Skip to main content

Πώς το ευρώ μετατράπηκε σε καταφύγιο

To ευρώ έχει να επιδείξει το πιο δυναμικό ράλι εδώ και περισσότερο από δύο χρόνια και η κούρσα του θα έχει συνέχεια εκτιμούν αναλυτές. Όπως εξηγεί στο Bloomberg ο Βασίλης Καραμάνης, στρατηγικός αναλυτής της αγοράς συναλλάγματος, η στροφή των επενδυτών στο ενιαίο ευρωπαϊκό νόμισμα αντανακλά την αυξανόμενη εμπιστοσύνη στην διαχείριση της πανδημίας από την Ευρώπη. 

Το ευρώ παρουσίασε τη μεγαλύτερη δίμηνη ανατίμηση έναντι του δολαρίου, ενώ ένας δείκτης της ισχύος του στην αγορά αυξήθηκε κατά περίπου 33%. Την ίδια ώρα στην αγορά οψιόν οι κινήσεις δείχνουν ότι θα πρέπει να περιμένουμε περαιτέρω άνοδό του έναντι του αμερικανικού νομίσματος για τους επόμενους τρεις μήνες, αλλά και μείωση των εκτιμήσεων για πτώση έναντι του γιεν (που θεωρείται παραδοσιακό καταφύγιο) στα χαμηλότερα επίπεδα από τον Ιανουάριο. 

Ουσιαστικά υπάρχουν ενδείξεις πως οι επενδυτές πιστεύουν ότι οι κυβερνήσεις στη ζώνη του ευρώ θα συνεχίσουν να κινούνται γρήγορα και αποφασιστικά στην προστασία των πολιτών τους από ένα δεύτερο κύμα ή ένα παρατεταμένο πρώτο κύμα, αντιεμτωπίζοντας την πανδημία πολύ καλύτερα από άλλες περιοχές του πλανήτη.

Αυτό με τη σειρά του σημαίνει ότι η περιοχή ενδεχομένως να έχει και καλύτερες πιθανότητες να ανακάμψει πιο δυναμικά μετά την ύφεση, προσελύκοντας μεγαλύτερες κεφαλαιακές εισορές που θα στηρίξουν το ευρώ. H αγορά οψιόν δεν είναι η μόνη, που εκφράζει αισιοδοξία για το ενιαίο νόμισμα. Η αγορά σποτ στέλνει ανάλογα μηνύματα εμπιστοσύνης. 

naftemporiki.gr