Skip to main content

FAZ: Μετά την κρίση έρχεται η ανάπτυξη στην Ελλάδα

«Για την κυβέρνηση Τσίπρα η ολοκλήρωση του προγράμματος στις 20 Αυγούστου σημαίνει ότι σταματούν οι πιέσεις για νέες περικοπές και νέες θυσίες και έτσι η Ελλάδα θα μπορέσει να αναπνεύσει και προπαντός να αναπτυχθεί», γράφει σε άρθρο της η γερμανική εφημερίδα Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ).

Στο άρθρο με τίτλο «Μετά την κρίση έρχεται η ανάπτυξη» τονίζεται πως επειδή στην κορυφή της ατζέντας βρίσκεται, πλέον, η ανάπτυξη και όχι, όπως παλαιότερα, η ανάκαμψη από την κρίση, εδώ και μήνες γίνεται λόγος για αυξημένο ενδιαφέρον σχετικά με επενδύσεις στην Ελλάδα. Εξαγοράστηκαν ξενοδοχεία, νοσοκομεία, ακόμα και συμμετοχές του Δημοσίου στον ΟΣΕ, τα διυλιστήρια Motor Oil ή τα ναυπηγεία. Στη συνολική εικόνα μίας χώρας ελκυστικής για επενδυτές ταιριάζει ότι ξένοι επενδυτές έχουν ήδη αναλάβει την εκμετάλλευση αεροδρομίων και λιμανιών. Την ίδια στιγμή, ιδιώτες επενδυτές στρέφονται κυρίως σε ακίνητα στο κέντρο της Αθήνας με στόχο την ενοικίαση μέσω Airbnb.

«Αυτά τα κεφάλαια, όμως, δεν περνούν μέσα από οικονομικούς θεσμούς, αφού πρόκειται για άμεσες ξένες επενδύσεις», διαπιστώνει επικεφαλής οικονομολόγος μεγάλης ελληνικής τράπεζας, μιλώντας στην FAZ. «Το ελληνικό Χρηματιστήριο είναι, κατά την εκτίμησή του, πολύ μικρό, με περιορισμένη ρευστότητα και δεν διαθέτει αρκετές ελπιδοφόρες επιχειρήσεις. Όμως, όποιος θέλει να επενδύσει εκεί, έχει μερικές ενδιαφέρουσες επιλογές, όπως τις εταιρίες Μυτιληναίος, ΤΙΤΑΝ, ΟΤΕ, Aegean και Jumbo».

Κατά την άποψη του επικεφαλής οικονομολόγου της Eurobank, Τάσου Αναστασάτου, «στην Ελλάδα όλα εξαρτώνται από την εμπιστοσύνη των αγορών. Η άνοδος των αναπτυξιακών ρυθμών τα επόμενα χρόνια εξαρτάται από την οικονομική πολιτική, η οποία πρέπει να αποδείξει ότι παραμένει προσηλωμένη σε αναπτυξιακές μεταρρυθμίσεις που καθιστούν βιώσιμο το χρέος και εγγυώνται την ανάπτυξη». Πρόσφατα, η Eurobank διεξήγαγε έρευνα, σύμφωνα με την οποία επενδύσεις 22 δισ. σε τουρισμό, logistics και ενέργεια θα μπορούσαν να αποδώσουν διπλά ή τριπλά οφέλη για το ΑΕΠ. Όμως, ακόμα και ελληνικά ομόλογα δίνουν προοπτική κέρδους στους επενδυτές, πιστεύει ο κ. Αναστασάτος, αλλά και άλλοι επικεφαλείς οικονομολόγοι.

«Το spread των ελληνικών ομολόγων έναντι των γερμανικών είναι διπλάσιο από της Πορτογαλίας και τριπλάσιο από της Ισπανίας, παρά το γεγονός ότι πολλά θεμελιώδη οικονομικά στοιχεία είναι παρόμοια» τονίζει ο επικεφαλής οικονομολόγος της Eurobank και προσθέτει πως «τη διαφορά κάνει μόνο η εμπιστοσύνη των αγορών».