Skip to main content

120 δόσεις και για εταιρείες με έσοδα μέχρι 2.000.000 ευρώ

Από την έντυπη έκδοση

Τη δυνατότητα και στις εταιρείες με ετήσια ακαθάριστα έσοδα μέχρι 2.000.000 ευρώ να ρυθμίσουν τις ληξιπρόθεσμες οφειλές τους προς το Δημόσιο σε έως και 120 μηνιαίες δόσεις αποφάσισε να δώσει η κυβέρνηση. Είχαν προηγηθεί έντονες αντιδράσεις από φορείς της αγοράς και εκπροσώπους του επιχειρηματικού κόσμου που επεσήμαναν ότι ο μέγιστος αριθμός των 24 ή 36 μηνιαίων δόσεων, ο οποίος προβλεπόταν για τις ρυθμίσεις οφειλών των νομικών προσώπων κερδοσκοπικού χαρακτήρα, καθιστούσε ασύμφορη τη ρύθμιση για τη συντριπτική πλειονότητα των φορολογουμένων αυτής της κατηγορίας.

Μετά, λοιπόν, το πλήθος των αντιδράσεων και της σφοδρής κριτικής που διατυπώθηκε, αλλά και υπό τον φόβο μιας παταγώδους αποτυχίας της ρύθμισης, η κυβέρνηση αποφάσισε να προωθήσει μέσω Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου διάταξη που προβλέπει ότι για τα νομικά πρόσωπα κερδοσκοπικού χαρακτήρα με ετήσια ακαθάριστα έσοδα μέχρι 2.000.000 ευρώ, ο μέγιστος αριθμός των μηνιαίων δόσεων στις οποίες μπορούν να ρυθμίσουν τις ληξιπρόθεσμες μέχρι 31-12-2018 οφειλές τους προς τις ΔΟΥ, τα Τελωνεία και τις λοιπές φοροεισπρακτικές υπηρεσίες αυξάνεται από 24 ή 36 σε 120. Αν, με βάση το κείμενο της διάταξης που θα περιληφθεί στην ΠΝΠ, τα νομικά πρόσωπα κερδοσκοπικού χαρακτήρα με ετήσια ακαθάριστα έσοδα έως 2 εκατ. ευρώ ενταχθούν στο ίδιο καθεστώς υπολογισμού των δόσεων με αυτό που ισχύει για τα φυσικά και νομικά πρόσωπα μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα, τότε:

α) Για όσα νομικά πρόσωπα κερδοσκοπικού χαρακτήρα είχαν κατά το φορολογικό έτος 2017 ακαθάριστα έσοδα έως 2.000.000 ευρώ και καθαρά κέρδη μέχρι 10.000 ευρώ, συμπεριλαμβανομένων και αυτών που είχαν ζημίες, θα ισχύει η δυνατότητα αποπληρωμής των οφειλών σε 120 μηνιαίες δόσεις κατόπιν έκπτωσης 10% επί των ήδη συσσωρευμένων τόκων και προσαυξήσεων και υπό τον περιορισμό ότι το ποσό κάθε μηνιαίας δόσης δεν θα είναι μικρότερο των 30 ευρώ.

β) Για όσα νομικά πρόσωπα κερδοσκοπικού χαρακτήρα είχαν κατά το φορολογικό έτος 2017 ακαθάριστα έσοδα έως 2.000.000 ευρώ και καθαρά κέρδη άνω των 10.000 ευρώ, ο ακριβής αριθμός των δόσεων στις οποίες θα μπορούν να ρυθμίζονται οι οφειλές τους θα καθορίζεται από τη Φορολογική Διοίκηση (την Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων) με βάση τα ακόλουθα «βήματα»:

1ο βήμα: Με βάση το συνολικό καθαρό φορολογητέο εισόδημα του φορολογικού έτους 2017 θα προσδιορίζεται το «ετήσιο ποσό καταβολών» με τη χρήση προοδευτικής κλίμακας συντελεστών, κλιμακούμενων από 4% έως 25%.

2ο βήμα: Το «ετήσιο ποσό καταβολών» θα διαιρείται, στη συνέχεια, με τον αριθμό 12 και έτσι θα ανάγεται σε «μηνιαίο ποσό καταβολής».

3ο βήμα: Το ποσό της ρυθμιζόμενης οφειλής, το οποίο θα προκύπτει αφού αφαιρεθεί τουλάχιστον το 10% των ήδη συσσωρευμένων προσαυξήσεων και τόκων και αφού προστεθεί ποσό τόκων προσδιοριζόμενο με ετήσιο επιτόκιο 5%, θα διαιρείται με το «μηνιαίο ποσό καταβολής». Το πλήθος των δόσεων της ρύθμισης θα προκύπτει από το ακέραιο μέρος του πηλίκου της διαίρεσης αυτής.­ 

Περιορισμοί

Σε κάθε περίπτωση ισχύουν οι ακόλουθοι τρεις περιορισμοί, βάσει των οποίων το ποσό κάθε μηνιαίας δόσης μπορεί να διαφοροποιηθεί μετά τους παραπάνω υπολογισμούς:

* το ελάχιστο ποσό κάθε μηνιαίας δόσης δεν μπορεί να είναι χαμηλότερο των 30 ευρώ

* ο αριθμός των μηνιαίων δόσεων δεν μπορεί να είναι χαμηλότερος των 18

* ο αριθμός των μηνιαίων δόσεων δεν μπορεί να είναι μεγαλύτερος των 120