Skip to main content

Γιατί το δολάριο χάνει τη λάμψη του

Οι ζοφερές προοπτικές για την αμερικανική οικονομία και η εξασθένηση της παγκόσμιας ζήτησης αναμένεται να εκτοπίσουν το δολάριο από το «βάθρο» των συναλλαγματικών αγορών την επόμενη χρονιά, όπως προβλέπουν αναλυτές σε δημοσκόπηση του Reuters. Όλα όμως θα εξαρτηθούν από το εάν θα υπάρξει ένα δεύτερο σοκ εξαιτίας της πανδημίας του κορωνοϊού, που θα μπορούσε να ανατρέψει τις προβλέψεις.

Παρά τους φόβους μήπως η έξαρση των νέων κρουσμάτων Covid-19 θα μπορούσε να καθυστερήσει την επανεκκίνηση των οικονομιών, υπονομεύοντας τις προοπτικές ανάκαμψης, οι διεθνείς αγορές μετοχών επιδόθηκαν σε ράλι στο δεύτερο τρίμηνο, με τα μεγαλύτερα ποσοστιαία κέρδη για τον S&P 500 από την εποχή της τεχνολογικής φούσκας του 1998.

Η στροφή των επενδυτών προς τις αγορές μετοχών και το υψηλότερο ρίσκο έχει περιορίσει ζήτηση για δολάρια, ειδικά αφότου η Φέντεραλ Ριζέρβ «πλημμύρισε» την αγορά με ρευστότητα, με αποτέλεσμα την πτώση 1% του αμερικανικού νομίσματος τον Ιούνιο, στις χειρότερες μηνιαίες επιδόσεις από τον Δεκέμβριο.

Στη δημοσκόπηση με συμμετοχή περισσότερων από 70 στρατηγικών αναλυτών, έχουν αναθεωρηθεί προς τα κάτω οι προβλέψεις για το δολάριο, ειδικά αφότου ο πρόεδρος της FED, Τζερόμ Πάουελ, επανέλαβε ότι οι προοπτικές για τη μεγαλύτερη οικονομία στον κόσμο είναι αβέβαιες.

Με το δολάριο να επισκιάζεται το ευρώ αναμένεται να ανατιμηθεί σχεδόν 2,5%, στο 1,15 έναντι του αμερικανικού νομίσματος μέσα στο επόμενο 12μηνο, οριακά υψηλότερα σε σύγκριση με την πρόβλεψη 1,14 στη δημοσκόπηση του προηγουμένου μηνός.

Περίπου το 80% των αναλυτών προβλέπουν οριακές μεταβολές για την ισοτιμία του δολαρίου στο επόμενο εξάμηνο, μεταξύ κερδών και απωλειών. Περισσότεροι όμως από το 90% προειδοποιούν ότι ένα δεύτερο σοκ εξαιτίας της πανδημίας θα μπορούσε να ανατρέψει τα δεδομένα, εκτινάσσοντας το αμερικανικό νόμισμα σε υψηλότερα επίπεδα.

Ο δείκτης δολαρίου –που βασίζεται στις επιδόσεις του αμερικανικού νομίσματος έναντι των έξι σημαντικότερων σημαντικότερων ξένων νομισμάτων- έχει υποχωρήσει πάνω από 5% από τα υψηλά τριετίας που είχε αγγίξει τον Μάρτιο.

Ερωτηθέντες για το ποια νομίσματα θα έχουν τα υψηλότερα κέρδη έναντι του δολαρίου έως τα τέλη Δεκεμβρίου, περίπου το ήμισυ των αναλυτών ανέφεραν τα νομίσματα των μεγάλων ανεπτυγμένων αγορών και οι υπόλοιποι νομίσματα αναδυομένων οικονομιών και νομίσματα χωρών εξαγωγής εμπορευμάτων.

«Το δολάριο είναι τόσο υπερτιμημένο και είναι υπερτιμημένο εδώ και αρκετό καιρό, είναι πλέον ώρα να υποχωρήσει, καθώς οδεύουμε προς τις αμερικανικές εκλογές», εξηγεί ο Γκάβιν Φρεντ, αναλυτής στη NAB Group.

naftemporiki.gr