Skip to main content

ΕΥ: 24 νέες ΑΞΕ το 2017 στην Ελλάδα – Έφεραν 1.194 νέες θέσεις εργασίας

Από 13 σε 24 αυξήθηκε ο αριθμός των Άμεσων Ξένων Επενδύσεων (ΑΞΕ) στην Ελλάδα το 2017, δημιουργώντας 1.194 νέες θέσεις εργασίας, σύμφωνα με την ετήσια έκθεση της ΕΥ «European attractiveness survey».

Ο μεγαλύτερος αριθμός των ΑΞΕ (8) προήλθε από τις ΗΠΑ, ενώ τρεις έγιναν από το Ηνωμένο Βασίλειο, και από δύο από Ολλανδία, Γερμανία, Σουηδία και Δανία. Οι κλάδοι που προσέλκυσαν τις περισσότερες ΑΞΕ είναι η αγροτική παραγωγή και τα τρόφιμα (7), οι επαγγελματικές υπηρεσίες (4), οι μεταφορές και τα logistics (3), και η ψηφιακή τεχνολογία (3).

Σχολιάζοντας τα ευρήματα της έρευνας, ο διευθύνων σύμβουλος της ΕΥ Ελλάδος, Παναγιώτης Παπάζογλου, δήλωσε: «Η αύξηση των ΑΞΕ που καταγράφει η έρευνα της ΕΥ για το 2017 αποτελεί μια θετική εξέλιξη. Με την ολοκλήρωση των προγραμμάτων στήριξης και την έξοδο από την εποχή της αβεβαιότητας, η χώρα μας έχει τη δυνατότητα να τοποθετηθεί σε μία καλή θέση μεταξύ των ελκυστικότερων επενδυτικών προορισμών στην Ευρώπη, υπό την προϋπόθεση ότι θα παραμείνει προσηλωμένη στις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις και θα δημιουργήσει ένα πραγματικά φιλικό επενδυτικό περιβάλλον».    

Σε ιστορικά υψηλά επίπεδα οι επενδύσεις στην Ευρώπη το 2017, παρά τις σοβαρές γεωπολιτικές ανησυχίες

Σύμφωνα με την έκθεση της ΕΥ, η Ευρώπη προσέλκυσε επίπεδα ρεκόρ άμεσων ξένων επενδύσεων (ΑΞΕ) το 2017, με 6.653 έργα. Ωστόσο, εξαιτίας της ενίσχυσης των γεωπολιτικών ανησυχιών, η αύξηση των επενδύσεων στην Ευρώπη επιβραδύνθηκε για πρώτη φορά μετά από τρία χρόνια (σε 10%), έχοντας επιτύχει κατά μέσο όρο αύξηση κατά 15% την τελευταία τριετία. Παράλληλα, η διάθεση των επενδυτών εμφανίζεται περισσότερο αισιόδοξη, με το 50% των 500 επενδυτών που συμμετείχαν στην έρευνα (έναντι 35% το 2017) να εκτιμά ότι η ελκυστικότητα της Ευρώπης θα βελτιωθεί κατά το 2018. 

Η αβεβαιότητα γύρω από το Brexit πλήττει τις ΑΞΕ προς το Ηνωμένο Βασίλειο, το οποίο, όμως, παρέμεινε κορυφαίος επενδυτικός προορισμός το 2017. Παράλληλα, αυξάνονται οι ΑΞΕ προς τη Γαλλία, με το Παρίσι να εκτοπίζει το Λονδίνο από την πρώτη θέση ως δημοφιλέστερη πόλη μεταξύ των επενδυτών.

Εξάλλου, κατά την έρευνα, οι επιχειρήσεις των ΗΠΑ παραμένουν οι μεγαλύτεροι επενδυτές στην Ευρώπη, ενώ η ψηφιακή οικονομία αναδεικνύεται σε βασική κινητήρια δύναμη για τη μελλοντική ανάπτυξη.