Skip to main content

Συνδυαστική λύση ΤΧΣ – ΤτΕ για τα κόκκινα δάνεια

Από την έντυπη έκδοση

Συνδυαστικά θα λειτουργήσουν οι προτάσεις του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας και της Τράπεζας της Ελλάδος για τα κόκκινα δάνεια, δήλωναν πηγές του Μαξίμου μετά τη χθεσινή συνάντηση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη και του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννη Στουρνάρα, ο οποίος και προανήγγειλε την πλήρη άρση των capital controls.

Στη συνάντηση εξετάστηκαν η πορεία του χρηματοπιστωτικού συστήματος και ευρύτερα της ελληνικής οικονομίας. Κυρίως η συζήτηση επικεντρώθηκε στο αγκάθι των κόκκινων δανείων και στη διαδικασία αντιμετώπισης του προβλήματος.

Όπως δήλωσε κατόπιν ο κ. Στουρνάρας, «για τα κόκκινα δάνεια υπάρχουν δύο λύσεις στο τραπέζι και η κυβέρνηση θα επιλέξει την καλύτερη». Υπενθύμισε ότι το σχέδιο της ΤτΕ δεν έχει ακόμη υποβληθεί στην Κομισιόν. Όπως σημείωσε χαρακτηριστικά, οι τράπεζες θα χρησιμοποιήσουν όλα τα διαθέσιμα εργαλεία σε ό,τι αφορά τα κόκκινα δάνεια.

«Χρειαζόμαστε και άλλες συστημικές λύσεις» για την αντιμετώπιση των μη εξυπηρετούμενων δανείων, είπε ο διοικητής της ΤτΕ ως προς τα επόμενα βήματα στον τραπεζικό τομέα. Όπως είπε, «η κυβέρνηση θα διεκδικήσει να εφαρμοστούν όλες οι εφικτές λύσεις».

Σχετικά με τα capital controls προανήγγειλε το τέλος τους. «Θεωρούμε ότι πλέον δεν έχουν χρησιμότητα» δήλωσε ο κ. Στουρνάρας, ανακοινώνοντας πως η Τράπεζα της Ελλάδος θα εισηγηθεί την πλήρη κατάργηση των κεφαλαιακών περιορισμών σε σύντομο χρονικό διάστημα.

Μεταρρυθμίσεις για ισχυρότερη ανάπτυξη

Σύμφωνα με το πρωθυπουργικό γραφείο, κοινό συμπέρασμα από τη συνάντηση Μητσοτάκη-Στουρνάρα υπήρξε ότι οι μεταρρυθμιστικές πολιτικές που προωθεί η κυβέρνηση φέρνουν ισχυρότερη ανάπτυξη και δημιουργούν επιπλέον δημοσιονομικό χώρο για την υλοποίηση του προγράμματός της.

Η κυβέρνηση αναφέρει επίσης πως θα αξιοποιήσει συνδυαστικά τις προτάσεις της Τράπεζας της Ελλάδος και του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας για την αντιμετώπιση του προβλήματος των κόκκινων δανείων.

Σύμφωνα με τραπεζικές πηγές η συνδυαστική λειτουργία προβλέπει την εφαρμογή και των δύο σχεδίων από τις τράπεζες, αναλόγως των περιπτώσεων των δανείων και των μεγεθών της εκάστοτε τράπεζας.

Πλεόνασμα μέχρι 2,9% και ανάπτυξη 1,9%

Αναφερόμενος στις εξελίξεις στην οικονομία, ο κ. Στουρνάρας ανέφερε ότι «η κεντρική τράπεζα, με βάση τον θεσμικό της ρόλο, θα σταθεί αρωγός στο έργο της κυβέρνησης και θα είμαστε πολύ πρόθυμοι να βοηθήσουμε την κυβέρνηση και ειδικά στη μείωση του στόχου των πρωτογενών πλεονασμάτων».

Ταυτόχρονα επανέλαβε την εκτίμησή του ότι το πρωτογενές πλεόνασμα του 2019 θα φτάσει μέχρι το 2,9% του ΑΕΠ (θα υστερεί από τον στόχο του 3,5% του ΑΕΠ), λόγω των μέτρων όπως η χορήγηση της 13ης σύνταξης και η μείωση των συντελεστών του ΦΠΑ στην εστίαση. Όπως διευκρίνισε, η εκτίμηση αυτή ισχύει, με βάση έως τώρα δεδομένα, αλλά «μπορεί να αλλάξει, αν αυξηθούν οι προσπάθειες».

Αρμόδιες πηγές εξηγούσαν ότι ο εν λόγω στόχος του πλεονάσματος του 2019 εξαρτάται και από τις υπόλοιπες παραμέτρους, όπως για παράδειγμα την πορεία της ανάπτυξης και των μεταρρυθμίσεων και μπορεί να αναπροσαρμοσθεί ανάλογα.
Ακόμη επανέλαβε την εκτίμηση της Τράπεζας της Ελλάδος ότι ο ρυθμός ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας θα κινηθεί στο 1,9% για το 2019.

Τι προβλέπει το σχέδιο ΤΧΣ

Το σχέδιο ΤΧΣ, το οποίο είναι βασισμένο στο ιταλικό μοντέλο, προβλέπει τη μεταφορά 15-20 δισ. ευρώ κόκκινων δανείων σε εταιρεία ειδικού σκοπού.

Τα δάνεια αυτά θα τιτλοποιηθούν και θα πουληθούν σε επενδυτές μαζί με εγγυήσεις. Με αυτόν τον τρόπο το Δημόσιο θα εγγυάται το μεγαλύτερο μέρος της διαφοράς μεταξύ των προβλέψεων που καλύπτουν τα δάνεια, προκειμένου να μειωθεί η ζημιά για τις τράπεζες.

Τι προβλέπει το σχέδιο της ΤτΕ

Το σχέδιο προβλέπει την ταυτόχρονη μεταφορά σε εταιρεία ειδικού σκοπού (SPV) αναβαλλόμενου φόρου 7,5 δισ. ευρώ, ο οποίος σήμερα συνυπολογίζεται στο μετοχικό κεφάλαιο των τραπεζών, και κόκκινων δανείων ύψους 40 δισ. ευρώ.

Το σχέδιο για τη μείωση των κόκκινων δανείων κατά περίπου 40 δισ. ευρώ που έχει επεξεργαστεί η Τράπεζα της Ελλάδος, μεταξύ άλλων θα περιλαμβάνει την εκχώρηση από τις τράπεζες του μισού κεφαλαίου τους, το οποίο έχει προέλθει από τον αναβαλλόμενο φόρο σε μια εταιρεία ειδικού σκοπού (SPV). Στη συνέχεια η εταιρεία αυτή θα εκδώσει ομόλογα με τα οποία θα αγοράσει από τις 4 συστημικές τράπεζες μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα ονομαστικής αξίας περίπου 40 δισ. ευρώ, μειώνοντας έτσι, περίπου, στο μισό το συνολικό απόθεμα των κόκκινων δανείων. Τα δάνεια αυτά θα πουληθούν σε τιμές αγοράς.