Skip to main content

Μπάιντεν-Τάλσα: Μέτρα γεφύρωσης του «φυλετικού χάσματος πλούτου»

Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, θα ανακοινώσει νέα μέτρα που θα λάβει η κυβέρνησή του για να μειώσει το χάσμα του φυλετικού πλούτου, κατά τη διάρκεια του ταξιδιού στην Τάλσα της Οκλαχόμα, για να την 100η επέτειο από τη σφαγή των Αφροαμερικανών.

Ο κ. Μπάιντεν θα ανακοινώσει αύξηση του μεριδίου των ομοσπονδιακών συμβάσεων για μικρές, μειονεκτούσες επιχειρήσεις. την αντιστροφή δύο κανόνων στέγασης του κ. Τραμπ και την έναρξη μιας νέας πρωτοβουλίας για την αντιμετώπιση των ανισοτήτων στις εσωτερικές αξιολογήσεις.

Τα νέα μέτρα αντιπροσωπεύουν «ένα βήμα προς το καλό των ιδεών και των υποσχέσεων αυτού του έθνους σε σχέση με τη φυλετική ισότητα», δήλωσε τη Δευτέρα αξιωματούχος του Λευκού Οίκου κατά τη διάρκεια τηλεφωνικής κλήσης με δημοσιογράφους.

Στις 31 Μαΐου 1921, στη γειτονιά Γκρίνγουντ της Τάλσα, η οποία ήταν μια από τις πλουσιότερες Μαύρες κοινότητες της Αμερικής εκείνη την εποχή, συντελέστηκε μία από τις χειρότερες φυλετικές σφαγές στην ιστορία των ΗΠΑ. Εκατοντάδες Μαύροι κάτοικοι σκοτώθηκαν από υπερασπιστές της «λευκής υπεροχής» και χιλιάδες άλλοι εκτοπίστηκαν από πυρκαγιά.

Στον αιώνα μετά τη σφαγή της Τάλσα, οι μαύροι Αμερικανοί υπέστησαν διακρίσεις σε ολόκληρη την οικονομία των ΗΠΑ, στον τομέα της στέγασης, των τραπεζών και της απασχόλησης.

Η μέση καθαρή αξία των λευκών νοικοκυριών σήμερα είναι περίπου οκτώ φορές μεγαλύτερη από την καθαρή αξία των μαύρων νοικοκυριών, ένα χάσμα φυλετικού πλούτου που μεγάλωσε κατά τη διάρκεια της πανδημίας Covid-19.

Ο Τζο Μπάιντεν έκανε εκστρατεία για την προεδρία με αφορμή την αντιμετώπιση του συστημικού ρατσισμού και των ευκαιριών σε όλες τις πτυχές της αμερικανικής ζωής.

Οι προσπάθειες που θα ανακοινωθούν σήμερα Τρίτη, ανέφεραν αξιωματούχοι του Λευκού Οίκου, στοχεύουν συγκεκριμένα στην επέκταση των ιδίων κεφαλαίων και της πρόσβασης σε δύο βασικούς δημιουργούς πλούτου: ιδιοκτησία κατοικίας και ιδιοκτησία μικρών επιχειρήσεων.

Τι θα ανακοινώσει ο Μπάιντεν:

Τη δημιουργία μιας νέας διεπαγγελματικής πρωτοβουλίας για την αντιμετώπιση της ανισότητας στις εκτιμήσεις κατοικιών, με επικεφαλής τη Γραμματέα Στέγασης και Αστικής Ανάπτυξης (Housing and Urban Development, HUD) Μάρσια Φατζ. «Τα σπίτια και οι πλειονότητες των Μαύρων γειτονιών αποτιμώνται συχνά σε δεκάδες χιλιάδες δολάρια λιγότερο από ό, τι συγκρίσιμα σπίτια σε παρόμοιες, πλειοψηφίες λευκών κοινοτήτων», δήλωσαν αξιωματούχοι του Λευκού Οίκου. «Αυτή η προσπάθεια θα επιδιώξει να χρησιμοποιήσει, πολύ γρήγορα, τους πολλούς μοχλούς που διαθέτει η ομοσπονδιακή κυβέρνηση … για να ξεριζώσει τις διακρίσεις στη διαδικασία αξιολόγησης και αγοράς σπιτιού».

Το HUD θα εκδώσει δύο κανόνες περί νόμιμης στέγασης που αντιστρέφουν τις προσπάθειες που κατέβαλε το HUD κατά τη διάρκεια της κυβέρνησης Τραμπ. «Και στις δύο περιπτώσεις, το HUD κινείται για να επιστρέψει στις παραδοσιακές ερμηνείες του νόμου περί στέγασης», δήλωσαν αξιωματούχοι τη Δευτέρα. Οι νέοι κανόνες αποσκοπούν να «ξεκαθαρίσουν τον δρόμο για το HUD να επιβάλει πιο σθεναρά τον νόμο περί δίκαιης στέγασης», ανέφεραν.

Η διοίκηση θα ανακοινώσει έναν στόχο αύξησης του μεριδίου των ομοσπονδιακών συμβάσεων που ανατίθενται σε μικρές, μειονεκτούσες επιχειρήσεις (SDB) κατά 50% τα επόμενα 5 χρόνια. Επί του παρόντος, περίπου το 10% των ομοσπονδιακών συμβάσεων πηγαίνουν σε SDB ετησίως, συνολικού ύψους περίπου 50 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Αύξηση 50% έως το 2026 θα σήμαινε επιπλέον 100 δισεκατομμύρια δολάρια σε ομοσπονδιακές συμβάσεις που ανατέθηκαν σε SDB σε αυτήν την πενταετή περίοδο, ανέφεραν αξιωματούχοι.

Απουσιάζουν ιδιαίτερα από την ανακοίνωση του Μπάιντεν, ωστόσο, συγκεκριμένες ενέργειες σε δύο ζητήματα στο επίκεντρο της τρέχουσας συζήτησης σχετικά με τον τρόπο προώθησης της φυλετικής ισότητας στην οικονομία των ΗΠΑ: τη διαγραφή χρέους των φοιτητών και την αποζημίωση για δουλεία.

Ως υποψήφιος, ο Μπάιντεν δεσμεύτηκε να χρησιμοποιήσει ομοσπονδιακές εξουσίες για να ακυρώσει χιλιάδες δολάρια χρέους για κάθε μαθητή στην Αμερική. Αλλά μέχρι στιγμής, η διοίκησή του δεν έχει εκπονήσει σχέδιο ή χρονοδιάγραμμα για τον τρόπο εφαρμογής της διαγραφής (συγχώρεσης) χρέους.

Ορισμένοι οικονομολόγοι εκτιμούν ότι το χρέος φοιτητικών δανείων εξηγεί τόσο το ένα τέταρτο του χάσματος φυλετικού πλούτου μεταξύ λευκών και μαύρων ατόμων ηλικίας 30-35 ετών.

Οκ.  Μπάιντεν επίσης δεν έχει πει ακόμη ότι θα υποστηρίξει ένα νομοσχέδιο στο Κογκρέσο για την παροχή οικονομικών αποζημιώσεων στους απογόνους όσων ήταν δούλοι. Αντ ‘αυτού, ο Λευκός Οίκος λέει ότι ο Μπάιντεν υποστηρίζει την ιδέα μιας επιτροπής για τη μελέτη της πιθανότητας αποζημίωσης.

Κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στην Τάλσα, ο Μπάιντεν θα παρουσιάσει διάφορους τρόπους με τους οποίους η πρόταση για τις υποδομές ύψους 2 τρισεκατομμυρίων δολαρίων, το American Jobs Plan, θα μπορούσε να βοηθήσει στη μείωση του χάσματος φυλετικού πλούτου.

naftemporiki.gr με πληροφορίες από το CNBC