Skip to main content

Ρεκόρ εξαγορών στην Ασία, παρά την κινεζική οπισθοχώρηση

Μεγάλες συμφωνίες στην Ιαπωνία και την Ινδία ανέβασαν τον όγκο των εξαγορών και συγχωνεύσεων στην περιοχή Ασίας- Ειρηνικού σε επίπεδα ρεκόρ το πρώτο εξάμηνο. Τη δυναμική δεν ανέκοψε ούτε η οπισθοχώρηση των κινεζικών εταιρειών, που δέχονται πιέσεις από το Πεκίνο, αλλά και τις ξένες κυβερνήσεις να περιορίσουν τις φιλοδοξίες τους στο εξωτερικό. 

Σύμφωνα με στοιχεία, που συγκέντρωσε το Bloomberg, οι εταιρείες της περιοχής Ασίας- Ειρηνικού συμμετείχαν σε συμφωνίες εξαγορών και συγχωνεύσεων αξίας 734 δισ. δολαρίων. Πρόκειται για αύξηση της τάξης του 38% σε σχέση με το αντίστοιχο περσινό διάστημα και το υψηλότερο ποσοστό όλων των εποχών. 

Σε μία προσπάθεια να ανακόψει την φυγή κεφαλαίων, η κινεζική κυβέρνησε έθεσε αυστηρούς περιορισμούς στις άμεσες επενδύσεις σε ακίνητα, ξενοδοχεία, κινηματογράφους και αθλητικές ομάδες. Ωστόσο υπήρξαν άλλοι να καλύψουν το κινεζικό κενό. Η ιαπωνική Takeda Pharmaceutical έκλεισε ένα από τα πιο εντυπωσιακά deal της χρονιάς αποκτώντας τον έλεγχο της Shire έναντι 62 δισ. δολαρίων. Πρόκειται για την μεγαλύτερη εξαγορά ιαπωνικής εταιρείας στο εξωτερικό. Στις συμφωνίες που ξεχωρίζουν περιλαμβάνεται και η απόφαση της Walmart να εξαγοράσει μερίδιο ύψους 16 δισ. δολαρίων στην Flipkart Group της Ινδίας. 

Η τάση φαίνεται να έχει συνέχεια και στο δεύτερο εξάμηνο. Την Πέμπτη η Taiyo Nippon Sanso, ιαπωνική εταιρεία, που προμηθεύει την βιομηχανία χάλυβα, συμφώνησε να εξαγοράσει τις ευρωπαϊκές δραστηριότητες της Praxair έναντι 5 δισ. ευρώ. 

Πηγή: Bloomberg