Skip to main content

Mετά την Κωνσταντινούπολη, την τύχη της τουρκικής λίρας κρίνει… η Ουάσιγκτον 

Mία μεγάλη ανάσα ανακούφισης ακούστηκε το πρωί στις τουρκικές αγορές και συνοδεύθηκε από ένα δυναμικό ράλι της λίρας και των μετοχών. Στη διάρκεια της ημέρας όμως ο ενθουσιασμός για την εκλογική νίκη Εκρέμ Ιμάμογλου σταδιακά μετριαζόταν και τα κέρδη περιορίστηκαν.

Οι αγορές καλωσόρισαν την εξέλιξη ως μία ήττα του Ερντογάν, αλλά γνωρίζουν πολύ καλά ότι στο οικονομικό πεδίο εκείνος εξακολουθεί να κάνει κουμάντο. Φοβούνται δε τόσο τα Erdoganomics, που πυροδότησαν την υπερθέρμανση της τουρκικής οικονομίας και τελικά τη μεγάλη περσινή κρίση όσο και τις διαρκείς κόντρες του Τούρκου ηγέτη με τη Δύση και εδικά τις ΗΠΑ. 

Η τύχη του τουρκικού νομίσματος, που σήμερα ανατιμήθηκε έως και 1,8% έναντι του δολαρίου- περισσότερο από κάθε άλλο στον κόσμο- για να δει στη συνέχεια τα κέρδη του να περιορίζονται στο 1%, θα κριθεί εν πολλοίς από το εάν η Άγκυρα θα έρθει αντιμέτωπη ή όχι με αμερικανικές κυρώσεις.

Οι επενδυτές δεν έχουν πια ιδιαίτερο λόγο να παρακολουθούν τις εξελίξεις στην Κωνσταντινούπολη, αν και οι υπόνοιες ότι ο νέος δήμαρχος θα αντιμετωπίσει νομικές περιπέτειες, πυροδοτούν εκνευρισμό. Θα στρέψουν και πάλι το βλέμμα στις εξωτερικές σχέσεις της χώρας και ειδικότερα στη σχεδιαζόμενη αγορά του ρωσικού πυραυλικού συστήματος S400. 

Εάν ο Ταγίπ Ερντογάν επιλέξει μία διπλωματική λύση, η οποία θα αποτρέψει τη μετωπική σύγκρουση με την Ουάσιγκτον, η λίρα θα μπορούσε να ελπίζει σε ένα νέο ράλι. Εάν ωστόσο επιλέξει να δοκιμάσει τις ανοχές του Ντόναλντ Τραμπ, που έχει υποσχεθεί να «καταστρέψει την τουρκική οικονομία» σε περίπτωση οριστικής ρήξης στις σχέσεις, τότε όσο στηρίγματα και εάν βάλει η Μόσχα το τουρκικό νόμισμα δεν αποκλείεται να ζήσει εκ νέου την ελεύθερη πτώση του προηγούμενου καλοκαιριού. 

Σήμερα η ισοτιμία του τουρκικού νομίσματος είναι στα 5,7960 λίρες ανά δολάριο, παρουσιάζοντας πτώση 8% από τις αρχές του έτους ύστερα από απώλειες 30% το 2018. Σε περίπτωση αμερικανικών κυρώσεων θα μπορούσε να σπάσει το φράγμα των 6 λιρών και είναι αμφίβολο εάν η κεντρική τράπεζα, ο υπουργός Οικονομικών, Αλμπαϊράκ ή και ο ίδιος ο Ερντογάν, θα μπορούσαν να πατήσουν «φρένο». 

naftemporiki.gr