Skip to main content

Market beat: Το αρνητικό διεθνές κλίμα απέναντι στην στατιστικού τύπου αντίδραση

Του Κώστα Ιωαννίδη

Οι επενδυτές διεθνώς έτρεξαν στα ομόλογα ΗΠΑ χθες και συνέχισαν σήμερα, πιέζοντας τις αποδόσεις τους στα χαμηλά όλων των εποχών και εκτίναξαν την ισχύ του γιεν. Καθώς στοιχεία σχετικά με την Κινέζικη ανάπτυξη, ανέβασαν τις ανησυχίες γύρω από το Brexit. Αυτό αποτυπώθηκε στα νεότερα χαμηλά 31 ετών για τη στερλίνα, αναγκάζοντας τους οικονομολόγους να παραδεχθούν ότι η έξοδος της Βρετανίας από την ΕΕ, θα δημιουργήσει επιπλοκές στην παγκόσμια ανάπτυξη. Το γεγονός πως δεν ξέσπασαν οι κεφαλαιούχοι σε ακόμα μεγαλύτερες πιέσεις στα μεγάλα χρηματιστήρια του πλανήτη, οφείλεται στην προσμονή των θεσμικών για κάποιες κινήσεις από την πλευρά των Κεντρικών Τραπεζών. Αλλά όταν μια οικονομία της τάξεως των 11 τρις δολαρίων όπως η Κινέζικη, που της αντιστοιχεί το μεγαλύτερο μερίδιο στην κατανάλωση πρώτων υλών, επιβραδύνεται, όλοι χρειάζεται να εντείνουν την προσοχή τους.  

Η στήλη έχει αναφέρει πρόσφατα πως οι επενδυτές διεθνώς πιέζουν μεν τις μετοχές, αλλά χωρίς πανικό, γιατί περίμεναν ότι τις επιπτώσεις του Brexit θα επιχειρήσουν να τις αντιμετωπίσουν με τη νομισματική τους πολιτική οι Κεντρικές Τράπεζες. Πολλοί αναλυτές, ακόμα και στελέχη στις ίδιες τις κεντρικές τράπεζες, έχουν προειδοποιήσει ότι το πεδίο ελιγμών τους ήταν αυστηρά περιορισμένο και τυχόν νέα μέτρα θα μπορούσαν να αποδειχθούν αντιπαραγωγικά.

«Φαίνεται ότι έχουν υιοθετήσει μια πιο ρεαλιστική άποψη γύρω από την πολυπλοκότητα και την αβεβαιότητα που χαρακτηρίζει το υπόβαθρο της παγκόσμιας νομισματικής πολιτικής και τις επιπτώσεις της στην ήδη αδύναμη οικονομική ανάπτυξη και τις χρηματοπιστωτικές αγορές.  Αυτό δείχνει ότι η πάλη  μεταξύ της ανάγκης για μεγαλύτερη υποστήριξη από την πλευρά των κεντρικών τραπεζών και της πορείας των βασικών οικονομικών μεγεθών πρόκειται να ενταθεί, οδηγώντας σε αύξηση της μεταβλητότητας της αγοράς». Έγραψαν αναλυτές της ANZ σε ένα σημείωμα προς τους επενδυτές.

Αυτό δικαιολογεί την στροφή στη διάθεση για ανάληψη ρίσκου και την βιαστική αναζήτηση ασφαλών επενδυτικών λιμένων που επανήλθε αγριότερη και με εκδικητικές διαθέσεις για όσους αισιοδόξησαν μετά την αντίδραση των αγοραίων την αρχική βουτιά μετά τις 23/6. 

Αρκετοί εγχώριοι αναλυτές σχολιάζοντας την βουτιά των τραπεζικών μετοχών του 25άρη που αύξησαν χθες το ποσοστό της συμμετοχής του τζίρου  τους στο συνολικό εκφράστηκαν απαισιόδοξα.

Στο ΧΑ προσοχή σημαίνει επιφυλάξεις για την τοποθέτηση του μεγαλύτερου μέρους των πιο πρόσφατα τοποθετημένων κεφαλαίων στις Τράπεζες. Αυτών η ΑΜΚ δημιούργησε τις μεγαλύτερες εισροές κεφαλαίων στην Ελληνική αγορά μετοχών και υπάρχει περίπτωση το Brexit να έχει προκαλέσει τη διάθεση για απόσυρση μέρους εξ αυτών, ακόμα και με κάποιο κόστος. Πάντως, η αγριότητα των πιέσεων στο φινάλε έδειξε, πως όσοι συναλλάχθηκαν χθες στην Ευρώπη, είχαν μετά τις 16:30 τα μάτια τους εστραμμένα στις αγορές της Νέας Υόρκης. Εκεί επίσης σημειώθηκε πτωτική έναρξη και διόγκωση των απωλειών στη συνέχεια.

Οι εγχώριοι αναλυτές θεωρούν ότι οι θεσμικοί, προσπαθώντας να προλάβουν τις εξελίξεις, επιλέγουν τη ρευστοποίηση θέσεων στις ελληνικές τράπεζες γιατί περιμένουν αρκετές από τις τράπεζες της ευρωζώνης να μην περάσουν από τα stress tests. Θα αναγκαστούν λοιπόν μετά από το άγριο ξύλο που έφαγαν από τις ανησυχίες λόγω Brexit, να διενεργήσουν ΑΜΚ σε πολύ χαμηλές τιμές. Κάποιοι λοιπόν θεώρησαν καλό να περιμένουν, καθισμένοι στα κεφάλαιά τους σε ρευστό, τα αποτελέσματα των stress tests, παρά να διατηρήσουν τις θέσεις τους σε πιστωτικά ιδρύματα τα οποία εξυπηρετούν μια οικονομία που η ύφεση έχει περιορίσει τα περιθώρια κέρδους τους και τη διάθεση για παροχή δανείων.

Οι ασιατικές συναλλαγές παίρνοντας φόρα από την πτώση στην Wall Street αισθάνθηκαν το αρνητικό για τις μετοχές φρόνημα των επενδυτών και σε αυτό αναγνώρισαν τα χαρακτηριστικά που συνόδευαν τη διαπραγμάτευση την Παρασκευή 24/6. Η μέρα αναμένεται με ενδιαφέρον, καθώς εκτός από την περίπτωση της Βρετανίας, οι αναλυτές επιμένουν ότι επίκειται τραπεζική κρίση στην Ιταλία. Όπως και να έχουν τα πράγματα, οι τραπεζικές μετοχές διεθνώς έπεσαν σε επενδυτική δυσμένεια.

Η επίδραση της δυναμικής της περασμένης μέρας   

ΗΠΑ

Σημαντική πτώση σημείωσαν στη συνεδρίαση της Τρίτης, οι αμερικανικοί δείκτες στη Wall Street, εν μέσω της «αναζωπύρωσης» των ανησυχιών για την παγκόσμια οικονομία.

Συγκεκριμένα, ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones υποχώρησε κατά 0,61% στις 17.840 μονάδες, ενώ ο δείκτης βαρόμετρο S&P 500 σημείωσε πτώση κατά 0,68% στις 2.088 μονάδες και ο τεχνολογικός Nasdaq κατά 0,82% στις 4.822 μονάδες.

Οι επενδυτές πραγματοποίησαν μαζική στροφή προς την αγορά ομολόγων, με αποτέλεσμα οι αποδόσεις των αμερικανικών ομολόγων να υποχωρήσουν σε νέο ιστορικό χαμηλό. Ενδεικτικά, η απόδοση του 10ετούς ομολόγου κατέγραψε πτώση στο 1,39% και του 30ετούς στο 2,16%.

Στην αγορά συναλλάγματος, η στερλίνα υποχώρησε σε νέο χαμηλό 31 ετών, καθώς διολίσθησε κατά 1,71% στα 1,3058 δολάρια. Το ευρώ παράλληλα, σημείωσε οριακή πτώση κατά 0,10% στα 1,1143 δολάρια, ενώ το ιαπωνικό γεν κατέγραψε άνοδο κατά 0,84% στα 101,69 γεν/δολάριο.

Την ίδια ώρα, η τιμή του πετρελαίου κινήθηκε σε αρνητικό έδαφος, καθώς τα συμβόλαια WTI διολίσθησαν κατά 3,29% στα 47,38 δολάρια και τα συμβόλαια Brent κατά 2,95% στα 48,62 δολάρια.

Στα οικονομικά νέα της ημέρας, οι εργοστασιακές παραγγελίες σημείωσαν τον Μάιο, πτώση της τάξης του 1%.

Την ίδια ώρα, ο επικεφαλής του FBI τόνισε ότι δεν προκύπτουν επαρκή στοιχεία, προκειμένου να απαγγελθούν κατηγορίες εναντίον της Χίλαρι Κλίντον για την υπόθεση διαρροής υπηρεσιακών emails, ενόσω διατελούσε υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ.

ΑΣΙΑ

Στην Ιαπωνία, ο Nikkei 225 υποχώρησε κατά 0,68% στις 15.669 μονάδες, ενώ στη Νότια Κορέα, ο Kospi κατέγραψε πτώση κατά 0,27% στις 1.989 μονάδες. Στην Αυστραλία, ο ASX 200 σημείωσε απώλειες κατά 1,12% στις 5.222 μονάδες.

Στην Κίνα, το χρηματιστήριο της Σαγκάη ενισχύθηκε κατά 0,55% στις 3.005 μονάδες και της Σένζεν κατά 0,11% στις 518 μονάδες. Στο Χονγκ Κονγκ τέλος, ο Χανγκ Σενγκ εμφάνισε απώλειες κατά 0,67% στις 20.918 μονάδες.

ΕΥΡΩΠΗ

Με σημαντικές απώλειες τερμάτισαν στη χθεσινή συνεδρίαση τα κυριότερα χρηματιστήρια στην Ευρώπη, εν μέσω των ανησυχιών τόσο για το Brexit, όσο και για την πορεία της τιμής του πετρελαίου.

Συγκεκριμένα, ο βρετανικός FTSE 100 ενισχύθηκε οριακά κατά 0,35% στις 6.545 μονάδες, ενώ ο γερμανικός DAX υποχώρησε κατά 1,82% στις 9.532 μονάδες και ο γαλλικός CAC 40 σημείωσε απώλειες κατά 1,69% στις 4.163 μονάδες.

Στην περιφέρεια, ο ισπανικός ΙΒΕΧ 35 κινήθηκε πτωτικά κατά 2,28% στις 8.067 μονάδες και ο ιταλικός FTSE MIB κατά 1,45% στις 15.780 μονάδες. Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 εμφάνισε απώλειες κατά 1,70% στις 324,17 μονάδες.

Στο ταμπλό, η μετοχή της BMPS κατακρημνίστηκε κατά 20%, εν μέσω των απαιτήσεων της ΕΚΤ περί μείωσης των «προβληματικών» δανείων κατά 30% – 40%. Οι ιταλικές τράπεζες άλλωστε, πέραν του «βουνού» των μη εξυπηρετούμενων δανείων, καλούνται να διαχειριστούν πλέον, και την οικονομική – πολιτική αβεβαιότητα της περιόδου.

Στην αγορά συναλλάγματος, η στερλίνα υποχωρούσε σε νέο χαμηλό 31 ετών, στα 1,3018 δολάρια. Από την πλευρά του, το ευρώ σημειώνει πτώση κατά 0,70% στα 1,1078 δολάρια, ενώ το ιαπωνικό γεν καταγράφει άνοδο κατά 0,96% στα 101,57 γεν/δολάριο.

Από την πλευρά του, ο διοικητής της Bank of England, Μαρκ Κάρνεϊ, εξήγγειλε τη μείωση του capital buffer (κεφαλαιακό μαξιλάρι) έναντι των – υψηλού κινδύνου – assets, στο 0% από 0,5% προηγουμένως, παρέχοντας «βαθιά ανάσα», ύψους 150 δισ. στερλινών, στις βρετανικές τράπεζες. Ακόμη, ο διοικητής της ΒοΕ ανακοίνωσε το «πάγωμα» των μερισμάτων προς τους μετόχους των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων, έως τον Ιούνιο του 2017.

Την ίδια ώρα, η τιμή του πετρελαίου κινήθηκε σε αρνητικό έδαφος, καθώς τα συμβόλαια WTI διολισθαίνουν σημαντικά κατά 4,53% στα 46,77 δολάρια και τα συμβόλαια Brent κατά 4,13% στα 48,02 δολάρια.

Στα οικονομικά νέα της ημέρας, αύξηση σημείωσαν τον Μάιο του 2016, οι λιανικές πωλήσεις στις χώρες της Ευρωζώνης, σύμφωνα με στοιχεία της Eurostat. Συγκεκριμένα, παρουσίασαν άνοδο κατά 0,4% έναντι του Απριλίου του 2016 και κατά 1,6% έναντι του Μαΐου του 2015.

Στις χώρες της Ε.Ε., οι λιανικές πωλήσεις εμφάνισαν αύξηση κατά 0,4% και 2,8% αντίστοιχα. Η υψηλότερη μηνιαία άνοδος καταγράφηκε στη Σουηδία (2,1%) και την Εσθονία (1,5%), ενώ η μεγαλύτερη πτώση στην Πορτογαλία (1,7%) και τη Ρουμανία (1,6%).

Παράλληλα, αμετάβλητος παρέμεινε τον Ιούνιο, ο σύνθετος οικονομικός δείκτης ΡΜΙ της Μarkit, για τις χώρες της Ευρωζώνης. Συγκεκριμένα, διατηρήθηκε στις 53,1 μονάδες, παρά το γεγονός ότι οι αναλυτές ανέμεναν πτώση στις 52,8 μονάδες. Πάντως, οι 53,1 μονάδες συνιστούν το χαμηλότερο επίπεδο από το δ’ τρίμηνο του 2014.

Ο δείκτης υπηρεσιών παράλληλα, υποχώρησε στις 52,8 μονάδες, έναντι 53,3 μονάδων τον Μάιο και 52,4 μονάδων των εκτιμήσεων των αναλυτών. Σε εθνικό επίπεδο, άνοδος καταγράφηκε στη Γερμανία,την Ιταλία, την Ισπανία και την Ιρλανδία. Αντίθετα, πτώση σημειώθηκε στη Γαλλία, η οποία διολίσθησε σε χαμηλό τεσσάρων μηνών.

ΧΑ

Στην δεύτερη σύνοδο της βδομάδας, οι θεσμικοί αύξησαν τις πιέσεις στις Τράπεζες του 25άρη, περνώντας τις, μετά το πρώτο δεκάλεπτο σε πτωτική πορεία με διαρκή αναζήτηση νεότερων χαμηλών. Το θετικό κλίμα στην Ευρώπη είχε αλλάξει και διατηρήθηκαν οι απώλειες στους βασικούς δείκτες που με την πάροδο του χρόνου μεγάλωναν. Οι θεσμικοί άφησαν το κυνήγι των ευκαιριών και σήμερα εμφάνισαν επιφυλάξεις λόγω της επιβράδυνσης που εμφάνισε η Κινεζική ανάπτυξη που συνυπολογίστηκε με τις εξελίξεις στη Βρετανία. Απασχόλησε επίσης αρνητικά, η κατάσταση των Τραπεζών της Ιταλίας καθώς η κυβέρνηση θέλει να βοηθήσει στην αναγκαία κεφαλαιακή τους ενίσχυση.

Στην αγορά των Αθηνών η διαπραγμάτευση ξεκίνησε με μικρό πτωτικό χάσμα και σε 20 περίπου λεπτά, οι τιμές ανέβηκαν στην ημερήσια κορυφή.  Η τιμή ανοίγματος για τους ΓΔ και 25άρη ήταν οι 535,84 μονάδες, με κλείσιμο την προηγούμενη στις 539,81 και οι 1416,31 με προηγούμενο κλείσιμο  στις 1434,29 μονάδες αντίστοιχα, και δεν αποτέλεσαν  τοπικό max ή min. Γιατί ακολούθησε γρήγορα μια κατακόρυφη άνοδος που έφερε στις 10:48 το μέγιστο μέρας. Ήταν οι 1422,23 μονάδες για τον δείκτη των blue chip με μεταβολή -0,82% και οι 537,26 για τον ΓΔ που αντιστοιχούσαν σε μεταβολή -0,47%. Μετά ακολούθησε πλάγια πτωτική κίνηση με αποτέλεσμα ο ΓΔ παραμένοντας σε αρνητικό πεδίο και με την εμφάνιση έντονων ρευστοποιήσεων, στις 13:23 ορίστηκε το ελάχιστο μέρας στο πρώτο μέρος και ήταν οι 530,31 μονάδες που αντιστοιχούσαν  σε πτώση -1,76% ενώ για τον 25άρη ήταν οι 1401,45. Ακολούθησαν μετά χαμηλών όγκων συναλλαγές, με μια πλάγια νευρική πορεία του 25άρη σε επίπεδα που αντιστοιχούσαν σε πτώση πάνω από -2,2% και ως το -2,9%. Αλλά με την είσοδο των διαχειριστών του δολαρίου, άρχισε η αναζήτηση νεότερων χαμηλών και ορίστηκε στις 16:59 το ελάχιστο μέρας και ήταν οι 526,66 από 530,92 μονάδες που αντιστοιχούσαν  σε πτώση -2,3% ενώ για τον 25άρη ήταν οι 1384,97 από 1407,63 μονάδες (-3,44%).

Συγκεκριμένα από τις 16:35 ξεκίνησε πτωτική κίνηση ως την εγγραφή του ελάχιστου μέρας, που ήταν αρκετά χαμηλότερα από το ελάχιστο και το κλείσιμο της Δευτέρας.  Φαινόμενο που τονίζει την απουσία  ισορροπίας  που δεν κατάφεραν οι πωλητές με τους αγοραστές λες και δεν ήξεραν τι ζητάνε. Παρά την πτώση των δεικτών στην Ευρώπη, το αγοραστικό ενδιαφέρον για τις Τράπεζες είχε πλήρως αντικατασταθεί από πιέσεις σε όλες.

Η στατιστική εικόνα στο ΧΑ δεν άλλαξε ριζικά αν και επιδεινώθηκε, όπως προκύπτει από το πλήθος των ανοδικών (6 από 9) blue chip έναντι των καθοδικών (17 από 14) με δυο, τις ΕΛΠΕ  και ΜΟΗ, αμετάβλητες. Στις 40 μετοχές της κατάταξης με το μεγαλύτερο τζίρο μέρας, οι 10 είχαν άνοδο και 4 ήταν αμετάβλητες. Άρα, οι 26 από 40 ήταν πτωτικές.

Την ώρα που έκλεινε το ΧΑ, ο DΑΧ είχε μεταβολή -1,45%, ο CAC είχε μεταβολή -1,67%, με τον FTSE100 με μεταβολή +0,28%. Οι αγορές στις ΗΠΑ είχαν πτωτικό ξεκίνημα και συνέχισαν καθοδικά με αποτέλεσμα ο S&P500 και ο DOW Ind. Av να εμφανίζουν μεταβολές -0,81% και -0,63% αντίστοιχα. 

Στο ΧΑ ο ΓΔ οδηγήθηκε χαμηλότερα κατά -2,34% και έφθασε στις 527,16 από 539,81 μονάδες και ο 25άρης έκλεισε στις 1385,67 από 1434,29 με μεταβολή -3,34%. Οι δημοπρασίες δεν επέφεραν αλλαγή των τιμών στον ΓΔ και τον 25άρη, αφήνοντας τους τελικά κοντά στο κατώτερο της ημερήσιας διακύμανσης. 

Με κέρδη έκλεισαν οι κλάδοι Μέσων Ενημέρωσης +6,00% από -0,99% Εμπορίου +0,34% από -0,34%. Στον αντίποδα με απώλειες εμφανίστηκαν οι εταιρίες Τραπεζών -9,72% από -3,90%, ο 25άρης -3,34% από -1,22%, Πρώτων Υλών -2,75% από +2,56%, Τροφίμων Ποτών -2,61% από +0,38%, ο ΓΔ -2,34% από -0,91%, Χημικών -2,19% από -0,72%, Τεχνολογίας -1,25% από +0,18%, Κοινής Ωφέλειας -1,15% από -0,84%, Προσωπικά Οικιακά Είδη -1,03% από -1,98%, Βιομηχανικών Προϊόντων -0,84% από +0,25%, Τηλεπικοινωνιών -0,49% από -1,33%, Κατασκευές Υλικά -0,22% από -0,79%, Χρ/μικών Υπηρεσιών -0,12% από -0,28%, Ακίνητης Περιουσίας -0,06% από +0,79% Ταξίδια Αναψυχή -0,04% από +1,50%. Χωρίς μεταβολή εμφανίστηκαν οι εταιρίες των Ασφαλειών 0,00% από 0,00%,  Πετρελαίου Αερίου 0,00% από -1,46% και Υγείας +0,00% από 0,00%.

Για να συμβούν τα παραπάνω ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 45,600 από 40,887 εκατ. ευρώ και οι συναλλαγές με πακέτα είχαν αξία 5,374 από 0,631 εκατ. ευρώ. Στις μετοχές του 25άρη χωρίς να ληφθούν υπόψη τα πακέτα κατευθύνθηκαν 37,466 από 38,851 εκατ. ευρώ και στου FTSEM 1,692 από 1,083 εκατ. ευρώ. Η κεφαλαιοποίηση του ΧΑ οδηγήθηκε στα 38,019 από 38,929 δις ευρώ και ο συνολικός όγκος διαμορφώθηκε στα 97,753 από 89,981 εκατ. τεμάχια. Το πλήθος των ανοδικών ανήλθε σε 33 από 39 των καθοδικών σε 54 από 44 και ο αριθμός των σταθερών διαμορφώθηκε σε 16 από 15.

Τεχνική ανάλυση

Το καλό τεχνικό σενάριο:

Ο 25άρης στις 23/6 έκλεισε στις 1715,66 μονάδες και στη δεύτερη σύνοδο από αυτές που ακολούθησαν είχε πιάσει χαμηλό στις 1372 με κλείσιμο στις 1385,56. Μετά από πέντε ακόμα συνόδους χθες έγραψε χαμηλό ημέρας στις 1407,63 μονάδες και έκλεισε στις 1434,3. Αν συνεχιστεί η κάθοδος σήμερα το χαμηλό της 27/6 θα επανεμφανιστεί και πιθανά να λειτουργήσει ως στήριξη (διπλός πυθμένας).

Το κακό τεχνικό σενάριο:

Διαφορετικά, αν ο 25άρης δεν αντιδράσει όταν προσεγγίσει τις 1370 μονάδες, ανοίγει ο δρόμος για βόλτες κάτω από τις 1400 μονάδες με επόμενη στήριξη στη ζώνη μεταξύ των 1260 ως 1310 μονάδων.

Παρατηρήσεις εγχώριων αναλυτών

Ο  Γιάννης Βλαχάκης της Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ

Ενώ όλα έδειχναν ότι το ‘σκάφος’ των Αγορών ξεπερνούσε χωρίς μεγάλες αναταράξεις τα ‘απόνερα’ του ‘Brexit’, το ‘παγόβουνο’ των Ιταλικών Τραπεζών άρχισε να ξεπροβάλει απειλητικά στον ορίζοντα, ως ένας παράγοντας ικανός να απειλήσει για άλλη μία φορά τις αντοχές του σκάφους.

Ενόψει των “stress tests” των Ευρωπαϊκών (πλην Ελληνικών) Τραπεζών και των προβλημάτων που εμφανίζονται κυρίως στις Ιταλικές Τράπεζες αλλά και σε σειρά άλλων μεγάλων Ευρωπαϊκών Τραπεζών (Deutsche Bank, Credit Suisse κλπ), οι Διεθνείς Αγορές κρατούν επιφυλακτική στάση, με δεδομένη την πιθανότητα να υπάρχει ανάγκη για αυξήσεις κεφαλαίων μεγάλου μεγέθους, που δύσκολα θα μπορούν να καλυφθούν αποκλειστικά από Ιδιωτικά κεφάλαια.

Η Ελληνική Χρηματιστηριακή Αγορά, λόγω της γνωστής της ρηχότητας και στερούμενη προς το παρόν κάποιου εγχώριου καταλύτη ικανού να της δώσει κάποια αυτόνομη προοπτική, παρακολουθεί τις εξελίξεις στο διεθνές περιβάλλον, υφιστάμενη τις πιέσεις στις Τραπεζικές μετοχές οι οποίες από την αρχή της χρονιάς εμφανίζουν απώλειες της τάξης του 51%.

Έτσι οι προσδοκίες που είχαν διαμορφωθεί για θετικές εξελίξεις, μετά την ολοκλήρωση της αξιολόγησης του Ελληνικού προγράμματος, προσέκρουσαν σε τείχος αρνητικών διεθνών εξελίξεων, αντιστρέφοντας την βραχυπρόθεσμη δυναμική που διαμορφωνόταν μέχρι εκείνη την στιγμή.

Επομένως με βάση τα υπάρχοντα δεδομένα φαίνεται δύσκολο η Αγορά μας να ακολουθήσει βραχυπρόθεσμα ιδιαίτερα θετική πορεία.

Εκτιμάται ότι θα προσπαθήσει να διαμορφώσει ένα νέο εύρος διακύμανσης, μέχρι και τα μέσα του επόμενου μήνα, για να επανεκτιμήσει τα δεδομένα που θα έχουν προκύψει από τα “stress tests”.

Οι Τράπεζες φαίνεται ότι θα εξακολουθήσουν να είναι οι αρνητικοί πρωταγωνιστές, ενώ την ισορροπία στον Γενικό Δείκτη είναι πιθανόν να κρατούν, πέρα από τις γνωστές μη Τραπεζικές μετοχές του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης και οι μετοχές Κρατικού ενδιαφέροντος που συνδέονται με αποκρατικοποιήσεις.

Σημαντικό επίπεδο στήριξης για τον Γενικό Δείκτη εκτιμάται ότι είναι πέριξ των 510 μονάδων, ενώ για αντιστροφή της τάσης σε θετική απαιτείται υπέρβαση του επιπέδου των 570 μονάδων.

Σήμερα

Πτωτικές τάσεις επικράτησαν και σήμερα στα κυριότερα χρηματιστήρια στην Ασία, καθώς οι επενδυτές στρέφονται σε ασφαλέστερα «καταφύγια», εν μέσω της αναζωπύρωσης των ανησυχιών για την παγκόσμια οικονομία και το Brexit.

Στην Ιαπωνία, ο Nikkei 225 υποχώρησε κατά 1,85% στις 15.378 μονάδες, ενώ στη Νότια Κορέα, οKospi κατέγραψε πτώση κατά 1,88% στις 1.952 μονάδες. Στην Αυστραλία, ο ASX 200 σημείωσε απώλειες κατά 0,59% στις 5.197 μονάδες.

Στην Κίνα, το χρηματιστήριο της Σαγκάη ενισχύθηκε oριακά κατά 0,23% στις 3.013 μονάδες και τηςΣένζεν κατά 0,03% στις 518 μονάδες. Στο Χονγκ Κονγκ τέλος, ο Χανγκ Σενγκ εμφάνισε απώλειες κατά 1,61% στις 20.407 μονάδες.

Στο ταμπλό, οι μετοχές των Ηonda, Toyota και Nissan διολίσθησαν κατά 5,9%, 3,09% και 3,82% αντίστοιχα, δεχόμενες πιέσεις από την αύξηση του ιαπωνικού γεν – εξέλιξη, η οποία εκτιμάται ότι θα πλήξει τις εξαγωγές της χώρας.

Την ίδια ώρα, η τιμή του πετρελαίου κινείται σε θετικό έδαφος, καθώς τα συμβόλαια WTI ανακάμπτουν κατά 0,21% στα 46,70 δολάρια και τα συμβόλαια Brent κατά 0,29% στα 48,10 δολάρια. Χθες, τα συμβόλαια του «μαύρου χρυσού» κατακρημνίστηκαν άνω του 4%, λόγω των έντονων ανησυχιών για την παγκόσμια οικονομία.

Ειδήσεις από το εσωτερικό

Φιλόδοξοι στόχοι μείωσης των «κόκκινων» δανείων αναμένεται να τεθούν στις τράπεζες τον Σεπτέμβριο, με ορίζοντα την επόμενη τριετία και με «ποινολόγιο» αν δεν υλοποιηθούν.

Ο SSM και το, υπό νέα διοίκηση, Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας θα αυξήσουν την πίεση στον κλάδο ώστε να υπάρξει σημαντική αποκλιμάκωση των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων, αρχής γενομένης από το 2017, με τη χρήση πιο δραστικών εργαλείων αναδιάρθρωσης, ακόμη και πώλησης δανείων.

Οι επιπτώσεις του αποτελέσματος του δημοψηφίσματος της 23ης Ιουνίου θα μπορούσαν να αποδειχθούν σημαντικές για την Ελλάδα, προειδοποιεί η Eurobank, σε ειδική της μελέτη για την απόφαση των Βρετανών να αποχωρήσουν από την Ε.Ε.

Όπως αναφέρεται στην ανάλυση της τράπεζας, η Βρετανία αποτελεί έναν από τους σημαντικότερους χρηματοδότες του κοινοτικού προϋπολογισμού. Συνεπώς – εξηγεί – η αποχώρησή της ενδεχομένως να έχει άμεση επίπτωση στο μέγεθος του προϋπολογισμού, με αρνητικές συνέπειες για τα συνολικά κεφάλαια που είναι σήμερα διαθέσιμα για την Ελλάδα (περί τα 35 δισ. μέχρι το 2020).

Μάχη με τον χρόνο δίνει πλέον ο όμιλος Μαρινόπουλος, η διοίκηση του οποίου δηλώνοντας «προσηλωμένη στην ανάπτυξη μιας θετικής λύσης το συντομότερο δυνατόν» εμφανίζεται να διεξάγει ήδη συζητήσεις με όλα τα εμπλεκόμενα μέρη.  «Πραγματοποιούμε κάθε δυνατή προσπάθεια και παραμένουμε προσηλωμένοι στην ανάπτυξη μιας θετικής λύσης το συντομότερο δυνατόν. 

Την παραίτησή του από το διοικητικό συμβούλιο της MIG υπέβαλε ο Απόστολος Ταμβακάκης, όπως ανακοίνωσε η «Marfin Investment Group Ανώνυμος Εταιρεία Συμμετοχών». Ο κ. Ταμβακάκης ήταν ανεξάρτητο μη εκτελεστικό μέλος του δ.σ.

Περαιτέρω εξηγήσεις ζητεί το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας από την «Ελληνικός Χρυσός» σχετικά με την «τεχνική μελέτη μεταλλουργικής μονάδας χαλκού, χρυσού και θειικού οξέος Μαντέμ Λάκκου», σύμφωνα με σημερινή απόφαση του υπουργού Πάνου Σκουρλέτη.

Μοιραία αποδεικνύεται η υπερφορολόγηση και στον κλάδο των εταιρειών καυσίμων. Η εξέλιξη γύρω από την αίτηση υπαγωγής της Mamidoil-Jetoil στο άρθρο 99 του πτωχευτικού νόμου για προστασία έναντι των πιστωτών της απέκτησε εντελώς νέα διάσταση μετά το τραγικό περιστατικό της αυτοκτονίας του προέδρου της. 

Προς διαπραγμάτευση εισήχθησαν χθες οι 1.363.723 νέες, κοινές ονομαστικές μετοχές της Επιχειρήσεις Ήχου και Εικόνος Α.Ε., οι οποίες προέκυψαν από τη μετατροπή ισόποσων μη εισηγμένων προνομιούχων μετοχών. Η ονομαστική αξία της κάθε μετοχής ανέρχεται, σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση, στα 0,70 ευρώ. Μετά και την είσοδο των νέων μετοχών, οι συνολικές μετοχές της εταιρείες αριθμούν σε 48.184.910.

Πρόσθετη χρηματοδότηση, συνολικού ύψους 20 εκατ. δολαρίων, εξασφάλισε από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης (EBRD), η Energean Oil & Gas, στηρίζοντας μ’ αυτόν τον τρόπο τις έρευνες υδρογονανθράκων στην Λεκάνη του Πρίνου και τη Δυτική Ελλάδα. Η νέα χρηματοδότηση έρχεται σε συνέχεια του – ύψους 75 εκατ. δολαρίων – δανείου που συμφωνήθηκε πρόσφατα και είχε ως αντικείμενο το επενδυτικό πρόγραμμα για την περαιτέρω ανάπτυξη του πετρελαϊκού πεδίου του Πρίνου.

Ειδήσεις από το εξωτερικό

Αμετάβλητος παρέμεινε τον Ιούνιο, ο σύνθετος οικονομικός δείκτης ΡΜΙ της Μarkit, για τις χώρες της Ευρωζώνης. Συγκεκριμένα, διατηρήθηκε στις 53,1 μονάδες, παρά το γεγονός ότι οι αναλυτές ανέμεναν πτώση στις 52,8 μονάδες. Πάντως, οι 53,1 μονάδες συνιστούν το χαμηλότερο επίπεδο από το δ’ τρίμηνο του 2014. Ο δείκτης υπηρεσιών παράλληλα, υποχώρησε στις 52,8 μονάδες, έναντι 53,3 μονάδων τον Μάιο και 52,4 μονάδων των εκτιμήσεων των αναλυτών

Σε νέο ιστορικό χαμηλό υποχωρεί το κόστος δανεισμού των ΗΠΑ, καθώς οι επενδυτές στρέφονται στην ασφαλή αγορά των κρατικών ομολόγων.  Συγκεκριμένα, η απόδοση του 10ετούς αμερικανικού ομολόγου διολισθαίνει κατά 6 μονάδες βάσης, στο 1,378% – το χαμηλότερο επίπεδο όλων των εποχών. Μάλιστα, η σωρευτική μείωση, από την 23η Ιουνίου – ημέρα διεξαγωγής του βρετανικού δημοψηφίσματος – έως σήμερα, υπερβαίνει τις 35 μονάδες βάσης.

Για μία περίοδο «γεμάτη προκλήσεων» προειδοποιεί η Bank of England (ΒοΕ), στη έκθεσή της για τη Χρηματοπιστωτική Σταθερότερα, κρούοντας τον κώδωνα του κινδύνου για την πορεία του τραπεζικού κλάδου της χώρας. «Το τρέχον outlook (προοπτικές) για το τραπεζικό σύστημα της Βρετανίας ενέχει πλήθος προκλήσεων» τονίζει και εκτιμά ότι η επιδείνωση των βρετανικών assets (περιουσιακά στοιχεία) θα συνεχιστεί και το επόμενο διάστημα.

Στο χαμηλότερο επίπεδο από τις αρχές του 2013 διολίσθησε ο δείκτης υπηρεσιών PMI της Μarkit, για τη Βρετανία. Συγκεκριμένα, τον Ιούνιο, υποχώρησε στις 52,3 μονάδες έναντι 53,5 μονάδων τον Μάιο και 52,8 μονάδων των εκτιμήσεων των αναλυτών. Σημειώνεται ότι το 89% των δεδομένων συλλέχθηκε πριν το δημοψήφισμα της 23ης Ιουνίου.

Μερικές δεκάδες χιλιάδες μεταναστών τον χρόνο είναι ανεκτό επίπεδο για τη Μεγάλη Βρετανία, τόνισε η υπουργός Εσωτερικών, υποψήφια για την ηγεσία του Συντηρητικού Κόμματος και την πρωθυπουργία Τερέζα Μέι. Στη χώρα έχει αρχίσει συζήτηση για το περιεχόμενο της συμφωνίας αποχώρησης από την Ευρωπαϊκή Ένωση και το πώς θα διαμορφωθεί το καθεστώς έλευσης μεταναστών στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Κατά των μεθόδων της «διακυβερνητικής Ευρώπης» έστρεψαν τα πυρά τους ορισμένοι επικεφαλής των πολιτικών ομάδων στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, κατά τη συζήτηση που έγινε στην Ολομέλεια, παρουσία του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τούσκ και του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ.

Σε νέο χαμηλό 31 ετών κατακρυμνίστηκε η στερλίνα, εν μέσω της αναζωπύρωσης των ανησυχιών στις διεθνείς αγορές, μετά το δημοψήφισμα της 23ης Ιουνίου, το οποίο άνοιξε τον δρόμο για την αποχώρηση της Βρετανίας από την Ε.Ε.

Συγκεκριμένα, χθες στις 12:08, το βρετανικό νόμισμα διολίσθαινε κατά 1,20% στα 1,3129 δολάρια, ενώ ενδοσυνεδριακά, υποχώρησε ακόμη και στα 1,3114 δολάρια – το χαμηλότερο επίπεδο από το 1985.

Το νέο τραπεζογραμμάτιο των 50 ευρώ, το οποίο θα τεθεί σε κυκλοφορία στις 4 Απριλίου του 2017, παρουσίασε σήμερα η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ). Η εισαγωγή του νέου τραπεζογραμματίου εντάσσεται στην προσπάθεια της ΕΚΤ να καταστήσει ασφαλέστερα τα τραπεζογραμμάτια του ευρώ. Σημειώνεται ότι εκτός των 50 ευρώ, νέα τραπεζογραμμάτια θα εισαχθούν και για τα 5, 10 και 20 ευρώ.

Αύξηση σημείωσαν τον Μάιο του 2016, οι λιανικές πωλήσεις στις χώρες της Ευρωζώνης, σύμφωνα με στοιχεία της Eurostat.

Συγκεκριμένα, παρουσίασαν άνοδο κατά 0,4% έναντι του Απριλίου του 2016 και κατά 1,6% έναντι του Μαΐου του 2015. Στις χώρες της Ε.Ε., οι λιανικές πωλήσεις εμφάνισαν αύξηση κατά 0,4% και 2,8% αντίστοιχα. Η υψηλότερη μηνιαία άνοδος καταγράφηκε στη Σουηδία (2,1%) και την Εσθονία (1,5%), ενώ η μεγαλύτερη πτώση στην Πορτογαλία (1,7%) και τη Ρουμανία (1,6%).