Skip to main content

S&P: Αναβάθμισε το outlook της Ελλάδας

Σε θετικό αναβάθμισε το outlook της Ελλάδας ο οίκος αξιολόγησης Standard & Poor’s, επικαλούμενος τη σταθεροποίηση της δημοσιονομικής πολιτικής και τη βελτίωση των προοπτικών ανάπτυξης.

Παράλληλα, ο αμερικανικός οίκος επιβεβαίωσε την αξιολόγηση «B+» της μακροπρόθεσμης πιστοληπτικής ικανότητας της ελληνικής οικονομίας, προσδίδοντας ιδιαίτερη σημασία στις εξής εξελίξεις:

  • Η δημοσιονομική σταθερότητα αναμένεται να στηρίξει την ελληνική οικονομία και τις ελληνικές τράπεζες, επιτρέποντας στην κυβέρνηση να εξυπηρετήσει το δημόσιο χρέος.
  • Τα μεγάλα έργα υποδομών θα αποτελέσουν καταλυτικό παράγοντα στην προσέλκυση επενδύσεων στον κλάδο του τουρισμού και των logistics, βελτιώνοντας τις προβλέψεις για την ανάπτυξη.

Ταυτόχρονα, σύμφωνα με τον S&P, η αναβάθμιση του outlook προαναγγέλλει την περαιτέρω βελτίωση της ελληνικής αξιολόγηση, υπό την προϋπόθεση οι αρχές να «ξεκλειδώσουν» την αναπτυξιακή δυναμική της οικονομίας, μέσω της τόνωσης της ανταγωνιστικότητας στις αγορές προϊόντων και της απλοποίησης της γραφειοκρατίας.

Πιο αναλυτικά, η αναβάθμιση του outlook σε θετικό αντικατοπτρίζει την πιθανότητα περαιτέρω αναθεώρησης της αξιολόγησης, εφόσον:

  • Η κυβέρνηση εφαρμόσει τις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις, δηλαδή τη διεύρυνση της φορολογικής βάσης και τη βελτίωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος.
  • Υπάρξει μείωση των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων στον προβληματικό τραπεζικό τομέα της Ελλάδα, και παράλληλη άρση όλων των εναπομεινάντων κεφαλαιακών περιορισμών. Εξάλλου, ένας υγιέστερος τραπεζικός τομέας θα μπορούσε να παράσχει πίστωση στα πιο παραγωγικά τμήματα της οικονομίας, δηλαδή τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

Βέβαια, ο S&P προειδοποίησε με υποβάθμιση των προοπτικών σε περίπτωση επιβράδυνσης των μεταρρυθμιστικών προσπαθειών ή σε περίπτωση που η ανάπτυξη αποδειχθεί ασθενέστερη από ό,τι αναμενόταν, γεγονός το οποίο θα περιορίσει την ικανότητα της Ελλάδας να συνεχίσει τη δημοσιονομική προσαρμογή, τη μείωση του χρέους και την αναδιάρθρωση του τραπεζικού κλάδο.

Σε βραχυπρόθεσμο επίπεδο, ο S&P έκανε λόγο για περιθώριο αισιοδοξίας, εκτιμώντας ότι οι σχεδιαζόμενες αυξήσεις των δημόσιων δαπανών σε διάφορα έργα υποδομών, όπως οι μεταφορές, θα μπορούσαν να συνεισφέρουν στην ισχυροποίηση της ανάπτυξης, προσελκύοντας ιδιωτικές επενδύσεις στους τομείς του τουρισμού, της ναυτιλίας και των logistics.

Κατά τον αμερικανικό οίκο, μάλιστα, ιδιαίτερα ωφελημένοι θα είναι και οι κλάδοι των φαρμάκων – τροφίμων, καθώς αμφότεροι κατά το τελευταίο διάστημα μετατοπίζονται, εστιάζοντας στον εξαγωγικό προσανατολισμό.

Σε μακροπρόθεσμο επίπεδο, ωστόσο, ο S&P εμφανίστηκε λιγότερο αισιόδοξος, εξηγώντας ότι εξαιτίας της απουσίας μεταρρυθμίσεων στο επιχειρηματικό περιβάλλον, των διοικητικών εμποδίων και των μη ανταγωνιστικών παραγόντων στον τομέα των υπηρεσιών, η δυνατότητα υπέρβασης ενός ρυθμού ανάπτυξης 3% σε μόνιμη βάση, είναι περιορισμένη.

Κάνοντας περαιτέρω μνεία στο δημοσιονομικό πλαίσιο της χώρας, εξήγησε ότι η επίτευξη πρωτογενών πλεονασμάτων κατώτερων των στόχων είναι αρκετά πιθανή, καθώς δικαιολογείται και από την πιθανότητα μίας πιο ευέλικτης προσέγγισης εκ μέρους των πιστωτών της χώρας.

naftemporiki.gr