξη της κρίσης το 2009, η εικόνα αντιστράφηκε κατά το δεύτερο τρίμηνο του έτους, με μία αξιοσημείωτη αύξηση της τάξης του 120% στα κεφάλαια που συγκεντρώθηκαν, αγγίζοντας τα 29,6 δισ. δολάρια, μέσω 246 συμφωνιών – αριθμός αυξημένος σχεδόν κατά το ένα τρίτο (29%).

Ωστόσο, τα μεγέθη για το σύνολο του πρώτου εξαμήνου υστερούν σημαντικά σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα της περσινής χρονιάς, καθώς ο όγκος των δημόσιων εγγραφών (437) μειώθηκε κατά 38%, ενώ το σύνολο των κεφαλαίων που συγκεντρώθηκαν ήταν μόλις 43 δις δολάρια, σχεδόν δύο τρίτα (61%) λιγότερα από την αντίστοιχη, περσινή περίοδο.

Αύξηση 187% στην ΕΜΕΙΑ

Σύμφωνα με την έκθεση, όλες οι βασικές γεωγραφικές περιοχές σε παγκόσμιο επίπεδο κατέγραψαν σημαντικά κέρδη, ως προς τα κεφάλαια που συγκεντρώθηκαν κατά το δεύτερο εξάμηνο του 2016. Η αύξηση έφθασε το 20% στη ζώνη Ασίας-Ειρηνικού, το 187% στην ΕΜΕΙΑ (Ευρώπη, Μέση Ανατολή, Ινδία και Αφρική) και το 755% στις ΗΠΑ, ενώ το Ηνωμένο Βασίλειο και η ευρύτερη περιοχή της Κίνας ήταν οι μόνες μεγάλες αγορές δημόσιων εγγραφών που ανέτρεψαν αυτήν την τάση.

Παρόλα αυτά, το ιδιαίτερα υποτονικό πρώτο τρίμηνο παρέσυρε και το δεύτερο, με αποτέλεσμα τους έξι πρώτους μήνες του 2016 να καταγραφεί μείωση 50% στην ΕΜΕΙΑ, 55% στη Μέση Ανατολή, 65% στη ζώνη Ασίας-Ειρηνικού και 66% στις ΗΠΑ.

Ανάκαμψη των επιχειρηματικών συμμετοχών

Παράλληλα, το δεύτερο τρίμηνο του 2016 καταγράφηκε ανάκαμψη της δραστηριότητας των εταιρειών επιχειρηματικών συμμετοχών, έπειτα από ένα υποτονικό πρώτο τρίμηνο. Σε παγκόσμιο επίπεδο, πραγματοποιήθηκαν 63 δημόσιες εγγραφές με τη στήριξη εταιρειών επιχειρηματικών συμμετοχών, οι οποίες συγκέντρωσαν 10,4 δισ. δολάρια το δεύτερο τρίμηνο του έτους, αντιπροσωπεύοντας το 26% των δημόσιων εγγραφών διεθνώς και το 35% των αντληθέντων κεφαλαίων.

Αυτό έρχεται σε αντίθεση με το πρώτο τρίμηνο του 2016, οπότε οι δημόσιες εγγραφές που υποστηρίχθηκαν από κεφάλαια εταιρειών επιχειρηματικών συμμετοχών και καινοτόμων κεφαλαίων αντιπροσώπευαν μόλις το 16% των συναλλαγών.

Επιστροφή των megadeals

Το δεύτερο τρίμηνο σημειώθηκε επίσης και η επιστροφή των μεγάλων συμφωνιών (megadeals). Έξι από τις δέκα κορυφαίες δημόσιες εγγραφές του δευτέρου τριμήνου συγκέντρωσαν πάνω από ένα δις δολάρια, με τη μεγαλύτερη δημόσια εγγραφή, αυτή της κρατικής DONG Energy στη Δανία, να συγκεντρώνει πάνω από 2,5 δισ. δολάρια.