Skip to main content

Σχέδιο Ανάκαμψης: Την άλλη εβδομάδα στα χέρια του πρωθυπουργού η πρόταση της επιτροπής «Σοφών»

Εν αναμονή της Συνόδου Κορυφής στις 17 και 18 Ιουλίου στις Βρυξέλλες με κυρίαρχο θέμα το Ταμείο Ανάκαμψης, η ελληνική κυβέρνηση προχωρά στην κατάρτιση του δικού της σχεδίου ανάκαμψης το οποίο θα καταθέσει στην Κομισιόν τον Οκτώβριο.

Την επόμενη εβδομάδα η επιτροπή Σοφών υπό την προεδρία του νομπελίστα οικονομολόγου Χριστόφορου Πισσαρίδη, αναμένεται να παραδώσει στην κυβέρνηση την επικαιροποιημένη πρόταση της με τις κατευθύνσεις για την ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας τα επόμενα χρόνια.

Όπως τόνισε ο προϊστάμενος του οικονομικού γραφείου του Πρωθυπουργού Αλεξ Πατέλης μιλώντας στο συνέδριο που διοργανώνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή σε συνεργασία με το ΙΟΒΕ στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού εξαμήνου για την Ελλάδα, τέσσερις είναι οι βασικοί άξονες πάνω στους οποίους θα βασίζεται το ελληνικό σχέδιο ανάκαμψης:

  • Πράσινη ανάπτυξη με στόχο η Ελλάδα να αποτελέσει μοντέλο για την ενεργειακή μετάβαση στην Ε.Ε.
  • Ψηφιακός μετασχηματισμός. Ο κ. Πατέλης υπενθύμισε την ύπαρξη υπουργείου για το συγκεκριμένο σκοπό αναδεικνύοντας το έργο που επιτέλεσε κατά την περίοδο της καραντίνας και σημειώνοντας ότι και αυτή την περίοδο συνεχώς αναπτύσσονται νέες λειτουργίες
  • Επενδύσεις με στόχο να αντιμετωπιστεί το χαμηλό επίπεδο των εξαγωγών αλλά και στην παροχή κινήτρων για ενίσχυση των επενδύσεων. Παράλληλα θα εξεταστεί και τρίτο πυλώνας του ασφαλιστικού όπως και το γεγονός ότι απαιτούνται φορολογικές μεταρρυθμίσεις ώστε να μειωθεί η παραοικονομία αλλά και να αυξηθεί το μέγεθος των επιχειρήσεων στην Ελλάδα, η πλειοψηφία των οποίων είναι μικρομεσαίες.
  • Απασχόληση και κοινωνική συνοχή. Ειδική αναφορά έγινε στην ενίσχυση των κινήτρων για την αύξηση των θέσεων εργασίας συμπεριλαμβανομένων των προγραμμάτων κατάρτισης και επανεκπαίδευσης.

Ο κ. Πατέλης δεν παρέλειψε μάλιστα να αναφερθεί στην ανάγκη να υπάρξουν παρεμβάσεις επίσης σε τομείς όπως η υγεία, η παιδεία και οι υποδομές.

Πρόκειται για ένα δύσκολο εγχείρημα καθώς ακόμα δεν έχει «κλειδώσει»  το πακέτο στήριξης από την Ε.Ε. με όλες τις πλευρές να επισημαίνουν την ανάγκη να ληφθούν αποφάσεις το ταχύτερο δυνατό καθώς μεταξύ άλλων, κάτι τέτοιο θα δώσει ένα θετικό σήμα στις αγορές.

Χέρι – χέρι επενδύσεις και μεταρρυθμίσεις

«Το βασικό μήνυμα που θέλω να περάσω στις ελληνικές αρχές είναι πως οι μεταρρυθμίσεις και οι επενδύσεις πρέπει να έρθουν μαζί και συνεκτικά για να διασφαλίσουν ότι το νέο σχέδιο θα παράσχει πολλές ευκαιρίες στην Ελλάδα, ευκαιρίες οι οποίες δεν πρέπει να χαθούν», δήλωσε στο ίδιο συνέδριο ο επικεφαλής της γενικής διεύθυνσης Οικονομικών Υποθέσεων της Κομισιόν Μάρτιν Φερβέϊ.

Αναφερόμενος στα βήματα που πρέπει να ακολουθήσει η Αθήνα αλλά και κάθε κράτος-μέλος είναι πως:

  • Πρώτα χρειάζεται ένα καλό πλάνο, μία καλή εφαρμοστική διαδικασία αλλά και διάλογος με την Κομισιόν προκειμένου να διασφαλιστεί ότι η χώρα θα κερδίσει τα μέγιστα από αυτό το πρόγραμμα.
  • Το πακέτο θα έχει κριτήρια και στόχους τα οποία θα ελέγχονται στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού εξαμήνου αλλά και για το κατά πόσο ανταποκρίνονται στους στόχους της πράσινης και ψηφιακής μετάβασης. Ενδεχομένως η διαδικασία του ευρωπαϊκού εξαμήνου να διαφοροποιηθεί ώστε να μην επιβαρυνθούν γραφειοκρατικά τα κράτη μέλη αλλά και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
  • Οι πληρωμές από το νέο πακέτο θα συνδέονται με ορόσημα τα οποία θα συμφωνούνται ανάμεσα στην Επιτροπή και στα κράτη μέλη (στην προκειμένου περίπτωση με την Ελλάδα).

Όπως εξήγησε η Ελλάδα είναι ένα από τα κράτη που θα κερδίσουν τα πιο πολλά, αλλά για να μπορέσει να απορροφήσει αυτά τα ποσά είναι αναγκαίο να συνδυαστούν με αλλαγή των όρων με τους οποίους λειτουργεί η ελληνική οικονομία,  φέροντας ως παράδειγμα  την ανάγκη να επενδύσει η χώρα περισσότερα στο ανθρώπινο κεφάλαιο. Παράλληλα, χρειάζονται:

  • αλλαγές στον τρόπο λειτουργίας διαφόρων τομέων του κράτους
  • αύξηση της ενεργειακής της απόδοσης με επενδύσεις
  • περαιτέρω μεταρρυθμίσεις αλλά και
  • αλλαγή του ρυθμιστικού πλαισίου υλοποίησης των επενδύσεων.

Ο Μάρτιν Φερβέι δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στο μεγάλο επενδυτικό κενό σημειώνοντας ότι το νέο σχέδιο θα συμβάλει στην αύξηση των επενδύσεων.

Ραλλού Αλεξοπούλου