Skip to main content

Η «μαύρη τρύπα» των ομολόγων με αρνητική απόδοση

της Αγγελικής Κοτσοβού
[email protected]

Υπάρχει μια τεράστια «μαύρη τρύπα» πολλών τρισ. δολαρίων στην καρδιά των διεθνών χρηματοπιστωτικών αγορών. Πρόκειται για τα ομόλογα αρνητικών αποδόσεων, δηλαδή τίτλους που θα αξίζουν λιγότερο κατά τη διάρκεια της λήξης. Αυτή η επικίνδυνη «μαύρη τρύπα» εξαπλώνεται με ταχείς ρυθμούς και σε ολοένα και περισσότερες γωνιές του κόσμου, καταστρέφοντας τα δυνητικά κέρδη των επενδυτών και ανατρέποντας τους βασικούς κανόνες του χρηματοοικονομικού συστήματος.

Τα ομόλογα με επιτόκιο κάτω του μηδενός αποτελούν τη νέα πραγματικότητα, που όμως είναι προς όφελος των κυβερνήσεων. Όχι όμως και των καταθετών, συνταξιούχων και κάθε είδους επενδυτών. H διαρκής αναζήτηση κέρδους αποτελεί ισχυρό κίνητρο για ολοένα και πιο ριψοκίνδυνα στοιχήματα, αυξάνοντας τον κίνδυνο για μια νέα φούσκα.  

Τα ομόλογα -και ειδικά το κρατικό χρέος- αποτελούν κατά παράδοση ένα από τα ασφαλέστερα στοιχεία ενεργητικού. Κατά συνέπεια, βρίσκονται διαρκώς στο ραντάρ των επενδυτών, ειδικά σε περιόδους οικονομικής ή γεωπολιτικής αστάθειας. Οι ενδείξεις επιβράδυνσης της παγκόσμιας οικονομίας και οι εμπορικές εντάσεις μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας, σε συνδυασμό με την ένταση στον Αραβικό Κόλπο, κρατούν τα ομόλογα στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος. Η υψηλή ζήτηση ωθεί προς τα πάνω τις τιμές, με αποτέλεσμα την κατακόρυφη πτώση των αποδόσεων, σε βαθμό τέτοιο που οι επενδυτές στην ουσία δεν έχουν κανένα κέρδος στη λήξη του τίτλου. 

Η αξία των ομολόγων με αρνητικό επιτόκιο ξεπέρασε τον Ιούνιο το φράγμα των 13 τρισ. δολαρίων, έχοντας διπλασιασθεί σε σύγκριση με τα επίπεδα του Δεκεμβρίου. Τα ομόλογα αρνητικών αποδόσεων αντιπροσωπεύουν πλέον το 25% του παγκόσμιου χρέους, όπως δείχνουν τα τελευταία στοιχεία. Στην περίπτωση της Γερμανίας, το 85% των κρατικών τίτλων έχουν απόδοση κάτω του μηδενός. Αυτό σημαίνει ότι οι επενδυτές πληρώνουν το γερμανικό κράτος για το “προνόμιο” της διακράτησης των γερμανικών ομολόγων. 

Οι ΗΠΑ αποτελούν μια από τις ελάχιστες εξαιρέσεις, καθώς κανένα από τα ομόλογα που έχει εκδώσει το αμερικανικό Δημόσιο -συνολικής αξίας 16 τρισ. δολαρίων- δεν έχει απόδοση κάτω του μηδενός. Ανά τον κόσμο όμως, το πρόβλημα του αρνητικού χρέους εξαπλώνεται σαν «ιός». 

Τα αρνητικά επιτόκια έρχονται σε αντίθεση με τις βασικές αρχές του παγκόσμιου χρηματοπιστωτικού συστήματος. «Ένας σημαντικός νόμος της χρηματοοικονομικής λογικής -εάν δανείζεις χρήματα για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, τότε θα έχεις και υψηλότερες αποδόσεις- δεν ισχύει πλέον», ανέφερε σε άρθρο του στο Bloomberg o Mάρκους Άσγουορθ. «Η χρονική αξία του χρήματος έχει στην ουσία εξαφανισθεί», σημειώνει. 

Η συγκεκριμένη εξέλιξη ωθεί ολοένα και περισσότερο τους επενδυτές σε ριψοκίνδυνα στοιχήματα στην αναζήτησή τους για υψηλότερες αποδόσεις, αυξάνοντας έτσι τις πιθανότητες για νέα φούσκα στις διεθνείς αγορές. 

naftemporiki.gr