Skip to main content

Talk of the market: Οι θεσμικοί επενδύουν, οι ιδιώτες “κλειδώνουν” τη ρευστότητα

Με θετική προδιάθεση στο χρηματιστήριο αρχίζει ο Ιούνιος. Οι μετοχές διατήρησαν τη θετική δυναμική τους στο άνοιγμα της εβδομάδας, με σαφή υποστήριξη από τον τραπεζικό κλάδο. Ο Γενικός Δείκτης ενισχύθηκε χθες κατά 0,82% και ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης σημείωσε άνοδο 0,89%. Η αξία των συναλλαγών διαμορφώθηκε σε 45 εκατ. ευρώ.

Η ΤτΕ ανακοίνωσε ότι οι καταθέσεις νοικοκυριών και επιχειρήσεων αυξήθηκαν κατά 3,16 δισ. ευρώ σε μηνιαία βάση (+1,8%) τον Απρίλιο και διαμορφώθηκαν σε 167,8 δισ. ευρώ. Μετά από μήνες μείωσης, οι καταθέσεις της γενικής κυβέρνησης αυξήθηκαν επίσης κατά 203 εκατ. ευρώ, φτάνοντας τα 8,872 δισ. ευρώ. Σε ετήσια βάση, η αύξηση των ιδιωτικών καταθέσεων επιταχύνθηκε στο 14,5% από 13,6% το Μάρτιο του 2021. Οι καταθέσεις του ιδιωτικού τομέα σε ετήσια βάση αυξήθηκαν κατά 4,532 δισ. ευρώ ή κατά 2,8%.

Σειρά θεμάτων άνοιξαν οι επαγγελματίες της εστίασης σε συνάντηση που είχαν ο Γιώργος Καββαθάς (Πρόεδρος ΓΣΕΒΕΕ και ΠΟΕΣΕ) και ο Ιωάννης Χατζηθεοδοσίου (πρόεδρος ΕΕΑ) με τον υπουργό Εσωτερικών Μάκη Βορίδη και τον αναπληρωτή υπουργό Εσωτερικών, αρμόδιο για θέματα Αυτοδιοίκησης, Στέλιο Πέτσα. Στο επίκεντρο βρέθηκε η υποχρεωτική απαλλαγή από τα τέλη καταλήψεων κοινοχρήστων χώρων των δήμων και των ανταποδοτικών τελών καθαριότητας και ηλεκτροφωτισμού.

Η ΔΕΗ ανακοίνωσε ότι θα δώσει σε δημότες της Δυτικής Μακεδονίας και της Μεγαλόπολης την ευκαιρία να συμμετάσχουν στα ηλιακά φωτοβολταϊκά έργα 2,5-3 GW που θα αναπτυχθούν στις λιγνιτικές περιοχές μέσω της σταδιακής έκδοσης ειδικών χρηματοοικονομικών μέσων που αντιστοιχούν στο 5% αυτών των έργων. Έτσι δημιουργείται ευκαιρία για σημαντικές αποδόσεις των κατοίκων στις περιοχές που προωθείται απολιγνητοποίηση.

Η γενική συνέλευση της ΕΧΑΕ ενέκρινε τη διανομή μερίσματος για τη χρήση 2020 ύψους 0,07 ευρώ ανά μετοχή. Δικαιούχοι του μερίσματος είναι οι μερίδες πελάτη ή πελατείας εγγεγραμμένοι στο Σύστημα Άυλων Τίτλων (ΣΑΤ) κατά την Δευτέρα 7 Ιουνίου 2021 (αποκοπή Παρασκευή 4 Ιουνίου 2021 πριν από την έναρξη της συνεδρίασης). Από το συγκεκριμένο μικτό ποσό παρακρατείται ο αναλογών στο μέρισμα φόρος ποσοστού 5% (0,0035 ευρώ ανά μετοχή) και συνεπώς, το ποσό του μερίσματος που θα λάβουν οι δικαιούχοι θα ανέλθει στο καθαρό ποσό 0,0665 ευρώ ανά μετοχή. Η καταβολή του θα πραγματοποιηθεί στις 11 Ιουνίου 2021.

Η Generali ολοκλήρωσε την εξαγορά της ελληνικής θυγατρικής του ομίλου ΑΧΑ Ασφαλιστική Α.Ε. έναντι 167 εκατ. ευρώ, μετά την διασφάλιση όλων των απαραίτητων εγκρίσεων από τους αρμόδιους ρυθμιστικούς φορείς και την αρχή ανταγωνισμού και έτσι ξεκινά η 20ετής αποκλειστική συμφωνία διανομής Generali – Alpha Bank. 

H Space Hellas, Microsoft CSP Tier-1, πάροχος λύσεων Cloud της Microsoft στην Ελλάδα, την Κύπρο και τη Μάλτα, ολοκλήρωσε την πρώτη εγκατάσταση Azure Stack στην Cyprus Trading Corporation Plc (CTC), έναn από τους μεγαλύτερους εμπορικούς οργανισμούς στην Κύπρο, με κύκλο εργασιών πάνω από 300 εκατ. ευρώ, 1900 εργαζόμενους και με περισσότερες από 15 διαφορετικές εταιρείες

Η Alpha Trust Ανδρομέδα ΑΕΕΧ εμφάνισε στο α’ τρίμηνο του 2021 καθαρά κέρδη 758,26 χιλ. ευρώ, έναντι ζημιών 3,73 εκατ. ευρώ το αντίστοιχο τρίμηνο του 2020, με ακαθάριστα έσοδα 1,15 εκατ. ευρώ έναντι ζημιών 3,58 εκατ. ευρώ της αντίστοιχης περσινής περιόδου. Πηγή προέλευσης των ακαθάριστων εσόδων αποτελούν κατά βάση τα κέρδη από αποτίμηση χρεογράφων σε εύλογες αξίες με βάση τα ΔΠΧΑ και τα κέρδη από αγοραπωλησίες. Τα κέρδη προ φόρων ανήλθαν σε 761,49 χιλ. ευρώ έναντι ζημιών 3,73 εκατ. ευρώ της αντίστοιχης περσινής περιόδου και τα ταμειακά διαθέσιμα και ισοδύναμα ανέρχονταν σε 318,05 χιλ. ευρώ. Την περίοδο 1.1.2021 έως 31.3.2021 το χαρτοφυλάκιο της εταιρείας σημείωσε άνοδο 5,98% με εσωτερική αξία χαρτοφυλακίου (Ν.Α.V.) 13,45 εκατ. ευρώ.

naftemporiki.gr