Skip to main content

Ανάμεσα σε Μόσχα και Ουάσιγκτον η Τουρκία προσπαθεί να προστατεύσει τη λίρα

Η Άγκυρα σχεδιάζει να διπλασιάσει τον φόρο για την αγορά ξένων νομισμάτων στο 0,2%, σε μία προσπάθεια να ανακόψει την στροφή των Τούρκων στα δολάρια και το ευρώ. Στόχος να προστατεύσει το τουρκικό νόμισμα από ένα ξεπούλημα σε περίπτωση νέων γεωπολιτικών εντάσεων. 

Σύμφωνα με το Reuters, το οποίο επικαλείται δύο πηγές με γνώση των σχεδίων, η σχετική πρόταση του υπουργείου Οικονομικών είναι σχεδόν έτοιμη και θα παρουσιαστεί στη Βουλή μέσα στις επόμενες εβδομάδες.

Δεν είναι η πρώτη φορά που η τουρκική κυβέρνηση παρεμβαίνει για να στηρίξει τη λίρα. Τον Μάιο επέβαλε τον συγκεκριμένο φόρο ενώ έως τότε οι συναλλαγές νομισμάτων δεν επιβαρύνονταν και παράλληλα έλαβε σειρά ανορθόδοξων μέτρων για να αποκρούσει τις «επιθέσεις κερδοσκόπων», όπως τις χαρακτήριζε, στο τουρκικό νόμισμα. Οι κινήσεις της απέδωσαν μόνο για λίγο. 

Τις τελευταίες ημέρες στον απόηχο της συνάντησης Ερντογάν- Τραμπ στην Οσάκα η λίρα είχε επιδοθεί σε ράλι, καθώς δόθηκε η εντύπωση ότι η Τουρκία γλίτωσε την επιβολή αμερικανικών κυρώσεων για την αγορά των S- 400.

Στέιτ Ντιπάρτμεντ και Κογκρέσο, ωστόσο, χρησιμοποιώντας πολύ διαφορετική γλώσσα σε σχέση με εκείνη του Αμερικανού προέδρου, ξεκαθάρισαν ότι η αγορά του ρωσικού συστήματος σημαίνει κυρώσεις. Από την πλευρά του και το Πεντάγωνο διεμήνυσε πως «δεν έχει αλλάξει τίποτα» στη στάση της Ουάσιγκτον και πως ενδεχόμενη απόκτηση του ρωσικού συστήματος θα οδηγήσει στην αποπομπή της Άγκυρας από το πρόγραμμα των μαχητικών F-35.

Δεν είναι ξεκάθαρο πώς θα εξελιχθεί η αντιπαράθεση με την Ουάσιγκτον. Αν ωστόσο γίνει πραγματικότητα το αρνητικό για την Άγκυρα σενάριο, η λίρα θα μπορούσε να δεχθεί σφυροκόπημα ανάλογο με εκείνο του περασμένου καλοκαιριού.

naftemporiki.gr