Skip to main content

Νέο σκηνικό στη βιομηχανία θεάματος και streaming

Από την έντυπη έκδοση

Της Νικόλ Λειβαδάρη
[email protected]

Τη νέα τάξη πραγμάτων στην παγκόσμια βιομηχανία θεάματος και streaming, αλλά και τη φρενήρη κούρσα ανταγωνισμού στον κλάδο ήρθε να επισφραγίσει το mega deal εξαγοράς των MGM Studios από την Amazon.

Σε πρώτο χρόνο, όπως επισημαίνουν οι αναλυτές στο Reuters, το deal των 8,45 δισ. δολαρίων είναι η απάντηση και η ρελάνς της Amazon στην έτερη συμφωνία-μαμούθ του κλάδου, εκείνη που έκλεισε πριν από δέκα ημέρες μεταξύ AT&T Time Warner και Discovery.

Σε δεύτερο επίπεδο, και στο μεγάλο κάδρο της παγκόσμιας κούρσας του ψυχαγωγικού περιεχομένου και των υπηρεσιών streaming, η εξαγορά της MGM από την Amazon θεωρείται ένα ακόμη βήμα συσπείρωσης στον κλάδο – και σίγουρα όχι το τελευταίο, καθώς προβλέπεται ντόμινο συγχωνεύσεων. Στο δε στόχαστρο αυτών των συγχωνεύσεων και εξαγορών βρίσκονται οι παλαιοί μεγάλοι παραγωγοί τηλεοπτικού και κινηματογραφικού περιεχομένου, καθώς αφενός οι ταινιοθήκες τους και αφετέρου η τεχνογνωσία τους στην παραγωγή θεωρούνται ο «θησαυρός» που θα επιτρέψει στους κολοσσούς των online υπηρεσιών όπως η Amazon να «χτυπήσουν» ανταγωνιστικά και στα ίσα τους παγιωμένους παίκτες και ηγέτες του κλάδου – το Netflix και την Disney+.

«Η πραγματική χρηματοοικονομική αξία πίσω από αυτή τη συμφωνία είναι ο θησαυρός δικαιωμάτων καταλόγου της εταιρείας, τον οποίο φιλοδοξούμε να αναπλαισιώσουμε και να αναπτύξουμε μαζί με την ταλαντούχα ομάδα της MGM» δήλωσε χαρακτηριστικά μετά την ανακοίνωση της συμφωνίας ο Μάικ Χόπκινς της Prime Video των Amazon Studios.

Η κούρσα εξασφάλισης premium περιεχομένου, αλλά και του ανθρώπινου δυναμικού που μπορεί να παράξει αυτό το περιεχόμενο εντάθηκε, όπως τονίζουν οι αναλυτές, μετά την «απογείωση» που γνώρισε η αγορά ψυχαγωγίας streaming στη διάρκεια της πανδημίας.

Τι αποκτά με 8,45 δισ. δολ.

Mε τη συμφωνία των 8,45 δισ. δολαρίων, η Amazon θα αποκτήσει τα δικαιώματα για περισσότερες από 4.000 ταινίες και 17.000 τηλεοπτικές εκπομπές από την MGM. Εκτός από τις σειρές ταινιών «Τζέιμς Μποντ» -που είναι η «ναυαρχίδα» της εταιρείας- και «Ρόκι», ο κατάλογος του στούντιο περιλαμβάνει ταινίες όπως «Η σιωπή των αμνών», τις σειρές «Ροζ Πάνθηρας» και «Legally Blonde», καθώς και δημοφιλείς παραγωγές της μικρής οθόνης, όπως τα «The Handmaid’s Tale», «The Voice» και «The Real Housewives of Beverly Hills».

Ωστόσο, οι συμφωνίες του στούντιο MGM με άλλους διανομείς θα μπορούσαν να δημιουργήσουν προβλήματα στη συμφωνία με την Amazon. Σύμφωνα με το περιοδικό «Variety», η Eon Productions, η οποία έχει μερίδιο στις ταινίες του Τζέιμς Μποντ και ασκεί «πρωτοφανή έλεγχο» στο franchise, θα μπορούσε να αποτελέσει «αγκάθι» για την Amazon όσον αφορά τη διανομή των ταινιών του πράκτορα 007, ενώ ανοιχτό είναι το ενδεχόμενο να μπλοκάρει την προβολή νέων ταινιών στο Amazon Prime, προωθώντας τες απευθείας στις κινηματογραφικές αίθουσες.

Παρά ταύτα, ο δρόμος των μεγάλων συγχωνεύσεων μόλις άνοιξε και ήδη όλοι οι παίκτες παίρνουν θέσεις. Άλλωστε, και πριν από τα δύο deals Αmazon-MGM και AT&T-Discovery, είχαν προηγηθεί η συμμαχία του Netflix με τη Sony Pictures, καθώς και η επένδυση της Disney+ στον «μαγικό κόσμο» των Star Wars και της Marvel.