Skip to main content

Μνούτσιν: Έτοιμη σε ποσοστό 90% η εμπορική συμφωνία ΗΠΑ- Κίνας

Άκρως αισιδόξος για την πορεία των σινο-αμερικανικών διαπραγματεύσεων εμφανίστηκε ο Αμερικανός υπουργός Οικονομικών, λίγα 24ωρα πριν από την κρίσιμη συνάντηση των προέδρων, Ντόναλντ Τραμπ και Σι Τζινπίνγκ. 

Μιλώντας στο δίκτυο CNBC ο Στίβεν Μνούτσιν υπογράμμισε ότι οι δύο πλευρές έχουν διανύσει το «90% του δρόμου προς την εμπορική συμφωνία», προσθέτοντας ότι υπάρχει η δυνατότητα από αυτήν να βγουν και οι δύο κερδισμένοι. «Μπορούμε να έχουμε ένα σενάριο win- win» είπε χαρακτηριστικά. 

Εξέφρασε δε την πεποίθηση ότι θα υπάρξει περαιτέρω πρόοδος στη συνάντηση Τραμπ- Σι, αν και άφησε να εννοηθεί πως δεν θα κλείσει εκεί το οριστικό deal. «Το μήνυμα, που θέλουμε να ακούσουμε ότι θέλουν να επιστρέψουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων για ένα καλό αποτέλεσμα» σημείωσε. Απέφυγε πάντως να διευκρινίσει τι ακριβώς περιλαμβάνει αυτό το 10% της συμφωνίας, που εκκρεμεί. 

Την ίδια ώρα έρευνα της BofA Merrill Lynch έδειξε ότι τα 2/3 των επενδυτών δεν βλέπουν συμφωνία το Σαββατοκύριακο στην Ιαπωνία, αλλά περιμένουμε μία θετική εξέλιξη, που θα αποτρέψει την επιβολή περαιτέρω δασμών. Το πιο πιθανό αποτέλεσμα φαίνεται να είναι αυτό μιας «ανακωχής». 

Θα πρέπει δε να θυμήσουμε ότι και τον Μάιο λίγο πριν έρθει η ρήξη μεταξύ των δύο πλευρών, που οδήγησε την κυβέρνηση Τραμπ στο να αυξήσει τους δασμούς από το 10% στο 25% σε κινεζικές εισαγωγές 200 δισ. δολαρίων, αξιωματούχοι υποστήριζαν και πάλι πως τουλάχιστον το 90% των ζητημάτων είχαν ρυθμιστεί. 

naftemporiki.gr