Skip to main content

Γαλλικό Πρακτορείο: Από την ελληνική τραγωδία στο ευρωπαϊκό ψυχόδραμα

Με τίτλο «από την ελληνική τραγωδία στο ευρωπαϊκό ψυχόδραμα», το Γαλλικό Πρακτορείο περιγράφει το δραματικό παρασκήνιο που προηγήθηκε της επίτευξης της συμφωνίας μεταξύ της Αθήνας και των πιστωτών της στις Βρυξέλλες.

«Ξυπνάω έπειτα από μία ήσυχη νύχτα προκειμένου να μάθω ότι η Σύνοδος συνεχίζεται. Τη συμπάθειά μου στους συμμετέχοντες», έγραψε στο Twitter ο υπουργός Οικονομικών της Φινλανδίας Αλεξάντερ Στουμπ σήμερα το πρωί, έπειτα από μία νύχτα εντατικών διαπραγματεύσεων στη βελγική πρωτεύουσα.

Σαράντα λεπτά αργότερα, έπειτα από έναν ατελείωτο μαραθώνιο συνομιλιών, η Ευρώπη και η Αθήνα θα κατέληγαν σε μία συμφωνία που εξασφαλίζει την παραμονή της Ελλάδας στην Ευρωζώνη.

Σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο, στο δράμα που εκτυλίχθηκε τις πρώτες πρωινές ώρες πίσω από τις κλειστές πόρτες, οι πρωταγωνιστές ήταν τέσσερις: η καγκελάριος της Γερμανίας Άγκελα Μέρκελ, ο πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ και ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας.

Λίγο έλειψε να μην υπάρξει συμφωνία, λέει ένας διπλωμάτης που παρακολούθησε λεπτό προς λεπτό τις εξελίξεις: «Στις 06:00, η Γαλλία και η Γερμανία είχαν εγκαταλείψει (τις προσπάθειες). Η νύχτα θα τελείωνε χωρίς την επίτευξη συμφωνίας».

Τότε ακριβώς ο Ντόναλντ Τουσκ έθεσε ένα τελεσίγραφο ενώπιον των ηγετών της Γαλλίας και της Γερμανίας: «Βρείτε μία συμφωνία με τον Αλέξη Τσίπρα, απλά δεν έχετε άλλη επιλογή». «Δεν θα φύγουμε από αυτήν την αίθουσα εάν δεν καταλήξουμε σε συμφωνία», πρόσθεσε, ενώ αυξανόταν η πίεση εν όψει της έναρξης των συναλλαγών στα χρηματιστήρια της Ευρώπης.

«Με ένα όπλο στον κρόταφο, κι εσύ θα συμφωνούσες», είπε ένας Έλληνας αξιωματούχος, στη διάρκεια της νύχτας, ενώ σχολίαζε το σχέδιο της συμφωνίας που επέβαλε στην Ελλάδα αυστηρούς όρους με αντάλλαγμα μία οικονομική βοήθεια. 

Από το Σάββατο άλλωστε, η Ευρωζώνη είχε χωριστεί στα δύο με επίκεντρο το μέλλον της Ελλάδας. «Να μη με θεωρείς ανόητο!», είχε πει ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε απευθυνόμενος στον πρόεδρο της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι. «Κάποια στιγμή αυτά που λέγονταν είχαν έναν σπάνιο βαθμό έντασης, αλήθειας», επιβεβαίωσε ένας Ευρωπαίος αξιωματούχος. «Η συμπεριφορά του Σόιμπλε ήταν απερίγραπτη», ανέφερε μία ελληνική πηγή.

Στην αρχή η συνεδρίαση του Σαββάτου του Eurogroup επρόκειτο να δώσει την ευκαιρία στους υπουργούς Οικονομικών της Ευρωζώνης να καταθέσουν τις απόψεις τους σχετικά με τις προτάσεις της Ελλάδας για τις μεταρρυθμίσεις με στόχο ένα τρίτο πρόγραμμα στήριξης της οικονομίας και την αποφυγή του ενδεχομένου της εξόδου της Ελλάδας από την Ευρωζώνη.

Οι προτάσεις αυτές είχαν ήδη εγκριθεί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, την ΕΚΤ και το ΔΝΤ. Ωστόσο, έπειτα από μήνες σκληρών και δραματικών διαπραγματεύσεων, οι ηγέτες της Ευρωζώνης έκαναν λόγο για «έλλειψη εμπιστοσύνης» προς τους Έλληνες εταίρους τους.

«Έφτιαξαν ένα γλυκό, θα πρέπει τώρα να δούμε εάν μπορεί κανείς να το χωνέψει», δήλωνε ο Σλοβάκος Πέτερ Καζίμιρ. «Τα προβλήματα είναι στρατοσφαιρικά», επεσήμαινε μία πηγή που πρόσκειται στις διαπραγματεύσεις.

Οι προσπάθειες της Γαλλίας δεν ήταν αρκετές για να κατευνάσουν τα πνεύματα. Πόσο μάλιστα όταν μεσούσης της συνεδρίασης μία γερμανική εφημερίδα έγραψε ότι το Βερολίνο προτείνει για πρώτη φορά μία «προσωρινή έξοδο» της Ελλάδας από την Ευρωζώνη. «Η κακοπιστία άλλαξε στρατόπεδο», επεσήμανε ένας παρατηρητής.

Έπειτα από εννέα ώρες συνομιλιών το Σάββατο, οι εργασίες αναστέλλονται σε βαρύ κλίμα. Θα ξεκινήσουν και πάλι την Κυριακή το πρωί, λίγες ώρες πριν από τη Σύνοδο Κορυφής των 28 κρατών μελών της Ένωσης η οποία… που πρέπει να ακυρωθεί εξαιτίας του αδιεξόδου.

«Συγκαλέσαμε τρία Eurogroup τρεις συνεχόμενες ημέρες, είναι πρωτοφανές. Ωστόσο βρέχει. Τι καλύτερο έχουμε να κάνουμε την Κυριακή;» δήλωσε σε ειρωνικό τόνο ένας διπλωμάτης, ενώ ξεκίναγε η 8η συνεδρίαση αυτού του είδους σε διάστημα ενός μήνα. «Θα είναι μακρά» ανέφερε ένας άλλος.

«Τώρα επαφίεται στους ηγέτες να αποφασίσουν» τόνισε ένας συμμετέχων. Όμως οι διαφορές παρέμεναν τεράστιες μεταξύ τους, όπως ανάμεσα στη Γερμανία, που δεν θέλει μία συμφωνία με κάθε αντίτιμο και τη Γαλλίας, που αρνείται μία έξοδο της Ελλάδας από τη νομισματική Ένωση.

Πίσω από τις κλειστές πόρτες του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, η Γερμανία και η Γαλλία αντιπαρατίθενται. Καθ’ όλη τη διάρκεια της νύχτας, οι Ευρωπαίοι διαπραγματεύονται βήμα βήμα. Μέχρι τη μία και μοναδική λέξη που θα γράψει ο πρωθυπουργός του Βελγίου Σαρλ Μισέλ στον ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης Twitter: «Agreement», συμφωνία. «Η Ευρώπη είναι ισχυρή» πρόσθεσε ο συνάδελφός του από το Λουξεμβούργο Σαβιέ Μπετέλ.

Πηγή: ΑΜΠΕ