Skip to main content

Ο εμπορικός πόλεμος «κόβει την όρεξη», ρίχνει τις τιμές των τροφίμων

Οι δυσμενείς καιρικές συνθήκες σε αρκετές από τις μεγάλες παραγωγούς σιτηρών και άλλων βασικών ειδών διατροφής διατηρούσαν το πρώτο πεντάμηνο του έτους σε τροχιά ανόδου τις διεθνείς τιμές των τροφίμων. Το σκηνικό άλλαξε άρδην τον Ιούνιο, με τις τιμές να καταγράφουν για πρώτη φορά φέτος πτώση τόσο σε μηνιαία όσο και ετήσια βάση. Αιτία δεν είναι άλλοι από τις εντεινόμενες εμπορικές διαμάχες, που αναγκάζουν αναδυόμενες και άλλες οικονομίες- εισαγωγείς να περιορίσουν τις αγορές τους. 

Με τη ζήτηση σε κάμψη, ο δείκτης τιμών τροφίμων του Οργανισμού Τροφίμων και Γεωργίας (FAO) κατέγραψε τον περασμένο μήνα πτώση 1,3% σε σχέση με τον Μάιο και ήταν 1% χαμηλότερα σε σχέση με τον Ιούνιο του 2017. «Στις περισσότερες αγορές βλέπουμε μία πιο αδύναμη ζήτηση και πτώση των τιμών εξαιτίας των εντεινόμενων εμπορικών αντιπαραθέσεων» αναφέρει ο FAO στην έκθεσή του.

Πάντως η πτώση είναι μάλλον μία πρώτη αντίδραση. Το προσεχές διάστημα οι τιμές ορισμένων προϊόντων θα μπορούσαν να εκτιναχθούν στα ύψη εξαιτίας ακριβώς του εμπορικού πολέμου. Στη σχετική προειδοποίηση προέβη πρόσφατα το Σύστημα Πληροφοριών για την Αγορά Αγροτικών Προϊόντων (AMIS), που στηρίζεται από την ομάδα των G20. «Βραχυπρόθεσμα οι επιπτώσεις του εμπορικού πολέμου θα είναι τεράστιες. Εξαγωγείς και εισαγωγείς θα πρέπει να προσαρμοστούν, καθώς το κόστος των συναλλαγών αναμένεται να αυξηθεί σημαντικά» ανέφερε.

Σύμφωνα με το AMIS  οι Αμερικανοί παραγωγοί θα υποφέρουν από τις χαμηλότερες τιμές πώλησης βραχυπρόθεσμα, αλλά μεσοπρόθεσμα το μέγαλο τους πρόβλημα θα είναι το πολύ υψηλό κόστος παραγωγής. Με τις τιμές σιτηρών να κινούνται ανοδικά, θα ανεβαίνει και το κόστος για την εκτροφή ζωντανών. 

Το αυξημένο κόστος παραγωγής συρρικνώνει τα περιθώρια κέρδους, αφού δεν είναι πάντα δυνατή η πλήρης μετακύλισή του στους καταναλωτές. Όπως προκύπτει από στοιχεία του αμερικανικού υπουργείου Γεωργίας τα κέρδη των Αμερικάνων αγροτών κινούνται φέτος στα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων 12 ετών. Οι αμερικανικές εξαγωγές σόγιας και άλλων σιτηρών αναμένεται να δεχθούν το μεγαλύτερο πλήγμα, αλλά δεν περιορίζεται η ζημιά μόνο εκεί. Ένας στους τέσσερις χοίρους, που εκτρέφονται στις ΗΠΑ εξάγονται και η Κίναι είναι ο μεγαλύτερος αγοραστής χοιρινού στον κόσμο. 

naftemporiki.gr με πληροφορίες από Financial Times