Σημαντική άνοδο καταγράφει ο Γενικός Δείκτης στο Χρηματιστήριο Αθηνών, επιχειρώντας να «ξεκολλήσει» από τα χαμηλά του 2012 και να επιστρέψει σε ανοδική τροχιά, αξιοποιώντας και το θετικό διεθνές περιβάλλον.
Συγκεκριμένα, αυτή την ώρα (11.13), ο Γενικός Δείκτης ενισχύεται κατά 2,60% στις 535,63 μονάδες, με τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης να καταγράφει άνοδο κατά 3,30% στις 147,63 μονάδες. Ο τζίρος ανέρχεται στα 9,25 εκατ. ευρώ. Ανοδικά κινούνται 41 μετοχές, πτωτικά εννέα, ενώ τρεις παραμένουν αμετάβλητες.
Ο τραπεζικός δείκτης σημειώνει άνοδο κατά 4,10% στις 29,99 μονάδες, με το σύνολο των τραπεζικών μετοχών να εμφανίζει σημαντικά κέρδη. Ενδεικτικά, η Τρ. Πειραιώς ενισχύεται στο 6,04% , η Eurobank στο 3,96% , η Alpha Bank στο 4,43% και η Εθνική στο 5,33%.
Στο ταμπλό, άνοδο κοντά στο 4% σημειώνει η μετοχή του Ελλάκτωρ, ενώ άνω του 3% διαμορφώνονται τα κέρδη για τον ΟΤΕ. Ανοδικά κινείται και η μετοχή του ΟΛΠ (1,55%), όπως και της ΔΕΗ (2,21%).
Από το Νταβός της Ελβετίας, ως «σοβαρές» χαρακτήρισε ο πρόεδρος του Eurogroup,Γερούν Ντέισελμπλουμ, τις ελληνικές προτάσεις για το ασφαλιστικό σύστημα, προσθέτοντας ότι θα χρειαστούν ορισμένες εβδομάδες ακόμη προκειμένου να υπάρξει μία ολοκληρωμένη συμφωνία. «Αυτή τη στιγμή, στο τραπέζι υπάρχουν σοβαρές προτάσεις, οι οποίες διασφαλίζουν τη μακροπρόθεσμη βιωσιμότητα του συστήματος» σημείωσε ο Ντέισελμπλουμ, προσθέτοντας ωστόσο, ότι υπάρχουν ορισμένα βραχυπρόθεσμα προβλήματα, τα οποία καλούμαστε να επιλύσουμε.
«Αυτά δουλεύουμε τώρα και θα χρειαστούμε ορισμένες εβδομάδες ακόμη» συνέχισε ο πρόεδρος του Eurogroup, επαναλαμβάνοντας ότι το ασφαλιστικό σύστημα είναι μη βιώσιμο, καθώς απορροφά πολύτιμους πόρους από τον ετήσιο προϋπολογισμό. Σχετικά με τη συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα, εμφανίστηκε αρκετά αισιόδοξος, ενώ όσον αφορά στο χρέος, κατέστησε σαφές ότι η Ελλάδα θα πρέπει να πληροί ορισμένες προϋποθέσεις, προτού ανοίξει η συγκεκριμένη συζήτηση.
Την αισιοδοξία του για την ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος εξέφρασε και ο διοικητής της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι, στο πλαίσιο του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ, το οποίο διεξάγεται στο Νταβός της Ελβετίας. Συγκεκριμένα, ο επικεφαλής της ΕΚΤ κατέστησε σαφές ότι αυτή τη στιγμή, οι διαπραγματεύσεις μεταξύ Αθήνας και θεσμών επικεντρώνονται στα εξής θέματα: α) Δημοσιονομικοί στόχοι 2018 – 2019, β) Συνταξιοδοτική μεταρρύθμιση, η οποία, κατά τον Ντράγκι, συνιστά το σημείο – κλειδί και γ) Μεταρρύθμιση του τραπεζικού συστήματος, καθώς τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια παραμένουν σε υψηλά επίπεδα.
«Είμαι βέβαιος ότι στο τέλος, θα υπάρξει συμφωνία και η πρώτη αξιολόγηση θα ολοκληρωθεί σύντομα» πρόσθεσε και επανέλαβε ότι η ελληνική οικονομία έχει τις δυνατότητες να επιστρέψει στην ομαλότητα. «Η ελληνική κυβέρνηση έχει κάνει σημαντική πρόοδο στις μεταρρυθμίσεις και στη δημοσιονομική προσαρμογή» κατέληξε σχετικά ο Ντράγκι.
Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο παραμένει σε ετοιμότητα να συνεχίσει να στηρίζει την Ελλάδα, υπό την προϋπόθεση όμως να υπάρξει «σημαντική» ελάφρυνση του ελληνικού χρέους από τους Ευρωπαίους εταίρους, ανακοίνωσε το ΔΝΤ μετά από την ολοκλήρωση της συνάντησης μεταξύ της γενικής του διευθύντριας Κριστίν Λαγκάρντ και του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, στο περιθώριο των εργασιών του Νταβός, την Πέμπτη. Το Ταμείο στέκεται και στην ανάγκη υλοποίησης μεταρρυθμίσεων με ιδιαίτερη αναφορά στο ασφαλιστικό.
Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο (Ε.Κ.) προστίθεται στο «κουαρτέτο» με εποπτικό ρόλο για την εφαρμογή του προγράμματος «μακροοικονομικής προσαρμογής στην Ελλάδα», όπως αποφάσισε την Πέμπτη στο Στρασβούργο η Διάσκεψη των Προέδρων των πολιτικών ομάδων του Ε.Κ. Το θέμα τέθηκε στη Διάσκεψη, ύστερα από πρόταση του επικεφαλής των Φιλελευθέρων και Δημοκρατών (ADLE) Γκι Φερχόφστατ. Σύμφωνα με την απόφαση, η κοινοβουλευτική Επιτροπή Οικονομικής και Νομισματικής Πολιτικής θα έχει έναν ρόλο δημοκρατικού ελέγχου. Θα επικουρείται από ομάδα εργασίας 30 ευρωβουλευτών «Financial Assistance working-Group» (FAWG).
Στην πρόσληψη 170 ατόμων σε βάθος τριετίας θα προχωρήσουν τα Ελληνικά Πετρέλαια ΕΛΠΕ+2,28% σύμφωνα με σχετική απόφαση που ελήφθη κατά τη συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου. Σημειώνεται ότι στο β’ εξάμηνο του 2015 πραγματοποιήθηκαν 84 προσλήψεις, ενώ, όπως σημειώνεται σε σχετική ανακοίνωση, «με την ολοκλήρωση του τριετούς πλάνου, θα βελτιωθούν σημαντικά οι δείκτες απασχόλησης, καθιστώντας εφικτή την εφαρμογή του εκπαιδευτικού προγράμματος για την ενίσχυση της κουλτούρας ασφάλειας, χωρίς επίπτωση στην παραγωγική διαδικασία».
Κατά 200 εκατ. ευρώ μείωσε η ΕΚΤ το ανώτατο όριο χρήσης του Έκτακτου Μηχανισμού Ρευστότητας (ELA) για τις ελληνικές τράπεζες. Πλέον, το ανώτατο όριο χρήσης του ELA ανέρχεται στα 71,8 δισ. ευρώ. Η μείωση αντανακλά τη βελτίωση της ρευστότητας των ελληνικών τραπεζών, στο πλαίσιο της υποχώρησης της αβεβαιότητας και της σταθεροποίησης των ροών καταθέσεων του ιδιωτικού τομέα.
naftemporiki.gr