Από την έντυπη έκδοση
Του Αντώνη Τσιμπλάκη
[email protected]
Ανοδικό ρεύμα για τον ελληνικό τουρισμό αναμένεται να δημιουργήσουν από Αμερική και Ρωσία οι πολιτικές που θέλει να ακολουθήσει ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος ανέλαβε τα καθήκοντά του την περασμένη Παρασκευή. Ο νέος κάτοικος του Λευκού Οίκου έχει δηλώσει ότι στόχος του είναι να ενδυναμώσει την οικονομία της χώρας, αλλά και να εξομαλύνει τις σχέσεις με τη Ρωσία. Όπως επισημαίνει στη «Ν» ο πρόεδρος του ΣΕΤΕ Ανδρέας Ανδρεάδης, εφόσον ο κ. Τραμπ υλοποιήσει το πρόγραμμά του, ο ελληνικός τουρισμός, είτε άμεσα είτε έμμεσα, θα είναι ωφελημένος.
«Η οικονομία της Αμερικής είναι σε πολύ πιο υγιή κατάσταση από ό,τι ήταν πριν από οκτώ χρόνια. Ο Τραμπ, όπως φαίνεται, θέλει να απομονώσει Κίνα, Γερμανία και Μεξικό, που είναι οι τρεις βασικές χώρες που εξάγουν στην Αμερική. Η προσπάθειά του θα είναι να πιέσει τις χώρες αυτές με στόχο να μειώσει τις εξαγωγές προς τις ΗΠΑ» σημειώνει ο κ. Ανδρεάδης, ενώ προσθέτει ότι η πολιτική ενίσχυσης της αμερικανικής οικονομίας που θέλει να εφαρμόσει ο νέος πρόεδρος θα κάνει πιο εφικτό, σε οικονομικό επίπεδο, το ταξίδι από τις ΗΠΑ προς την Ευρώπη.
Σε δεύτερο στάδιο και πάντα σε ό,τι αφορά τον τουρισμό, μια πιθανή προσέγγιση Ρωσίας και Αμερικής αναμένεται να επιδράσει θετικά. Αν αρθούν ή χαλαρώσουν οι κυρώσεις που έχουν επιβληθεί στη Ρωσία, σημειώνει ο κ. Ανδρεάδης, θα γίνει πιο εύκολο να έρθουν οι Ρώσοι τουρίστες στη χώρα μας αφού θα δυναμώσει το ρούλβι, ενώ μια πιθανή από κοινού λύση στο ζήτημα της Συρίας θα αλλάξει προς το θετικότερο την εικόνα ολόκληρης της περιοχής της Ανατολικής Μεσογείου. «Ο συνδυασμός των πολιτικών αυτών θα έχει θετικό αντίκτυπο για τη χώρα μας, με την υποσημείωση ότι θα εφαρμοστούν οι πολιτικές αυτές. Αυτή τη στιγμή δεν έχουμε εικόνα για τις κινήσεις που θα κάνει, αλλά και για τις αντιδράσεις που μπορεί να προκαλέσουν».
Και αυτό γιατί σε περίπτωση που οι ΗΠΑ κηρύξουν «εμπορικό πόλεμο» σε Κίνα και Γερμανία ενδεχομένως στο τέλος της ημέρας να καταγράψουμε απώλειες. Τόσο από τη Γερμανία, που είναι η μεγαλύτερη τουριστική δεξαμενή για τη χώρα μας, όσο και από την Κίνα, για την οποία έχουμε πολύ υψηλές προσδοκίες, αν και η προσέγγιση των Κινέζων τουριστών έχει μεγάλο βαθμό δυσκολίας.
Τα ζητήματα
Στο εσωτερικό της χώρας, και παρά τα ενθαρρυντικά μηνύματα που έρχονται από το εξωτερικό για την πορεία του τουρισμού τη φετινή χρονιά, οι προκλήσεις είναι πολλές. Καταρχήν τα συμβόλαια για το 2018, τονίζει ο κ. Ανδρεάδης, είναι ακόμα στον αέρα, λόγω του τέλους διανυκτέρευσης που πρόκειται να ισχύσει από τον επόμενο χρόνο, ενώ το ήδη υπεροφορολογημένο τουριστικό προϊόν θα επιβαρυνθεί περαιτέρω με μια πιθανή αύξηση κατά μια μονάδα του μεσαίου συντελεστή ΦΠΑ. Το τέλος διανυκτέρευσης θα κυμαίνεται από 0,5 έως τέσσερα ευρώ ανά δωμάτιο ανά διανυκτέρευση, χωρίς να διαχωρίζει περιοχές αλλά και εποχές. Ο πρόεδρος του ΣΕΤΕ φέρνει ως παράδειγμα ένα-δύο ξενοδοχεία. Ένα ξενοδοχείο 4* στη Φλώρινα τον Απρίλιο και ένα ξενοδοχείο 4* στη Μύκονο τον Αύγουστο. Η χρέωση στα δύο ξενοδοχεία θα είναι η ίδια. Μόνο που στην περίπτωση του ξενοδοχείου της Φλώρινας η αύξηση που θα επιφέρει θα είναι της τάξης του 10% και της Μυκόνου της τάξης του 0,5%. Κίνδυνοι όμως υπάρχουν και από τις εξελίξεις με τις συνεχόμενες επιθέσεις στην Τουρκία, ενώ και το προσφυγικό ζήτημα δεν φαίνεται να έχει αντιμετωπιστεί με επιτυχία.
«Όλα αυτά διαμορφώνουν ένα αντιεπενδυτικό και ασαφές πλαίσιο για τον προγραμματισμό των tour operators για το επόμενο διάστημα στο κλείσιμο των αεροπορικών θέσεων», αναφέρει ο κ. Ανδρεάδης και προσθέτει: «Αυτή τη στιγμή είμαστε πολύ τυχεροί γιατί το ευρώ είναι σε περίοδο πτώσης και το γεγονός αυτό σε έναν βαθμό έχει καλύψει τη διαφορά από την υπερφορολόγηση. Μόλις ανέβει το ευρώ, θα φανεί η διαφορά της Ελλάδας».
Οι προκρατήσεις
Ιδιαίτερα θετικά για τον ελληνικό τουρισμό είναι τα πρώτα, μικρά δείγματα στις προκρατήσεις. Για παράδειγμα η αύξηση στη Γερμανία είναι σε διψήφιο αριθμό σε σχέση με πέρυσι, αλλά αφορά μικρό δείγμα, μόλις το 15% της συνολικής κίνησης που αναμένουμε.
Θετικά είναι τα μηνύματα και από Βέλγιο και Ολλανδία με διψήφιες αυξήσεις στις προκρατήσεις, ενώ και στην Αγγλία η αύξηση είναι πάνω από 10%. Η Ρωσία επίσης πάει πολύ καλά, αφού η άνοδος ξεπερνά το 15%. «Σε αντίθεση με πέρυσι οι κρατήσεις έρχονται νωρίς και αυτό είναι καλό σημάδι για τα έσοδα. Γιατί όσο περισσότερες είναι οι κρατήσεις στην αρχή τόσο μικρότερες είναι οι προσφορές στο τέλος της σεζόν» αναφέρει ο κ. Ανδρεάδης και προσθέτει: «Ακόμα και με εκτεταμένο early booking, λογικά θα έχουμε αύξηση των εσόδων».