Skip to main content

Ποιοι συγκράτησαν τις απώλειες στο λιανεμπόριο

Από την έντυπη έκδοση

Το 4,9% των εσόδων τους έχασαν στο πρώτο τρίμηνο της φετινής χρονιάς οι επιχειρήσεις του λιανεμπορίου συγκριτικά με το αντίστοιχο περσινό διάστημα. Οι εισπράξεις ανήλθαν στα 10,906 δισ. ευρώ έναντι 11,446 δισ. ευρώ στο πρώτο τρίμηνο του 2020. Δεδομένου ότι για ολόκληρο το πρώτο τρίμηνο της φετινής χρονιάς είχαμε περιορισμούς στη λειτουργία του λιανεμπορίου -ενώ στο περσινό πρώτο τρίμηνο η καραντίνα ξεκίνησε από τα μέσα Μαρτίου- οι απώλειες θεωρούνται αρκετά «συγκρατημένες». Βεβαίως, ο μέσος όρος «κρύβει» τις πολύ μεγάλες απώλειες που υπέστησαν συγκεκριμένοι τομείς -κυρίως στα κλωστοϋφαντουργικά προϊόντα, ρούχα κ.λπ.-, αλλά και το γεγονός ότι ο τζίρος της λιανικής στηρίχτηκε σε πολύ μεγάλο βαθμό από τα φαρμακεία ή τα καταστήματα τροφίμων, που δεν κατέγραψαν απώλειες. Στα ενδιαφέροντα στατιστικά ευρήματα το γεγονός ότι η ΕΛΣΤΑΤ καταγράφει αύξηση 16,8% στις πωλήσεις αυτοκινήτων, με τον συγκεκριμένο κλάδο να ανεβάζει τα έσοδά του στο 1,107 δισ. ευρώ.

Το λιανικό εμπόριο σε μη ειδικευμένα καταστήματα που πωλούν κυρίως τρόφιμα, ποτά ή καπνό, είχε έσοδα 3,453 δισ. ευρώ, με τη μεταβολή να είναι οριακά αρνητική σε σχέση με το αντίστοιχο περσινό διάστημα (-1,2%). Το λιανικό εμπόριο καυσίμων κίνησης από την άλλη υπέστη σημαντική μείωση 21,1%, με τα έσοδα να περιορίζονται στο 1,28 δισ. ευρώ από 1,622 δισ. ευρώ πέρυσι. Όπως αναμενόταν, με σημαντική αύξηση έκλεισε το λιανικό εμπόριο ηλεκτρονικών υπολογιστών, με τα έσοδα να φτάνουν στα 193,7 εκατ. ευρώ και την αύξηση να ανέρχεται στο 30%. Άνοδο 17,4% κατέγραψε η ΕΛΣΤΑΤ και στις λιανικές πωλήσεις εξοπλισμού ήχου και εικόνας. Στο λιανικό εμπόριο χαλιών καταγράφηκαν απώλειες 17,2% και στο λιανικό εμπόριο επίπλων αύξηση 10,1%.

Πολύ μεγάλη ζημιά έγινε στα ρούχα και στα παπούτσια:

1. Το λιανικό εμπόριο ενδυμάτων υποχώρησε κατά 30,6%

2. Το λιανικό εμπόριο υποδημάτων μειώθηκε κατά 33,2%

3. Το λιανικό εμπόριο καλλυντικών έχασε το 41,1% του τζίρου του πρώτου τριμήνου

Οι δραστηριότητες που παρουσίασαν τη μεγαλύτερη αύξηση στον κύκλο εργασιών το πρώτο τρίμηνο του 2021 σε σχέση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2020 είναι:

* Συντήρηση και επισκευή μηχανοκίνητων οχημάτων, αύξηση 21,6%.

* Πώληση αυτοκινήτων και ελαφρών μηχανοκίνητων οχημάτων, αύξηση 14,3%.

Οι δραστηριότητες που παρουσίασαν τη μεγαλύτερη μείωση στον κύκλο εργασιών το πρώτο τρίμηνο του 2021 σε σχέση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2020 είναι:

* Λιανικό εμπόριο ενδυμάτων σε ειδικευμένα καταστήματα, μείωση 45,1%.

* Άλλο λιανικό εμπόριο σε μη ειδικευμένα καταστήματα, μείωση 41,4%.

Οι δραστηριότητες που παρουσίασαν τη μεγαλύτερη αύξηση στον κύκλο εργασιών τον Μάρτιο 2021 σε σχέση με τον Μάρτιο 2020 είναι:

* Πώληση αυτοκινήτων και ελαφρών μηχανοκίνητων οχημάτων, αύξηση 71,6%.

* Συντήρηση και επισκευή μηχανοκίνητων οχημάτων, αύξηση 58,6%.

Οι δραστηριότητες που παρουσίασαν τη μεγαλύτερη μείωση στον κύκλο εργασιών τον Μάρτιο 2021 σε σχέση με τον Μάρτιο 2020 είναι:

* Άλλο λιανικό εμπόριο σε μη ειδικευμένα καταστήματα, μείωση 33,3%.

* Λιανικό εμπόριο ενδυμάτων σε ειδικευμένα καταστήματα, μείωση 30,6%.