Skip to main content

Το κινεζικό ΑΕΠ ανέστρεψε τους ρόλους στα χρηματιστήρια σε ΗΠΑ και Ευρώπη

Του Γιάννη Παγκαλιά
[email protected]

Τα στοιχεία που δημοσίευσε η Στατιστική Υπηρεσία της Κίνας τα οποία υπέδειξαν ότι το ΑΕΠ της χώρας κατά το β΄ τρίμηνο του 2019 έτρεξε με ρυθμό 6,2% σε ετήσια βάση (ο βραδύτερος ρυθμός των τελευταίων 27 ετών πλήρως εναρμονισμένος όμως με τις εκτιμήσεις των αναλυτών), σε συνδυασμό με την αύξηση της βιομηχανικής παραγωγής τον Ιούνιο, των λιανικών πωλήσεων και των επενδύσεων σε σταθερό εισόδημα, προκάλεσαν αναστροφή ρόλων στις αγορές, σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα.

Στις ΗΠΑ οι δηλώσεις Τραμπ ότι η επιβράδυνση της κινεζικής οικονομίας είναι απόρροια των αμερικανικών δασμών στα κινεζικά προϊόντα έδωσαν τροφή για αρνητικές σκέψεις στους επενδυτές, αναφορικά με τον εμπορικό πόλεμο με την Κίνα, με αποτέλεσμα οι τρεις βασικοί χρηματιστηριακοί δείκτες να υποχωρούν ελαφρώς, έχοντας όμως προλάβει κατά την έναρξη της συνεδρίασης να καταγράψουν και οι τρεις νέα ιστορικά υψηλά ρεκόρ.

Στην Ευρώπη, αντίθετα, τα στοιχεία για την Κίνα εκλήφθηκαν ως θετικοί οιωνοί από τους επενδυτές, δίνοντας το έναυσμα για ένα θετικό ξεκίνημα της εβδομάδας για τα χρηματιστήρια, μετά τις συνεχόμενες απώλειες της προηγούμενης εβδομάδας.

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Euro STOXX 600 έκλεισε με άνοδο 0,23%, παίρνοντας ώθηση από τον κλάδο της αυτοκινητοβιομηχανίας, των χημικών και των πρώτων υλών, κλάδοι που είναι άμεσα εξαρτώμενοι από το εμπόριο με την Κίνα.

Η μετοχή που ξεχώρισε ήταν αυτή της βιοτεχνολογικής Galapagos, η οποία εκτινάχθηκε κατά 18,77% (ρεκόρ ημερήσιας επίδοσης), μετά την ανακοίνωση της αμερικανικής φαρμακευτικής Gilead, ότι θα ενισχύσει τη συμμετοχή της στην ολλανδική εταιρεία, επενδύοντας 5,1 δισ. δολάρια.

Κέρδη κατέγραψαν τα χρηματιστήρια σε Φρανκφούρτη (0,52%), Λονδίνο (0,34%), Παρίσι (0,10%), ενώ το χρηματιστήριο του Μιλάνου υποχώρησε 0,02%.

Στην Ασία τα μακροοικονομικά στοιχεία για τη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία στον κόσμο δεν προκάλεσαν ιδιαίτερο ενθουσιασμό στους επενδυτές.

Το χρηματιστήριο της Σανγκάης έκλεισε με άνοδο 0,40%, του Χονγκ Κονγκ με 0,29%, σε αντίθεση με αυτό της Σεούλ που υποχώρησε 0,20%, ενώ το χρηματιστήριο του Τόκιο ήταν κλειστό, λόγω εθνικής αργίας.